MINISTARSTVO TURIZMA
Na temelju odredbi članka 31. stavka 2. Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti (»Narodne novine«, broj 85/2015 i 121/2016) ministar nadležan za turizam, donosi
Članak 1.
U Pravilniku o razvrstavanju i kategorizaciji objekata u kojima se pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu (»Narodne novine«, broj 9/2016, 52/2016 i 61/2016) u članku 9. stavku 2. na kraju rečenice, ispred točke dodaju se riječi: »sukladno Prilogu I. točki 4. ovog Pravilnika«.
Dodaju se novi stavci 3. i 4. koji glase:
»(3) Gosti mogu sami na svoj način i svoju odgovornost pripremati i konzumirati jela, ako su ispunjeni uvjeti sukladno Prilogu IV. točki 4. ovog Pravilnika.
(4) U objektu se mogu pružati usluge prehrane, pića i napitaka na catering način.«.
Članak 2.
Iza članka 9. dodaje se članak 9a. koji glasi:
»Članak 9a.
(1) Minimalni uvjeti propisani u člancima 6. do 8. ovog Pravilnika ne odnose se na Kamp odmorište – robinzonski smještaj.
(2) Za Kamp odmorište – robinzonski smještaj inspektor zaštite od požara može zahtijevati provedbu dodatnih mjera zaštite od požara.«.
Članak 3.
Iza članka 11. mijenja se naslov koji glasi:
»2.6. MINIMALNI UVJETI ZA KAMP, KAMP ODMORIŠTE ILI KAMP ODMORIŠTE – ROBINZONSKI SMJEŠTAJ«
Članak 4.
U članku 12. stavku 1. riječ: »objekta« zamjenjuje se riječima: »za Kamp i Kamp odmorište«.
U stavku 2. iza riječi: »smještajne jedinice« dodaju se riječi: »u Kampu i Kamp odmorištu«.
Dodaje se stavak 3. koji glasi:
»(3) Kapacitet za Kamp odmorište – robinzonski smještaj, određuje se prema broju gostiju koji mogu sigurno boraviti u njemu.«.
Članak 5.
U članku 13. riječi: »objekt mora« zamjenjuju se riječima: »Kamp i Kamp odmorište moraju«.
Članak 6.
U članku 14. dodaje se stavak 8. koji glasi:
»(8) Iznimno od odredbi stavaka 2. do 7. ovog članka, oznaku za Kamp odmorište – robinzonski smještaj, iznajmljivač ističe u blizini objekta na ploči izrađenoj od prirodnih materijala.«.
Članak 7.
U članku 16. točki 6. na kraju rečenice ispred točke dodaju se riječi: »ili Kamp odmorište – robinzonski smještaj«.
Članak 8.
U članku 17. stavku 2. na kraju rečenice ispred točke dodaju se riječi: »ili za Kamp odmorište – robinzonski smještaj moraju biti ispunjeni minimalni uvjeti i uvjeti propisani u Prilogu IVa. ovog Pravilnika«.
Članak 9.
Iza članka 22. mijenja se naslov koji glasi:
»3.6. VRSTA KAMP ODMORIŠTE ILI KAMP ODMORIŠTE – ROBINZONSKI SMJEŠTAJ«
Članak 10.
U članku 23. stavku 2. iza riječi: »Smještajna jedinica« dodaju se riječi: »u kamp odmorištu«.
U stavku 3. riječ: »Objekt« zamjenjuje se riječima: »Kamp odmorište«.
Dodaje se stavak 4. koji glasi:
»(4) Kamp odmorište – robinzonski smještaj, je objekt u kojem iznajmljivač pruža usluge smještaja u prostorijama ili na prostorima pod neuobičajenim okolnostima i uvjetima.«.
Članak 11.
Članak 30. briše se.
Članak 12.
U prilozima Pravilnika mijenja se »PRILOG IV. UVJETI ZA KAMP ODMORIŠTE« i dodaje se »PRILOG IVa. UVJETI ZA KAMP ODMORIŠTE – ROBINZONSKI SMJEŠTAJ«.
Članak 13.
Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmoga dana od dana objave u »Narodnim novinama«.
Klasa: 011-01/17-06/2
Urbroj: 529-03-17-7
Zagreb, 27. lipnja 2017.
Ministar Gari Cappelli, v. r.
PRILOG IV. UVJETI ZA KAMP ODMORIŠTE |
|||||||
|
NAPOMENA: |
||||||
|
1. Tamno polje ispod rezultata znači obvezni uvjet |
||||||
|
|
||||||
|
UVJETI |
REZULTAT |
PRIMJEDBE |
||||
1. |
ULAZ, PRIHVAT GOSTA |
|
|
|
Stanje |
Potrebno |
|
1. |
Priključak na javnu prometnu infrastrukturu |
|
|
|
|
|
|
2. |
Prirodna (more, rijeka, jezero, prirodne prepreke i drugo) ili postavljena ograda oko cijelog objekta |
|
|
|
|
|
|
3. |
Kolni ulaz i izlaz, kontroliran i noću osvijetljen |
|
|
|
|
|
|
4. |
Prihvat gosta na poziv |
|
|
|
|
|
|
5. |
Mogućnost poziva hitne medicinske pomoći |
|
|
|
|
|
|
2. |
PROMETNICE, SMJEŠTAJNE JEDINICE |
|
|
|
|
|
|
|
Prometnice unatar objekta |
|
|
|
|
|
|
1. |
Prometnice od utvrđenog nekompaktnog gornjeg sloja (šljunak ili sl.) |
|
|
|
|
|
|
2. |
Prometnice noću orijentacijski osvijetljene |
|
|
|
|
|
|
|
Smještajna jedinica |
|
|
|
|
|
|
3. |
Kamp mjesto, uređeno odnosno očišćeno od korijenja, kamenja i slično |
|
|
|
|
|
|
4. |
Površina kamp mjesta 50 m² |
|
|
|
|
|
|
5. |
Kamp mjesta mogu biti omeđena i pojedinačno označena ili neomeđena i skupno označena |
|
|
|
|
|
|
6. |
Priključak električne energije za svako kamp mjesto |
|
|
|
|
|
|
3. |
CENTRALNA SERVISNA STANICA |
|
|
|
|
|
|
|
Pitka voda |
|
|
|
|
|
|
1. |
Slavina za pitku vodu s fleksibilnim crijevom i odvodnjom |
|
|
|
|
|
|
2. |
Slavina označena oznakom ili natpisom |
|
|
|
|
|
|
|
Kabina za pražnjenje prenosivih kemijskih zahoda |
|
|
|
|
|
|
|
Umjesto kabine za pražnjenje prenosivih kemijskih zahoda može biti stanica za pražnjenje |
|
|
|
|
|
|
3. |
Jedna kabina |
|
|
|
|
|
|
4. |
Zaseban ulaz u kabinu |
|
|
|
|
|
|
5. |
Na ulazu istaknuta oznaka ili natpis »kabina za pražnjenje prenosivih kemijskih zahoda« |
|
|
|
|
|
|
6. |
Elektro rasvjeta |
|
|
|
|
|
|
7. |
Prirodno ili mehaničko provjetravanje |
|
|
|
|
|
|
8. |
Pod prekriven protukliznim i vodootpornim materijalom koji se lako čisti i održava (keramičke pločice i sl.) |
|
|
|
|
|
|
9. |
Zid do visine 2,0 m prekriven vodootpornim materijalom koji se lako čisti održava (keramičke pločice i sl.) |
|
|
|
|
|
|
10. |
Posebna školjka na ispiranje (trokadero) s pomičnom rešetkom |
|
|
|
|
|
|
11. |
Slavina s hladnom vodom i produžnim fleksibilnim crijevom za ispiranje |
|
|
|
|
|
|
12. |
Umivaonik s hladnom vodom, tekućim sapunom i priborom za brisanje ili sušenje ruku |
|
|
|
|
|
|
|
Čišćenje i opće stanje |
|
|
|
|
|
|
13. |
Podovi čisti i bez znakova habanja, oštećenja i sl. |
|
|
|
|
|
|
14. |
Zidovi čisti i bez znakova habanja, oštećenja i sl. |
|
|
|
|
|
|
15. |
Stropovi čisti i bez znakova habanja, oštećenja i sl. |
|
|
|
|
|
|
16. |
Sanitarna oprema i armature čiste i bez znakova habanja, oštećenja ili sl. |
|
|
|
|
|
|
17. |
Stolarija ili bravarija bez znakova habanja, oštećenja i sl. |
|
|
|
|
|
|
18. |
Ostala oprema, čista i bez znakova habanja, oštećenja i sl. |
|
|
|
|
|
|
19. |
Uređaji ispravni |
|
|
|
|
|
|
4. |
PREHRANA |
|
|
|
|
|
|
1. |
U objektu se mogu pružati usluge prehrane, pića i napitaka na catering način |
|
|
|
|
|
|
2. |
Gosti mogu sami na svoj način i svoju odgovornost pripremati i konzumirati jela |
|
|
|
|
|
|
3. |
Gosti mogu hranu pripremati na odgovarajućem uređaju za termičku obradu, roštilju, prijenosnom roštilju i otvorenoj vatri |
|
|
|
|
|
|
|
Uvjeti za zaštitu od požara kod pripreme jela od strane gosta |
|
|
|
|
|
|
4. |
Otvorena vatra ili roštilj smije se ložiti samo na mjestima koja su posebno pripremljena za tu namjenu i obložena vatrootpornim materijalom (kamen, cigla i sl.) |
|
|
|
|
|
|
5. |
Mjesto loženja otvorene vatre ili roštilja mora biti čisto od biljnog pokrova u krugu od 1,5 m |
|
|
|
|
|
|
6. |
Mjesto za loženje otvorene vatre ili roštilja, ako se nalazi na otvorenom prostoru, ne smije se nalaziti na udaljenosti manjoj od 3 m od prostorije u kojoj borave gosti i ostalih prostora i opreme |
|
|
|
|
|
|
7. |
Na udaljenosti do 20 m od ložišta za otvorenu vatru ili roštilj, mora se nalaziti 100 litara vode s jednim vjedrom ili osigurana mogučnost gašenja iz vodovoda i sličan način ili vatrogasni aparat S-6 s prahom i uputama za korištenje na hrvatskom i najmanje na tri strana jezika |
|
|
|
|
|
|
8. |
U objektu u kojem je omogućeno loženje vatre na otvorenom prostoru ili roštilju, mora postojati mjesto za odlaganje pepela ukopano u zemlju ili odlagalište od negorivog materijala. Pepeo se nakon svakog odlaganja mora politi vodom ili pokriti zemljom |
|
|
|
|
|
|
9. |
Lopata i vreća pijeska u krškim područjima |
|
|
|
|
|
|
10. |
Vatrootporna tkanina za gašenje požara |
|
|
|
|
|
|
11. |
Prijenosni roštilj i otvorena vatra ne smiju se koristiti u zatvorenom prostoru |
|
|
|
|
|
|
5. |
UREĐENJE, ODRŽAVANJE |
|
|
|
|
|
|
1. |
Prometnice u dobrom stanju bez lokvi, rupa i sl. |
|
|
|
|
|
|
2. |
Oznake u dobrom stanju bez vidljivih oštećenja |
|
|
|
|
|
|
3. |
Dobro funkcioniranje vanjske rasvjete |
|
|
|
|
|
|
4. |
Fasade građevina u dobrom stanju bez okrhotina, napuklina, ljuštenja boje i sl. |
|
|
|
|
|
|
5. |
Dobro čišćenje i održavanje prostora kampa |
|
|
|
|
|
|
6. |
Redovito održavanje uređaja, opreme i objekata u funkcionalnom stanju |
|
|
|
|
|
|
7. |
Prostor za roštilj, ognjište ili sl., ako postoji, mora biti uređen da se izbjegne požar |
|
|
|
|
|
|
8. |
Primjereno zbrinjavanje otpada u zatvorenim posudama za otpad s redovitim odvozom |
|
|
|
|
|
|
PRILOG IVa. UVJETI ZA KAMP ODMORIŠTE - ROBINZONSKI SMJEŠTAJ |
|||||||
|
NAPOMENA: |
|
|
|
|
|
|
|
Tamno polje ispod rezultata znači obvezni uvjet |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
UVJETI |
REZULTAT |
PRIMJEDBE |
||||
1. |
OSNOVNI UVJETI |
|
|
|
|
|
|
1. |
Objekt može ili ne mora biti priključen na infrastrukturu (struju, vodu, kanalizaciju, plin, telefon i sl.) |
|
|
|
|
|
|
2. |
Šatori, prostorija(e) ili prostori za smještaj izrađeni od lokalnog i prirodnog materijala te prirodne mogućnosti (stare kuće od kamena ili drva, kolibe od trstike ili granja, pećine i sl.), prostorije i prostori neuobičajenog oblika ili postavljeni na neuobičajeni način (pod zemljom, na stupovima, drvu, vodi, stijeni i slično), ali ne može biti kontejner odnosno mobilhom |
|
|
|
|
|
|
3. |
Higijenski ispravna pitka i sanitarna voda prema lokalnim uvjetima (iz boca, cisterni, prirodnih izvora, vodovoda i sl.) |
|
|
|
|
|
|
4. |
Korištenje zahoda prema mogućnostima i redovito odstranjivanje komunalnog otpada |
|
|
|
|
|
|
2. |
PREHRANA |
|
|
|
|
|
|
1. |
U objektu se mogu pružati usluge prehrane, pića i napitaka na catering način |
|
|
|
|
|
|
2. |
Gosti mogu sami na svoj način i svoju odgovornost pripremati i konzumirati jela |
|
|
|
|
|
|
3. |
Gosti mogu hranu pripremati na odgovarajućem uređaju za termičku obradu, roštilju, prijenosnom roštilju i otvorenoj vatri |
|
|
|
|
|
|
|
Uvjeti za zaštitu od požara kod pripreme jela od strane gosta |
|
|
|
|
|
|
4. |
Otvorena vatra ili roštilj smije se ložiti samo na mjestima koja su posebno pripremljena za tu namjenu i obložena vatrootpornim materijalom (kamen, cigla i sl.) |
|
|
|
|
|
|
5. |
Mjesto loženja otvorene vatre ili roštilja mora biti čisto od biljnog pokrova u krugu od 1,5 m |
|
|
|
|
|
|
6. |
Mjesto za loženje otvorene vatre ili roštilja, ako se nalazi na otvorenom prostoru, ne smije se nalaziti na udaljenosti manjoj od 3 m od prostorije u kojoj borave gosti i ostalih prostora i opreme |
|
|
|
|
|
|
7. |
U objektu od lakog prirodnog materijala (trstika, granje i sl.), ne smije se ložiti otvorena vatra ili roštilj |
|
|
|
|
|
|
8. |
Na udaljenosti do 20 m od ložišta za otvorenu vatru ili roštilj, mora se nalaziti 100 litara vode s jednim vjedrom ili osigurana mogućnost gašenja iz vodovoda i sličan način ili vatrogasni aparat S-6 s prahom i uputama za korištenje na hrvatskom i najmanje na tri strana jezika |
|
|
|
|
|
|
9. |
U objektu u kojem je omogućeno loženje vatre na otvorenom prostoru ili roštilju, mora postojati mjesto za odlaganje pepela ukopano u zemlju ili odlagalište od negorivog materijala. Pepeo se nakon svakog odlaganja mora politi vodom ili pokriti zemljom |
|
|
|
|
|
|
10. |
Lopata i vreća pijeska u krškim područjima |
|
|
|
|
|
|
11. |
Vatrootporna tkanina za gašenje požara |
|
|
|
|
|
|
12. |
Prijenosni roštilj i otvorena vatra ne smiju se koristiti u zatvorenom prostoru |
|
|
|
|
|
|
13. |
Izlazni otvori dimnjaka moraju biti na udaljenosti većoj od 3 m od krošnji drveća i drugih zapaljivih materijala |
|
|
|
|
|
|
Izvor: http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2017_07_69_1640.html