MINISTARSTVO TURIZMA
Na temelju odredbi članka 8. stavka 4., članka 15. stavka 2. i članka 16. stavka 2. Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti (»Narodne novine«, broj 85/2015 i 121/2016) ministar nadležan za turizam, donosi
Članak 1.
U Pravilniku o razvrstavanju i kategorizaciji ugostiteljskih objekata iz skupine Ostali ugostiteljski objekti za smještaj (»Narodne novine«, broj 54/2016) u članku 42. stavak 1. mijenja se i glasi:
»(1) Objekt za robinzonski smještaj je objekt u kojem ugostitelj pruža usluge smještaja u prostorijama ili na prostorima pod neuobičajenim okolnostima i uvjetima.«.
Dodaje se novi stavak 2. koji glasi:
»(2) U objektu se mogu pružati usluge prehrane, pića i napitaka na catering način, a gosti mogu sami na svoj način i svoju odgovornost pripremati i konzumirati jela.«.
Članak 2.
U prilozima Pravilnika mijenja se »PRILOG IV. UVJETI ZA VRSTU OBJEKT ZA ROBINZONSKI SMJEŠTAJ«.
Članak 3.
Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmoga dana od dana objave u »Narodnim novinama«.
Klasa: 011-01/17-05/6
Urbroj: 529-03-17-5
Zagreb, 27. lipnja 2017.
Ministar Gari Cappelli, v. r.
PRILOG IV. UVJETI ZA VRSTU OBJEKTA ZA ROBINZONSKI SMJEŠTAJ |
|||||||
|
NAPOMENA: |
|
|
|
|
|
|
|
Tamno polje ispod rezultata znači obvezni uvjet |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
UVJETI |
REZULTAT |
|
PRIMJEDBE |
|
||
1. |
OSNOVNI UVJETI |
|
|
|
|
|
|
1. |
Objekt ne mora ali može biti priključen na infrastrukturu (struju, vodu, kanalizaciju, plin, telefon i sl.) |
|
|
|
|
|
|
2. |
Šatori, prostorija(e) ili prostori za smještaj izrađeni od lokalnog i prirodnog materijala te prirodne mogućnosti (stare kuće od kamena ili drva, kolibe od trstike ili granja, pećine i sl.), prostorije i prostori neuobičajenog oblika ili postavljeni na neuobičajeni način (pod zemljom, na stupovima, drvu, vodi, stijeni i slično), ali ne može biti kontejner odnosno mobilhom |
|
|
|
|
|
|
3. |
Higijenski ispravna pitka i sanitarna voda prema lokalnim uvjetima (iz boca, cisterni, prirodnih izvora, vodovoda i sl.) |
|
|
|
|
|
|
4. |
Korištenje zahoda prema mogućnostima i redovito odstranjivanje komunalnog otpada |
|
|
|
|
|
|
2. |
PREHRANA |
|
|
|
|
|
|
1. |
U objektu se mogu pružati usluge prehrane, pića i napitaka na catering način |
|
|
|
|
|
|
2. |
Gosti mogu sami na svoj način i svoju odgovornost pripremati i konzumirati jela |
|
|
|
|
|
|
3. |
Gosti mogu hranu pripremati na odgovarajućem uređaju za termičku obradu, roštilju, prijenosnom roštilju i otvorenoj vatri |
|
|
|
|
|
|
|
Uvjeti za zaštitu od požara kod pripreme jela od strane gosta |
|
|
|
|
|
|
4. |
Otvorena vatra ili roštilj smije se ložiti samo na mjestima koja su posebno pripremljena za tu namjenu i obložena vatrootpornim materijalom (kamen, cigla i sl.) |
|
|
|
|
|
|
5. |
Mjesto loženja otvorene vatre ili roštilja mora biti čisto od biljnog pokrova u krugu od 1,5 m |
|
|
|
|
|
|
6. |
Mjesto za loženje otvorene vatre ili roštilja, ako se nalazi na otvorenom prostoru, ne smije se nalaziti na udaljenosti manjoj od 3 m od prostorije u kojoj borave gosti i ostalih prostora i opreme |
|
|
|
|
|
|
7. |
U objektu od lakog prirodnog materijala (trstika, granje i sl.), ne smije se ložiti otvorena vatra ili roštilj |
|
|
|
|
|
|
8. |
Na udaljenosti do 20 m od ložišta za otvorenu vatru ili roštilj, mora se nalaziti 100 litara vode s jednim vjedrom ili osigurana mogućnost gašenja iz vodovoda i sličan način ili vatrogasni aparat S-6 s prahom i uputama za korištenje na hrvatskom i najmanje na tri strana jezika |
|
|
|
|
|
|
9. |
U objektu u kojem je omogućeno loženje vatre na otvorenom prostoru ili roštilju, mora postojati mjesto za odlaganje pepela ukopano u zemlju ili odlagalište od negorivog materijala. Pepeo se nakon svakog odlaganja mora politi vodom ili pokriti zemljom |
|
|
|
|
|
|
10. |
Lopata i vreća pijeska u krškim područjima |
|
|
|
|
|
|
11. |
Vatrootporna tkanina za gašenje požara |
|
|
|
|
|
|
12. |
Prijenosni roštilj i otvorena vatra ne smiju se koristiti u zatvorenom prostoru |
|
|
|
|
|
|
13. |
Izlazni otvori dimnjaka moraju biti na udaljenosti većoj od 3 m od krošnji drveća i drugih zapaljivih materijala |
|
|
|
|
|
|
Izvor: http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2017_07_69_1639.html