Objavljeno u NN 03/11 od 05.01.2011.:

 

HRVATSKA NARODNA BANKA

Na temelju članka 48. stavka 11. Zakona o elektroničkom novcu (»Narodne novine«, br. 139/2010.) i članka 43. stavka 2. točke 9. Zakona o Hrvatskoj narodnoj banci (»Narodne novine«, br. 75/2008.) guverner Hrvatske narodne banke donosi

 

ODLUKU O ZAŠTITI NOVČANIH SREDSTAVA IMATELJA ELEKTRONIČKOG NOVCA

I. OPĆE ODREDBE

Članak 1.

(1) Ovom se Odlukom uređuju karakteristike koje moraju imati oblici imovine u koju se ulažu primljena novčana sredstva od imatelja elektroničkog novca radi zaštite novčanih sredstava.

(2) Ova Odluka primjenjuje se:

1) na institucije za elektronički novac sa sjedištem u Republici Hrvatskoj koje su od Hrvatske narodne banke dobile odobrenje za izdavanje elektroničkog novca,

2) na institucije za elektronički novac iz treće države koje su od Hrvatske narodne banke dobile odobrenje za osnivanje podružnice institucije za elektronički novac iz treće države i

3) na institucije za elektronički novac pod izuzećem sa sjedištem u Republici Hrvatskoj koje su od Hrvatske narodne banke dobile odobrenje za izdavanje elektroničkog novca.

Članak 2.

U smislu ove Odluke pojedini pojmovi imaju sljedeće značenje:

1) »Središnja država« uključuje državne jedinice koje se financiraju iz državnog proračuna. U Republici Hrvatskoj središnjom državom smatraju se tijela državne vlasti koja se financiraju iz proračuna Republike Hrvatske, i to:

− tijela zakonodavne vlasti Republike Hrvatske

− tijela izvršne vlasti Republike Hrvatske

− ustavni sud te tijela sudbene vlasti i pravosuđa Republike Hrvatske.

Popis tijela zakonodavne, izvršne i sudbene vlasti Republike Hrvatske objavljen je u Katalogu službenih publikacija i baza podataka Republike Hrvatske na internetskoj stranici Hidre (www.hidra.hr/cro/sluzbena_dokumentacija_rh).

2) »Međunarodne organizacije« jesu:

1. Europska zajednica,

2. Međunarodni monetarni fond i

3. Banka za međunarodne namire.

3) »Multilateralne razvojne banke« jesu:

1. Međunarodna banka za obnovu i razvoj,

2. Međunarodna financijska korporacija,

3. Međuamerička razvojna banka,

4. Azijska razvojna banka,

5. Afrička razvojna banka,

6. Razvojna banka Vijeća Europe,

7. Nordijska investicijska banka,

8. Karipska razvojna banka,

9. Europska banka za obnovu i razvoj,

10. Europska investicijska banka,

11. Europski investicijski fond,

12. Agencija za multilateralne garancije investicija,

13. Međunarodna financijska pomoć za imunizaciju,

14. Islamska razvojna banka,

15. Međuamerička investicijska korporacija,

16. Crnomorska banka za trgovinu i razvoj i

17. Srednjoamerička banka za ekonomsku integraciju.

4) »Lokalna i područna (regionalna) samouprava« uključuje jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave. U Republici Hrvatskoj jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave smatraju se županije uključujući Grad Zagreb, gradovi i općine, predstavnička tijela županija, gradova i općina te njihova izvršna tijela. Kod jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave izvan Republike Hrvatske ova kategorija uključuje vjerske zajednice koje imaju pravo prikupljati poreze.

5) »Institucija« je kreditna institucija ili investicijsko društvo.

6) »Kreditna institucija« je kreditna institucija na način određen Zakonom o kreditnim institucijama.

7) »Investicijsko društvo« je pravna osoba na način određen Zakonom o tržištu kapitala.

8) »Trgovačko društvo« je pravna osoba na način određen Zakonom o trgovačkim društvima uključujući i pravnu osobu sa sjedištem izvan Republike Hrvatske koja samostalno i trajno obavlja gospodarsku djelatnost radi ostvarivanja dobiti na tržištu.

9) »Subjekt za zajednička ulaganja u prenosive vrijednosne papire (UCITS)« označuje subjekt u skladu s člankom 3. stavkom 1. točkom 7. alinejom 2. Zakona o tržištu kapitala.

10) »Financijski instrumenti« su financijski instrumenti na način određen Zakonom o tržištu kapitala.

II. KARAKTERISTIKE I VRSTA IMOVINE U KOJU SE ULAŽU NOVČANA SREDSTVA

Članak 3.

(1) Institucija za elektronički novac dužna je novčana sredstva primljena od imatelja elektroničkog novca ulagati u niskorizične oblike imovine.

(2) Imovinu iz stavka 1. ovog članka čine:

1) dužnički financijski instrumenti izdani od strane ili s jamstvom Republike Hrvatske i Hrvatske narodne banke i središnje države država članica i središnje banke država članica, a koji su nominirani u njihovoj valuti, te iznimno zaključno s danom 31. prosinca 2012. i ako su nominirani u domaćoj valuti bilo koje države članice,

2) dužnički financijski instrumenti izdani od strane ili s jamstvom međunarodne organizacije iz članka 2. točke 2. ove Odluke ili multilateralne razvojne banke iz članka 2. točke 3. alineje 1. – 14. ove Odluke,

3) dužnički financijski instrumenti izdani od strane ili s jamstvom središnje države, središnje banke, multilateralne razvojne banke, lokalne i područne samouprave država članica, institucije ili trgovačkog društva koji u skladu s odobrenjem Hrvatske narodne banke o priznavanju i raspoređivanju kreditnih rejtinga pojedine vanjske institucije za procjenu kreditnog rizika odgovaraju stupnju kreditne kvalitete 1, 2 ili 3 i

4) jedinice u subjektima za zajednička ulaganja u prenosive vrijednosne papire (UCITS) koji ulažu samo u imovinu navedenu u točkama 1. – 3. ovog stavka.

III. PRIJELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Članak 4.

Ova Odluka stupa na snagu danom objave u »Narodnim novinama«.

O. br. 6-020/01-11/ŽR

Zagreb, 3. siječnja 2011.

Guverner Hrvatske narodne banke dr. sc. Željko Rohatinski, v. r.

 

 

Copyright © Ante Borić