Baza je ažurirana 29.01.2025. 

zaključno sa NN 140/24

EU 2024/2679

NN 82/2024 (12.7.2024.), Pravilnik o izmjenama i dopuni Pravilnika o vinarstvu

 

MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE, ŠUMARSTVA I RIBARSTVA

1410

Na temelju članka 11. stavka 5., članka 12. stavka 4., članka 14. stavka 3., članka 20. stavka 8., članka 22. stavka 3., članka 23. stavka 4., članka 24. stavka 8., članka 25. stavka 5., članka 26. stavka 5., članka 27. stavka 4., članka 28. stavka 6., članka 29. stavka 8., članka 49. stavka 6., članka 56. stavka 5., članka 58. stavka 4., članka 59. stavka 4., članka 60. stavka 2., članka 61. stavka 6., članka 62. stavka 7., članka 63. stavka 6., članka 79. stavka 10., članka 80. stavka 6., članka 81. stavka 2., članka 82. stavka 8., članka 92. stavka 3. i članka 93. stavka 7. Zakona o vinu (»Narodne novine«, broj 32/19.) i članka 38. stavka 3. Zakona o sustavu državne uprave (»Narodne novine«, br. 66/19. i 155/23.) ministar poljoprivrede, šumarstva i ribarstva donosi

 

PRAVILNIK O IZMJENAMA I DOPUNI PRAVILNIKA O VINARSTVU

Članak 1.

U Pravilniku o vinarstvu (»Narodne novine« br. 81/22., 75/23., 81/23.) u članku 32. stavku 5. riječi: »Prilog IV« zamjenjuju se riječima: »Prilog VII«.

Članak 2.

U članku 33. stavku 3. riječi: »prilog IV« zamjenjuju se riječima: »Prilog VII«.

Članak 3.

Prilog VII je tiskan uz ovaj Pravilnik i njegov je sastavni dio.

Članak 4.

Ovaj Pravilnik stupa na snagu prvoga dana od dana objave u »Narodnim novinama«.

Klasa: 011-01/23-01/34

Urbroj: 525-06/223-24-13

Zagreb, 8. srpnja 2024.

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede, šumarstva i ribarstva Josip Dabro, v. r.

Obrazac 1. Obrazac za organoleptičko ocjenjivanje metodom DA/NE

 

METODA DA/NE

Komisija br.

 

Ime i prezime ocjenjivača

 

Oznaka uzorka

 

Područje uzgoja

(vinogradarska zona, ostalo)

 

Kategorija vinskog proizvoda

 

SVOJSTVO

(zaokružiti)

Napomena

(obvezna uz odgovor NE)

Boja

 

DA/NE

 

Bistroća

 

DA/NE

 

Miris

 

DA/NE

 

Okus

 

DA/NE

 

Konačni odgovor

 

DA/NE

 

 

Mjesto i datum

Potpis ocjenjivača

 

 

 

 

 

 

METODA DA/NE, PJENUŠAVA VINA, BISER I GAZIRANA VINA

Komisija

 

Ime i prezime ocjenjivača

 

Oznaka uzorka

 

Opis uzorka

 

Područje uzgoja

(vinogradarska zona, ostalo)

 

Kategorija vinskog proizvoda

 

SVOJSTVO

(zaokružiti)

Napomena

(obvezna uz odgovor NE)

Boja

 

 

DA/NE

 

Bistroća

 

 

DA/NE

 

Perlanje (iskričavost)

DA/NE

 

Miris

 

 

DA/NE

 

Okus

 

 

DA/NE

 

Konačni odgovor

 

 

DA/NE

 

 

Mjesto i datum

Potpis ocjenjivača

 

 

 

 

 

Obrazac 2. Obrazac za organoleptičko ocjenjivanje metodom 100 bodova

 

METODA 100 BODOVA

Komisija br.

 

Ime i prezime ocjenjivača

 

Oznaka uzorka

 

Vrsta proizvoda

 

Sorta

 

Berba

 

Područje uzgoja

 

 

 

 

 

MIRNA VINA

 

Odlično

Vrlo dobro

Dobro

Prolazno

Loše

Primjedbe

IZGLED

Bistroća

5

4

3

2

1

 

Boja

10

8

6

4

2

 

MIRIS

Čistoća

6

5

4

3

2

 

Intenzitet

8

7

6

4

2

 

Kvaliteta

16

14

12

10

8

 

OKUS

Čistoća

6

5

4

3

2

 

Intenzitet

8

7

6

4

2

 

Trajnost

8

7

6

5

4

 

Kvaliteta

22

19

16

13

10

 

Harmoničnost/Opći dojam

11

10

9

8

7

 

Mjesto i datum:

Potpis ocjenjivača:

 

 

 

 

METODA 100 BODOVA

 

Komisija br.

 

 

Ime i prezime ocjenjivača

 

 

Oznaka uzorka:

 

 

Vrsta proizvoda:

 

 

Sorta:

 

 

Berba:

 

 

Područje uzgoja

 

 

 

 

 

 

PJENUŠAVA VINA

 

Odlično

Vrlo dobro

Dobro

Prolazno

Loše

Primjedbe

IZGLED

Bistroća

5

4

3

2

1

 

Boja

10

8

6

4

2

 

Iskrenje

10

8

6

4

2

 

MIRIS

Čistoća

7

6

5

4

3

 

Intenzitet

7

6

5

4

3

 

Kvaliteta

14

12

10

8

6

 

OKUS

Čistoća

7

6

5

4

3

 

Intenzitet

7

6

5

4

3

 

Trajnost

7

6

5

4

3

 

Kvaliteta

14

12

10

8

6

 

Harmoničnost/Opći dojam

12

11

10

9

8

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mjesto i datum:

Potpis ocjenjivača:

 

 

 

 

 

 

 

 

Izvor: https://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2024_07_82_1410.html