Objavljeno u NN 15/11 od 02.02.2011.:

 

HRVATSKA NARODNA BANKA

Na temelju članka 116. stavka 4. Zakona o platnom prometu (»Narodne novine«, br. 133/2009.), članka 75. stavka 4. Zakona o elektroničkom novcu (»Narodne novine«, br. 139/2010.) i članka 43. stavka 2. točke 9. Zakona o Hrvatskoj narodnoj banci (»Narodne novine«, br. 75/2008.) guverner Hrvatske narodne banke donosi

 

ODLUKU O REGISTRU INSTITUCIJA ZA PLATNI PROMET I REGISTRIMA INSTITUCIJA ZA ELEKTRONIČKI NOVAC

I. OPĆE ODREDBE

Članak 1.

Ovom Odlukom propisuju se način vođenja i sadržaj:

1) registra institucija za platni promet,

2) registra institucija za elektronički novac,

3) registra institucija za elektronički novac pod izuzećem i

4) registra podružnica institucija za elektronički novac iz trećih država.

Članak 2.

(1) Subjekti upisa u registar institucija za platni promet jesu institucije za platni promet kojima je Hrvatska narodna banka izdala odobrenje za pružanje platnih usluga (u nastavku teksta: institucije za platni promet).

(2) Registar institucija za platni promet osim podataka o subjektima upisa sadržava podatke:

1) o podružnicama preko kojih su ovlašteni pružati platne usluge na području drugih država članica,

2) o podružnicama preko kojih su ovlašteni pružati platne usluge na području trećih država,

3) o zastupnicima preko kojih su ovlašteni pružati platne usluge na području Republike Hrvatske i

4) o zastupnicima preko kojih su ovlašteni pružati platne usluge na području drugih država članica.

Članak 3.

(1) Subjekti upisa u registar institucija za elektronički novac jesu institucije za elektronički novac kojima je Hrvatska narodna banka izdala odobrenje za izdavanje elektroničkog novca (u nastavku teksta: institucije za elektronički novac).

(2) Registar institucija za elektronički novac osim podataka o subjektima upisa sadržava podatke:

1) o podružnicama preko kojih su ovlašteni izdavati elektronički novac i/ili pružati platne usluge na području drugih država članica,

2) o podružnicama preko kojih su ovlašteni izdavati elektronički novac i pružati platne usluge na području trećih država,

3) o zastupnicima preko kojih su ovlašteni pružati platne usluge na području Republike Hrvatske i

4) o zastupnicima preko kojih su ovlašteni pružati platne usluge na području drugih država članica.

Članak 4.

(1) Subjekti upisa u registar institucija za elektronički novac pod izuzećem jesu institucije za elektronički novac pod izuzećem kojima je Hrvatska narodna banka izdala odobrenje za izdavanje elektroničkog novca (u nastavku teksta: institucije za elektronički novac pod izuzećem).

(2) Registar institucija za elektronički novac pod izuzećem osim podataka o subjektima upisa sadržava podatke:

1) o podružnicama preko kojih su ovlašteni izdavati elektronički novac na području trećih država i

2) o zastupnicima preko kojih su ovlašteni pružati platne usluge povezane s izdavanjem elektroničkog novca na području Republike Hrvatske.

Članak 5.

Subjekti upisa u registar podružnica institucija za elektronički novac iz trećih država jesu podružnice institucija za elektronički novac iz trećih država kojima je Hrvatska narodna banka izdala odobrenje za osnivanje podružnice (u nastavku teksta: podružnice institucije za elektronički novac iz trećih država).

II. SADRŽAJ REGISTRA INSTITUCIJA ZA PLATNI PROMET

Članak 6.

(1) U registar institucija za platni promet upisuju se sljedeći podaci o instituciji za platni promet:

1) registracijski broj,

2) naziv i sjedište,

3) OIB i

4) popis platnih usluga koje je ovlaštena pružati u Republici Hrvatskoj zajedno s datumom izdavanja odobrenja za pružanje svake platne usluge.

(2) U registar institucija za platni promet upisuju se i nazivi država članica u kojima je institucija za platni promet ovlaštena neposredno pružati platne usluge te popis platnih usluga koje je ovlaštena pružati u pojedinoj državi članici.

Članak 7.

Osim podataka iz članka 6. stavka 1. ove Odluke u registar institucija za platni promet upisuju se i sljedeći podaci o podružnici preko koje je institucija za platni promet ovlaštena pružati platne usluge na području druge države članice:

1) naziv države članice,

2) naziv i sjedište podružnice i

3) popis platnih usluga koje je institucija za platni promet ovlaštena pružati preko te podružnice u toj državi članici.

Članak 8.

Osim podataka iz članka 6. stavka 1. ove Odluke u registar institucija za platni promet upisuju se i sljedeći podaci o podružnici preko koje je institucija za platni promet ovlaštena pružati platne usluge na području treće države:

1) naziv treće države,

2) naziv i sjedište podružnice i

3) popis platnih usluga koje je institucija za platni promet ovlaštena pružati preko te podružnice u toj trećoj državi.

Članak 9.

Osim podataka iz članka 6. stavka 1. ove Odluke u registar institucija za platni promet upisuju se i sljedeći podaci o zastupniku preko kojeg je institucija za platni promet ovlaštena pružati platne usluge na području Republike Hrvatske:

1) naziv i sjedište odnosno ime, prezime i adresa zastupnika,

2) OIB zastupnika i

3) popis platnih usluga koje je institucija za platni promet ovlaštena pružati preko zastupnika u Republici Hrvatskoj.

Članak 10.

Osim podataka iz članka 6. stavka 1. ove Odluke u registar institucija za platni promet upisuju se i sljedeći podaci o zastupniku preko kojeg je institucija za platni promet ovlaštena pružati platne usluge na području druge države članice:

1) naziv države članice,

2) naziv i sjedište odnosno ime, prezime i adresa zastupnika i

3) popis platnih usluga koje je institucija za platni promet ovlaštena pružati preko tog zastupnika u toj državi članici.

III. SADRŽAJ REGISTRA INSTITUCIJA ZA ELEKTRONIČKI NOVAC

Članak 11.

(1) U registar institucija za elektronički novac upisuju se sljedeći podaci o instituciji za elektronički novac:

1) registracijski broj,

2) naziv i sjedište,

3) OIB i

4) popis usluga koje je ovlaštena pružati u Republici Hrvatskoj zajedno s datumom izdavanja odobrenja za pružanje svake pojedine usluge.

(2) U registar institucija za elektronički novac upisuju se i nazivi država članica u kojima je institucija za elektronički novac ovlaštena neposredno izdavati elektronički novac i/ili pružati platne usluge te popis usluga koje je ovlaštena pružati u pojedinoj državi članici.

Članak 12.

Osim podataka iz članka 11. stavka 1. ove Odluke u registar institucija za elektronički novac upisuju se i sljedeći podaci o podružnici preko koje je institucija za elektronički novac ovlaštena izdavati elektronički novac i/ili pružati platne usluge na području druge države članice:

1) naziv države članice,

2) naziv i sjedište podružnice i

3) popis usluga koje je institucija za elektronički novac ovlaštena pružati preko te podružnice u toj državi članici.

Članak 13.

Osim podataka iz članka 11. stavka 1. ove Odluke u registar institucija za elektronički novac upisuju se i sljedeći podaci o podružnici preko koje je institucija za elektronički novac ovlaštena izdavati elektronički novac i pružati platne usluge na području treće države:

1) naziv treće države,

2) naziv i sjedište podružnice i

3) popis usluga koje je institucija za elektronički novac ovlaštena pružati preko te podružnice u toj trećoj državi.

Članak 14.

Osim podataka iz članka 11. stavka 1. ove Odluke u registar institucija za elektronički novac upisuju se i sljedeći podaci o zastupniku preko kojeg je institucija za elektronički novac ovlaštena pružati platne usluge na području Republike Hrvatske:

1) naziv i sjedište odnosno ime, prezime i adresa zastupnika,

2) OIB zastupnika i

3) popis platnih usluga koje je institucija za elektronički novac ovlaštena pružati preko tog zastupnika u Republici Hrvatskoj.

Članak 15.

Osim podataka iz članka 11. stavka 1. ove Odluke u registar institucija za elektronički novac upisuju se i sljedeći podaci o zastupniku preko kojeg je institucija za elektronički novac ovlaštena pružati platne usluge na području druge države članice:

1) naziv države članice,

2) naziv i sjedište odnosno ime, prezime i adresa zastupnika i

3) popis platnih usluga koje je institucija za elektronički novac ovlaštena pružati preko tog zastupnika u toj državi članici.

IV. SADRŽAJ REGISTRA INSTITUCIJA ZA ELEKTRONIČKI NOVAC POD IZUZEĆEM

Članak 16.

U registar institucija za elektronički novac pod izuzećem upisuju se sljedeći podaci o instituciji za elektronički novac pod izuzećem:

1) registracijski broj,

2) naziv i sjedište,

3) OIB i

4) popis usluga koje je ovlaštena pružati u Republici Hrvatskoj zajedno s datumom izdavanja odobrenja.

Članak 17.

Osim podataka iz članka 16. ove Odluke u registar institucija za elektronički novac pod izuzećem upisuju se i sljedeći podaci o podružnici preko koje je institucija za elektronički novac pod izuzećem ovlaštena izdavati elektronički novac i pružati platne usluge povezane s izdavanjem elektroničkog novca na području treće države:

1) naziv treće države,

2) naziv i sjedište podružnice i

3) popis usluga koje je institucija za elektronički novac pod izuzećem ovlaštena pružati preko te podružnice u toj trećoj državi.

Članak 18.

Osim podataka iz članka 16. ove Odluke u registar institucija za elektronički novac pod izuzećem upisuju se i sljedeći podaci o zastupniku preko kojeg je institucija za elektronički novac pod izuzećem ovlaštena pružati platne usluge povezane s izdavanjem elektroničkog novca na području Republike Hrvatske:

1) naziv i sjedište odnosno ime, prezime i adresa zastupnika i

2) OIB zastupnika.

V. SADRŽAJ REGISTRA PODRUŽNICA INSTITUCIJA ZA ELEKTRONIČKI NOVAC IZ TREĆIH DRŽAVA

Članak 19.

U registar podružnica institucija za elektronički novac iz trećih država upisuju se sljedeći podaci o podružnicama institucija za elektronički novac iz trećih država:

1) registracijski broj,

2) naziv i adresa institucije za elektronički novac iz treće države čija je podružnica subjekt upisa,

3) naziv i sjedište podružnice,

4) OIB podružnice i

5) popis usluga koje je ovlaštena pružati u Republici Hrvatskoj zajedno s datumom izdavanja odobrenja.

VI. VOĐENJE REGISTARA I UPISI PODATAKA

Članak 20.

Registre propisane ovom Odlukom vodi Hrvatska narodna banka u elektroničkom obliku, a uvid u aktualne podatke iz registra moguć je na internetskim stranicama Hrvatske narodne banke (www.hnb.hr).

Članak 21.

(1) Registracijski brojevi subjekata upisa u registre propisane ovom Odlukom jedinstveni su, nepromjenjivi i neponovljivi.

(2) Registracijske brojeve iz stavka 1. ovog članka formira Hrvatska narodna banka i dodjeljuje ih pri upisu.

Članak 22.

(1) Hrvatska narodna banka u registre iz ove Odluke upisuje podatke propisane ovom Odlukom kao i sve promjene tih podataka uključujući i brisanja subjekata upisa, njihovih podružnica i zastupnika.

(2) Osim podataka propisanih ovom Odlukom Hrvatska narodna banka upisuje i zabilježbe povezane s pružanjem usluga kao što je zabilježba privremene zabrane pružanja jedne ili više usluga zajedno s datumom takvog upisa.

(3) Hrvatska narodna banka obavlja upis u registre iz ove Odluke po službenoj dužnosti ili na zahtjev subjekta upisa, u skladu sa zakonom.

(4) Zajedno s upisom bilo kojeg podatka, promjene, brisanja, zabilježbe ili ispravka upisuje se datum takvog upisa.

VII. PRIJELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Članak 23.

Ova Odluka stupa na snagu danom objave u »Narodnim novinama«, osim odredbi:

članka 2. stavka 2. točaka 1. i 4.,

članka 3. stavka 2. točaka 1. i 4.,

članka 6. stavka 2.,

članka 7.,

članka 10.,

članka 11. stavka 2.,

članka 12. i

članka 15.

ove Oduke, koji stupaju na snagu danom pristupanja Republike Hrvatske Europskoj uniji.

O. br. 13-020/01-11/ŽR Zagreb, 20. siječnja 2011.

Guverner Hrvatske narodne banke dr. sc. Željko Rohatinski, v. r.

 

 

Copyright © Ante Borić