Ministarstvo znanosti i obrazovanja
Na temelju članka 6. stavka 4. Zakona o strukovnom obrazovanju (»Narodne novine«, broj 30/2009, 24/2010 i 22/2013) ministrica znanosti i obrazovanja donosi
I.
Ovom odlukom donosi se standard zanimanja za stjecanje kvalifikacije PREHRAMBENI TEHNIČAR u obrazovnom sektoru POLJOPRIVREDA, PREHRANA I VETERINA.
II.
Standard zanimanja za stjecanje kvalifikacije PREHRAMBENI TEHNIČAR u obrazovnom sektoru POLJOPRIVREDA, PREHRANA I VETERINA, sastavni je dio ove odluke.
III.
Ova odluka stupa na snagu osmoga dana od dana objave u »Narodnim novinama«, a primjenjivat će se na učenike koji će prvi razred srednje škole upisati počevši od školske godine 2017./2018.
Klasa: 602-03/17-05/00079
Urbroj: 533-25-17-0006
Zagreb, 28. lipnja 2017.
Ministrica prof. dr. sc. Blaženka Divjak, v. r.
STANDARD ZANIMANJA PREHRAMBENI TEHNIČAR
Napomena: Riječi i pojmovni sklopovi koji imaju rodno značenje korišteni u ovom dokumentu odnose se jednako na oba roda (muški i ženski) i na oba broja (jedninu i množinu), bez obzira na to jesu li korišteni u muškom ili ženskom rodu, odnosno u jednini ili množini. |
1. RAZINA, KLJUČNA SVRHA I OPIS ZANIMANJA
Razina: |
4.2 |
Ključna svrha: |
Provođenje i kontroliranje procesa u prehrambenoj industriji, laboratorijima, obrtništvu i prometu hranom. |
Opis zanimanja: Prehrambeni tehničar radi u industrijskoj proizvodnji, laboratorijima, obrtništvu i u prometu hranom. Samostalno obavlja posao u proizvodnim pogonima, skladištima, laboratorijima, prodavaonicama, catering industriji i u prometu hranom. Pri obavljanju poslova u proizvodnji može raditi i na poslovima s posebnim uvjetima rada. U radu je obvezno korištenje zaštitne obuće i odjeće. Prostor je osvijetljen dnevnom ili umjetnom rasvjetom. Rad se planira u smjenama i ovisi o opsegu posla. |
2. GRUPA POSLOVA, KLJUČNI POSLOVI I AKTIVNOSTI
Grupa poslova |
Ključni poslovi |
Aktivnosti |
Analiza, planiranje i organizacija rada |
• analiziranje, planiranje, organiziranje i nadziranje slijeđenja i potrebne dokumentacije u skladu sa specifikacijama |
• primjenjivati zakonodavstvo vezano uz kriterije kvalitete ulaznih sirovina i gotovih proizvoda • primjenjivati načelo slijeđenja i poznavati njegovo značenje • analizirati dokumentaciju o podrijetlu sirovine i kvaliteti ulaznih sirovina • označivati i pripremati kretanje sirovina u proizvodnom procesu (od primitka sirovine do gotovog proizvoda) |
|
• planiranje i organiziranje posla u skladu sa specifikacijama |
• odabrati i primjenjivati principe planiranja, organiziranja i koordinacije rada u timu i odjelu • primjenjivati osnovna pravila i standarde organizacije posla • organizirati radne zadatke • izrađivati interne upute za rad |
Priprema radnog mjesta |
• pripremanje za provedbu posla |
• provjeravati i primjenjivati pravila osobne higijene, higijene prostora i strojeva te radnog okoliša • upotrebljavati i provjeravati propisanu zaštitnu radnu odjeću i obuću |
|
• pripremanje radnog mjesta i sredstava za rad/strojeve |
• uspoređivati parametre kvalitete sirovina • provjeravati količine sirovina, obavljati izbor osnovnih i pomoćnih sirovina • procjenjivati i uklanjati onečišćenja koja nastaju zbog nepravilnog rukovanja u tijeku proizvodnje • verificirati kritične točke proizvodnog procesa • provjeravati, organizirati i puštati u rad strojeve/sredstva za rad |
Operativni poslovi |
• rukovanje sirovinama, ambalažom i gotovim proizvodima prema radnim uputama |
• osiguravati sirovine i ambalažu te njihove uvjete skladištenja • primjenjivati Zakon o hrani, pripadajuće pravilnike, dobru proizvođačku i higijensku praksu te sustave kvalitete ISO 9001, 14001, 22000, HACCP, Halal, Kosher, GOST, IFS, BRC • integrirati zakonske norme i procjenjivati moguće opasnosti tijekom tehnološkog procesa |
|
• vođenje tehnoloških operacija i procesa proizvodnje hrane prema radnim uputama i raspoloživim resursima |
• primjenjivati tehnološki proces proizvodnje i kontrolirati njegove kritične točke • mjeriti i dodavati sirovine na osnovi zadane recepture • upotrebljavati linije za proizvodnju i pakiranje prehrambenih proizvoda te raditi sa strojevima i opremom • zbrinjavati otpad i nusproizvode |
|
• obrađivanje sirovina i poluproizvoda |
• analizirati i identificirati specifična svojstva sirovina za proizvodnju hrane te postupke obrade • primjenjivati postupke konzerviranja • pripremati tradicionalne prehrambene proizvode Republike Hrvatske • procjenjivati sastav hrane prema načelima zdrave prehrane • primjenjivati različite postupke pripreme i pakiranja hrane na delikatesnim odjelima |
|
• pripremanje gotovih proizvoda i/ili gotove hrane u catering industriji |
• odabrati određenu hranu prema vrsti jelovnika • sastavljati jelovnike (ovisno o životnoj dobi i fizičkoj aktivnosti), pri tome poznavati i izračunavati energetske i hranidbene vrijednosti predloženih prehrambenih proizvoda • pripremati različite vrste hrane u catering industriji čuvajući hranidbenu i senzorsku vrijednost obrađenih sirovina/hrane • upotrebljavati sirovine, dodatke, posuđe i pribor u prehrambenoj proizvodnji, preradi i cateringu u skladu s pravilima struke • pripremati i prezentirati hranu u skladu s kulinarskim i catering zahtjevima • primjenjivati trendove u prehrani (npr. alternativna prehrana) |
|
• provođenje analize hrane |
• uzorkovati hranu i ambalažu u prometu hranom • pripremati i provoditi senzorske, fizikalno-kemijske i mikrobiološke analize u laboratorijima • analizirati i uspoređivati dobivene rezultate u skladu sa zakonskom regulativom |
Administrativni poslovi |
• ispunjavanje radne dokumentacije |
• voditi dokumentaciju o podrijetlu sirovine i kvaliteti ulaznih sirovina • pripremati i voditi radnu dokumentaciju za tehnološke procese, postupak skladištenja, transporta i označavanja proizvoda i hrane • evidentirati i provjeravati potrošnju sirovina i energije • prikupljati i uređivati dokumentaciju nakon kontrole i analize proizvoda • zapisivati naručene i proizvedene količine • upotrebljavati računalne tehnike u operativnom radu |
Komercijalni poslovi |
• nabavljanje sirovina |
• primjenjivati osnove poslovne kulture • primjenjivati i uspoređivati postupke nabave u skladu sa specifikacijama i drugim zahtjevima • dogovarati sa strankama detalje narudžbe |
|
• prodavanje proizvoda i usluga |
• rangirati i valorizirati kanale i tehnike prodaje • uspoređivati i utvrđivati specifičnosti prodaje prehrambenih proizvoda |
Komunikacija i suradnja s drugima |
• komuniciranje s timom/suradnicima i strankama |
• primjenjivati osnove pisane i usmene poslovne komunikacije i poslovnog bontona • prilagođavati komunikacijski stil sugovorniku pri rješavanju problema i provedbi pojedinih naloga • voditi osnovnu komunikaciju na jednom stranom jeziku |
Osiguranje kvalitete |
• pripremanje i uzorkovanje sirovina, poluproizvoda, gotovih proizvoda i ambalaže |
• raditi u skladu sa zakonskim i internim propisima • provoditi uzorkovanje sirovina, poluproizvoda, gotovih proizvoda i ambalaže • pripremati posuđe, otopine reagensa i/ili podloge za fizikalno-kemijske i mikrobiološke analize |
|
• kontroliranje ispravnosti sirovina, poluproizvoda, gotovih proizvoda i ambalaže |
• koristiti se kemijskim i mikrobiološkim priborom, instrumentima i uređajima • izvoditi propisane fizikalno-kemijske i mikrobiološke analize prema protokolu • integrirati postupke sigurnog rada u laboratoriju |
|
• procjenjivanje sukladnosti rezultata dobivenih analizama |
• analizirati i uspoređivati dobivene rezultate u skladu sa zakonskom regulativom i internim propisima • pripremati izvještaje analitičkih rezultata • uspoređivati i utvrđivati novosti na profesionalnom području |
Zaštita zdravlja i okoliša |
• zaštita zdravlja na radu i na radnome mjestu |
• upotrebljavati propisanu sigurnosnu i zaštitnu opremu na radnome mjestu • primjenjivati zakonske propise o sigurnosti i zaštiti na radu, zaštiti okoliša i zaštiti od požara te drugih standarda • preispitivati i procjenjivati mogući nastanak štete zbog nepravilnog rukovanja strojevima i sredstvima |
3. UOBIČAJENI/POŽELJNI STAVOVI I OBRASCI PONAŠANJA
Prehrambeni tehničar treba imati dobru opću tjelesnu sposobnost, spretnost ruku, vid (oštrina vida i raspoznavanje boja), opip, njuh, sluh i okus. Treba imati dobro razvijene i usvojene higijenske navike, ekološku osviještenost, sposobnost predočavanja prostornih odnosa (prosudba rasporeda i udaljenosti, proporcija i veličina) te razumijevanje za funkcionalne dijelove cjeline (proizvoda, strojeva, prostora) i razvijen osjećaj za estetiku. Prehrambeni tehničar treba imati razvijen smisao za sklad, proporcije i konceptualno razmišljanje u stvaranju idejnih zamisli, kao i prezentacijske vještine u prikazivanju svojih zamisli i/ili roba i usluga. Za prehrambenog tehničara koji radi direktno u proizvodnji (na strojevima i/ili vodi pojedine tehnološke procese) važna je urednost, emocionalna stabilnost (prisebnost, sređenost, samokontrola), kooperativnost (s pojedincima, s timom), komunikacija (usmena, pisana, grafička, jednostavna, razumljiva), uočavanje međusobno ovisnih oštećenih ili manjkavih dijelova, tehnička inteligencija i mišljenje (dokumentiranje stanja, grafičko rješavanje), snalažljivost (učinkovito rješavanje problema), inicijativnost i samostalnost u donošenju valjanih odluka, kao i odgovornost (savjesnost, planiranje poželjnog ishoda, sposobnosti dobre organizacije, pripreme i provođenja posla/zadataka). |
4. OSTALE INFORMACIJE
4.1. Zakonska regulativa povezana sa zanimanjem |
a) Zakon o hrani (»Narodne novine«, broj 81/2013, 14/2014 i 30/2015) • Zakon o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti (»Narodne novine«, broj 79/2007, 113/2008 i 43/2009) • Zakon o sanitarnoj inspekciji (»Narodne novine«, broj 113/2008 i 88/2010) • Zakon o zaštiti okoliša (»Narodne novine«, broj 80/2013, 153/2013 i 78/2015) • Zakon o otpadu (»Narodne novine«, broj 178/2004, 153/2005, 111/2006, 110/projektor, zaslon, računalo za nastavnika s instaliranom potrebnom programskom potporom (operacijski sustav, antivirusna zaštita, primjenski programi, programsko okruženje odabranog programskog jezika), pristupom internetu i lokalnoj mreži, minimalno 14 umreženih računala za polaznike s pristupom internetu i instaliranom potrebnom programskom potporom, programska potpora za upravljanje učionicom (CMS), pisač 07, 60/projektor, zaslon, računalo za nastavnika s instaliranom potrebnom programskom potporom (operacijski sustav, antivirusna zaštita, primjenski programi, programsko okruženje odabranog programskog jezika), pristupom internetu i lokalnoj mreži, minimalno 14 umreženih računala za polaznike s pristupom internetu i instaliranom potrebnom programskom potporom, programska potpora za upravljanje učionicom (CMS), pisač 08, 87/2009) • Zakon o zdravstvenoj ispravnosti i zdravstvenom nadzoru nad namirnicama i predmetima opće uporabe (»Narodne novine«, broj 1/1997) • Zakon o zaštiti potrošača (»Narodne novine«, broj 41/2014, 110/2015) • Zakon o obrtu (»Narodne novine«, broj 143/2013) • Zakon o trgovačkim društvima (»Narodne novine«, broj 111/1993, 34/1999, 121/1999, 52/2000, 118/2003, 107/2007, 146/2008, 137/2009, 125/2011, 152/2011, 111/2012, 68/2013 i 110/2015) • Zakon o porezu na dodanu vrijednost (»Narodne novine«, broj 73/2013, 99/2013, 148/2013, 153/2013, 143/2014, 115/2016) • ostala pozitivna zakonska regulativa. |
4.2. Perspektive u zanimanju – nastavak obrazovanja, karijera |
Uspješan prehrambeni tehničar u okviru svojeg zanimanja može napredovati u položajna zvanja: • u prehrambenoj industriji kao: voditelj linije, voditelj smjene, voditelj odjela, voditelj pogona, voditelj tvornice, viši tehničar internog laboratorija, voditelj internog laboratorija • u laboratorijsko-inspekcijskim poslovima kao: voditelj smjene, voditelj odjela, pomoćnik inspektora, razne vrste inspektora • u skladišno-distribucijskoj djelatnosti kao: nadzornik odjela, voditelj odjela, viši voditelj skladišnog poslovanja • u catering industriji kao: voditelj linije, voditelj smjene, voditelj odjela, voditelj pogona, voditelj tvornice, koordinator cateringa, viši koordinator cateringa, samostalni banketni djelatnik • u specijaliziranim delikatesnim odjelima/prodavaonicama: voditelj odjela delikatesa, voditelj prodavaonice delikatesa, referent nabave delikatesa, voditelj nabave delikatesa • u djelokrugu komercijalnih poslova kao: komercijalist prehrambenih proizvoda, viši komercijalist prehrambenih proizvoda, glavni komercijalist prehrambenih proizvoda, referent nabave/prodaje, viši referent, referent marketinških aktivnosti, suradnik u marketingu, samostalni referent • ukoliko je nadaren poslovnim duhom, odlučan, kreativan, spreman preuzeti rizik, prehrambeni tehničar može osnovati i voditi vlastitu tvrtku • mogućnost stjecanja kvalifikacije više razine na visokoškolskim ustanovama i fakultetima. |
4.3. Zanimanja s kojima se često i usko surađuje |
• prehrambeni tehnolog • tehničar nutricionist • mesar • pekar • slastičar • kemijski tehničar • poslovođa • skladištar • strojarski tehničar • energetičar • informatičar • sanitarni inspektor • veterinarski inspektor • kuhar • prodavač • drugi prehrambeni tehničar |
4.4. Zdravstveni rizici u zanimanju |
Ozljede oštrim predmetima pri tehnološkom postupku (ubodi, porezotine, posjekline, ogrebotine), ozljede uzrokovane visokom/niskom temperaturom (opekline prouzročene parom ili toplim zrakom odnosno medijem za hlađenje), alergijske reakcije zbog izloženosti prašini i/ili kemikalijama s kojima se susreće tijekom proizvodnih procesa, oštećenja sluha zbog izloženosti buci strojeva, oštećenja vida zbog rasvjete, oštećenja kralješnice (i lokomotornog sustava) zbog prisilnog položaja tijela tijekom radnog procesa te druge profesionalne bolesti. |
4.5. Tipično radno okruženje i uvjeti rada |
Prehrambeni tehničar radi u industrijskoj i/ili obrtničkoj proizvodnji, u prometu hrane (specijalizirane prodavaonice i/ili odjeli unutar prodavaonica, carinske ispostave, špedicije, luke, inspekcijske službe i slično), u laboratorijima, catering industriji i slično. Posao obavlja ovisno o zahtjevu radnog mjesta i posebnim uvjetima rada. Obvezno je odijevanje zaštitne radne odjeće i obuće, ostalih sredstava osobne zaštite te posjedovanje valjane sanitarne iskaznice. Prostor je osvijetljen dnevnom ili umjetnom rasvjetom. Rad se planira u dvije ili tri smjene i ovisi o opsegu posla. |
5. REFERENCE DOKUMENTA
Broj reference: |
SZ – 0102/11-01 |
Naziv obrazovnog sektora: |
Poljoprivreda, prehrana i veterina |
Šifra obrazovnog sektora: |
01 |
Popis članova radne skupine koja je izradila standard zanimanja: |
Ružica Budimir, dipl. ing., Srednja škola »Braća Radić«, Kaštel Štafilić-Nehaj mr. sc. Vlatka Dajčić, Kraš, prehrambena industrija d.d., Zagreb Daška Domljan, prof., Gavrilović d.o.o., Petrinja Jadranka Herceg, prof., ASOO, Zagreb prof. dr. sc. Branka Levaj, Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb Anastasija Milardović, dipl. ing., Poljoprivredna, prehrambena i veterinarska škola Stanka Ožanića, Zadar Dean Pašiček, dipl. ing., Nova Zeelandia, GmbH, Zagreb |
|
Ligija Prpa Blažeković, dipl. ing., Prehrambeno-tehnološka škola, Zagreb Jasna Rep, dipl. ing., Prehrambeno-tehnološka škola, Zagreb mr. sc. Zdenka Ribić Dugandžić, Graditeljska, prirodoslovna i rudarska škola, Varaždin Dragica Vrgoč, dipl. ing., ASOO, Zagreb |
Predlagatelj standarda zanimanja: |
Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih uz prethodnu suglasnost nadležnog sektorskog vijeća od 14. 2. 2011. |
Izvor: http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2017_07_74_1820.html