Baza je ažurirana 15.10.2024. 

zaključno sa NN 95/24

EU 2024/2673

NN 82/2024 (12.7.2024.), Pravilnik o stavljanju na tržište sjemena duhana

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i ribarstva

1409

Na temelju članka 1. stavka 5., članka 14. stavka 2., članka 18. stavka 8., članka 19. stavka 3., članka 20. stavka 8., članka 21. stavka 9., članka 22. stavka 3., članka 23. stavka 6., članka 24. stavka 4., članka 25. stavka 4., članka 26. stavka 5., članka 27. stavka 7., članka 30. stavka 4., članka 31. stavka 8., članka 32. stavka 5., i članka 33. stavka 4. Zakona o sjemenu, sadnom materijalu i priznavanju sorti poljoprivrednog bilja (»Narodne novine« broj 110/21.) potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede, šumarstva i ribarstva, uz prethodnu suglasnost ministra nadležnog za poslove zaštite prirode, donosi

PRAVILNIK

O STAVLJANJU NA TRŽIŠTE SJEMENA DUHANA

Članak 1.

(1) Ovim se Pravilnikom propisuju uvjeti certificiranja sjemena duhana, kategorije i uvjeti proizvodnje toga sjemena, postupak službenog nadzora nad njegovom proizvodnjom, način njegove dorade, zahtjevi kvalitete, postupak i način izdavanja certifikata za to sjeme, način i uvjeti njegova pakiranja, plombiranja i označavanja te uvjeti za njegovo stavljanje na tržište i uvoz.

(2) Odredbe ovoga Pravilnika primjenjuju se na proizvodnju sjemena duhana namijenjenog stavljanju na tržište i stavljanje na tržište sjemena duhana.

(3) Odredbe ovoga Pravilnika ne primjenjuju se na sjeme duhana iz uvoza.

(4) Odredbe ovoga Pravilnika ne primjenjuju se na proizvodnju presadnica duhana, koje će se dalje stavljati na tržište za proizvodnju lista duhana. Proizvodnja presadnica duhana uređuje se sukladno posebnom propisu o duhanu.

Članak 2.

(1) Ovaj Pravilnik je notificiran u skladu s postupkom utvrđenim Direktivom (EU) 2015/1535 Europskog parlamenta i Vijeća od 9. rujna 2015. o utvrđivanju postupka pružanja informacija u području tehničkih propisa i pravila o uslugama informacijskog društva (SL L 241, 17. 9. 2015).

(2) Odredbe ovoga Pravilnika ne primjenjuju se na proizvode koji su zakonito proizvedeni i/ili stavljeni na tržište u drugoj državi članici Europske unije ili Turskoj ili koji su zakonito proizvedeni u državi koja pripada Europskom udruženju slobodne trgovine koja je potpisnica Sporazuma o Europskom gospodarskom prostoru.

Članak 3.

(1) Izrazi koji se koriste u Zakonu o sjemenu, sadnom materijalu i priznavanju sorti poljoprivrednog bilja (u daljnjem tekstu: Zakon) koriste se i u ovom Pravilniku.

(2) Izrazi koji se koriste u ovom Pravilniku, a imaju rodno značenje odnose se jednako na muški i ženski rod.

Članak 4.

U smislu ovoga Pravilnika pojedini izrazi imaju sljedeće značenje:

1. Duhan Nicotiana tabacum L. (osnovni tipovi Virginia i Burley) su biljke namijenjene ratarskoj proizvodnji.

2. Sorte (linijski kultivari) i hibridi duhana

a) sorta (linijski kultivar) je zadovoljavajuće ujednačena i postojana populacija dobivena samooplodnjom i odabirom kroz veći broj generacija ili drugom odgovarajućom tehnikom

b) hibrid je prva (F1) generacija križanja homozigotnih oplemenjivačkih linija. Majčinska linija je CMS, a očinska je fertilna.

Članak 5.

(1) Na tržište se može staviti sjeme duhana kojem je u postupku certifikacije potvrđena kategorija:

A) Predosnovno sjeme sorte (linijskog kultivara) ili oplemenjivačkih roditeljskih linija hibrida:

a) koje je proizvedeno pod odgovornošću oplemenjivača u skladu s općeprihvaćenom praksom za održavanje sorte

b) koje je namijenjeno za proizvodnju sjemena kategorije osnovno sjeme, certificirano sjeme, certificirano sjeme prve generacije ili certificirano sjeme druge generacije linijskog kultivara ili osnovnog sjemena roditeljskih oplemenjivačkih linija hibrida

c) koje udovoljava uvjetima za osnovno sjeme iz Dodatka 1. i 2. ovoga Pravilnika

d) za koje je utvrđeno u službenom nadzoru ili u slučaju uvjeta propisanih Dodatkom 2. ovoga Pravilnika u službenom nadzoru ili nadzoru pod stručnom kontrolom da udovoljava uvjetima iz podtočaka a), b) i c) ove točke.

B) Osnovno sjeme sorte (linijskog kultivara) i roditeljskih oplemenjivačkih linija hibrida:

a) koje je proizvedeno pod odgovornošću oplemenjivača u skladu s općeprihvaćenom praksom za održavanje sorte

b) koje je namijenjeno za proizvodnju sjemena kategorije certificirano sjeme, certificirano sjeme prve generacije, certificirano sjeme druge generacije ili F1 hibride

c) koje udovoljava uvjetima iz Dodatka 1. i 2. ovoga Pravilnika za osnovno sjeme i

d) za koje je utvrđeno u službenom nadzoru ili u slučaju uvjeta propisanih Dodatkom 2. ovoga Pravilnika u službenom nadzoru ili nadzoru pod stručnom kontrolom da udovoljava uvjetima iz podtočaka a), b) i c) ove točke.

C) Certificirano sjeme sorte (linijskog kultivara, hibrida):

a) koje je proizvedeno direktno od osnovnog sjemena ili, ako oplemenjivač tako zahtjeva, od sjemena generacije koja prethodi osnovnom sjemenu, za koje je u službenom nadzoru utvrđeno da udovoljava uvjetima propisanim u Dodatku 1. i 2. ovoga Pravilnika

b) koje je namijenjeno za proizvodnju krajnjeg proizvoda lista duhana

c) koje udovoljava zahtjevima iz Dodatka 1. i 2. ovoga Pravilnika za certificirano sjeme.

Članak 6.

(1) Sjeme mogu proizvoditi pravne i fizičke osobe koje su upisane u Upisnik dobavljača poljoprivrednoga sjemena iz članka 10. stavka 1. točke 1. Zakona (u daljnjem tekstu: Upisnik dobavljača sjemena) i registrirane za proizvodnju sjemena.

(2) Dobavljač sjemena registriran za proizvodnju sjemena vodi evidenciju o zasnovanoj proizvodnji za sjeme koje proizvodi.

(3) Dobavljač sjemena iz stavka 2. ovoga članka dužan je dostaviti plan proizvodnje sjemena Agenciji do roka sjetve sjemena za proizvodnju presadnica.

(4) Dobavljač sjemena registriran za proizvodnju sjemena mora voditi evidenciju o zasnovanoj proizvodnji za sjeme koje proizvodi za izvoz sa sljedećim podacima: proizvodna površina (broj katastarske čestice i Arkod), masa proizvedenog sjemena, vrsta, sorta, posijana i proizvedena kategorija, certifikat o sortnosti, zemlja izvoza te o tome mora izvijestiti Agenciju.

(5) U slučaju kada se proizvodnja sjemena zasniva sa sjemenom iz uvoza dobavljač sjemena iz stavka 2. ovoga članka obvezan je Agenciji dostaviti uzorak sjemena uzet u okviru službenog nadzora ili nadzora pod stručnom kontrolom od svake partije koju koristi za zasnivanje usjeva najkasnije do sjetve sjemenskog usjeva.

Članak 7.

(1) Nadzor nad proizvodnjom sjemena provodi Agencija.

(2) Agencija može odobriti dobavljaču na vlastitoj proizvodnji provođenje nadzora nad ispunjavanjem uvjeta iz Dodatka 1. ovoga Pravilnika odnosno nadzor pod stručnom kontrolom za sve kategorije sjemena.

(3) Agencija je obvezna pregledati najmanje 5% od ukupno prijavljenih površina nad kojima se provodi nadzor pod stručnom kontrolom.

(4) Agencija odobrava dobavljaču sjemena na vlastitoj proizvodnji obavljanje nadzora pod stručnom kontrolom iz stavka 2. ovoga članka ako ima zaposlenog djelatnika kao nadzornika za obavljanje poslova nadzora pod stručnom kontrolom, a koji:

a) je osoba u radnom odnosu kod dobavljača na neodređeno vrijeme

b) je inženjer ili diplomirani inženjer agronomije/poljoprivrede odnosno prvostupnik agronomije/poljoprivrede ili magistar agronomske/poljoprivredne struke

c) nema privatni interes u svezi s provođenjem nadzora

d) ima dvogodišnje radno iskustvo u proizvodnji sjemena

e) je prošao provjeru znanja u Agenciji i stekao uvjerenje za obavljanje nadzora pod stručnom kontrolom

f) je dao pismenu izjavu da će provoditi nadzor po istim pravilima kao što se provodi službeni nadzor.

(5) Agencija priznaje rezultate nadzora pod stručnom kontrolom iz stavka 2. ovoga članka ako je:

a) dobavljaču je odobren nadzor u skladu sa stavkom 4. ovoga članka

b) sjemenski usjev koji se nadzire u skladu sa stavkom 2. ovoga članka proizveden iz sjemena koje je prošlo postkontrolu sa zadovoljavajućim rezultatom

c) sve partije proizvedenog sjemena biti će uključene u postkontrolu za laboratorijske analize

(6) U slučaju povrede pravila o nadzoru iz stavka 4. ovoga članka Agencija obustavlja certificiranje ispitivanog sjemena, osim ako se dokaže da takvo sjeme i dalje ispunjava sve propisane zahtjeve

(7) U slučaju ponovljene povrede pravila o nadzoru prilikom provođenja nadzora pod stručnom kontrolom Agencija oduzima odobrenje za obavljanje nadzora pod stručnom kontrolom, privremeno ili trajno, nadzorniku za kojeg se utvrdi da je povredu počinio s namjerom ili iz nehaja.

Članak 8.

(1) Dobavljač sjemena podnosi Agenciji prijavu za nadzor do 1.lipnja tekuće godine.

(2) Prijava se podnosi na Obrascu broj 1. koji se nalazi u Dodatku 4. ovoga Pravilnika.

(3) Prijaviti se mogu i sjemenski usjevi koji se nalaze u zadnjoj godini ispitivanja, ali se Uvjerenje o priznavanju sjemenskog usjeva (u daljnjem tekstu: Uvjerenje) izdaje samo za sortu koja je u međuvremenu priznata.

(4) Uz prijavu se prilaže:

– skica lokacije, table na kojoj je zasijan sjemenski usjev (potrebno je dostaviti identifikacijski broj (ID) ARKOD parcele i površinu table izraženu u m2)

– uvjerenje održivača sorte ili linije o autentičnosti sorte ili linije za proizvodnju osnovnog sjemena i linija

– podaci o proizvođaču koji proizvodi sjeme u ime i za račun podnositelja prijave, ako postoje

– odobrenje Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i ribarstva (u daljnjem tekstu: Ministarstvo) za proizvodnju sjemena za naručitelja iz treće zemlje ukoliko se sjeme proizvodi u skladu s člankom 16. Zakona.

Članak 9.

(1) Za svaku kategoriju sjemena duhana potrebno je obaviti dva pregleda u tijeku proizvodnje sjemenskog usjeva.

(2) Nakon obavljenog službenog nadzora i nadzora pod stručnom kontrolom sastavlja se zapisnik. Obrasci zapisnika nalaze se u Dodatku 4. ovoga Pravilnika.

(3) Zapisnik se sastavlja posebno za svaku sortu sjemenskog usjeva.

(4) Iznimno od odredbe stavka 3. ovoga članka, s više parcela iste sorte i kategorije sjemenskog usjeva i istog dobavljača sjemena koje nisu udaljene više od 5 km jedna od druge, može se sastaviti jedan zajednički zapisnik ako se obaveznim pregledom utvrdi da su na tim parcelama svi bitni elementi nadzora iz Dodatka 1. ovoga Pravilnika potpuno identični.

(5) Nadzor se obavlja u prisutnosti stručne osobe dobavljača sjemena koji je prijavio sjemenski usjev za nadzor.

(6) Odmah po obavljenom nadzoru pod stručnom kontrolom dobavljač je obavezan dostaviti Agenciji jedan primjerak zapisnika o obavljenom nadzoru.

(7) Nakon obavljenog službenog nadzora i nadzora pod stručnom kontrolom Agencija podnosi Ministarstvu Izvješće o obavljenom stručnom nadzoru nad sjemenskim usjevima (u daljnjem tekstu: Izvješće).

Članak 10.

(1) Nakon obavljenih pregleda iz članka 9. stavka 1. ovoga Pravilnika i ako je utvrđeno da sjemenski usjev udovoljava uvjetima iz Dodatka 1. ovoga Pravilnika, usjev se priznaje kao sjemenski i izdaje se uvjerenje iz članka 27. stavka 2. Zakona.

(2) Obrazac Uvjerenja propisan je na Obrascu broj 3. u Dodatku 4. ovoga Pravilnika.

(3) Agencija odnosno dobavljač vodi evidenciju o izdanim Uvjerenjima na Obrascu broj 2. koji se nalazi u Dodatku 4. ovoga Pravilnika.

Članak 11.

(1) Dobavljač sjemena registriran za doradu vodi evidenciju o masi preuzetog naturalnog i dorađenog sjemena na Obrascu broj 5. koji se nalazi u Dodatku 4. ovoga Pravilnika.

(2) Nadzor nad postupanjem sa sjemenom u fazama iz članka 19. stavka 1. Zakona vodit će se uvidom u evidencije i kontrolu stanja u objektima dobavljača.

Članak 12.

Sjeme koje se stavlja na tržište mora udovoljavati uvjetima iz Dodatka 2. ovoga Pravilnika.

Članak 13.

Za potrebe provjere sortne pripadnosti i ispitivanja kvalitete sjemena u procesu certifikacije uzorke uzima ovlašteni uzorkivač upisan u Upisnik uzorkivača poljoprivrednoga sjemena iz članka 10. stavka 1. točke 3. Zakona (u daljnjem tekstu: Upisnik uzorkivača) iz partija sjemena pakiranih, plombiranih i označenih za stavljanje na tržište.

Članak 14.

(1) Ispitivanje kvalitete sjemena provodi laboratorij koji je upisan u Upisnik ovlaštenih i referentnih laboratorija za kontrolu kvalitete poljoprivrednog reprodukcijskog materijala iz članka 13. stavka 1. Zakona (u daljnjem tekstu: Upisnik laboratorija).

(2) Ispitivanje kvalitete sjemena provodi se prema opće prihvaćenim međunarodnim metodama iz Dodatka 2. ovoga Pravilnika.

Članak 15.

(1) Dobavljač sjemena upisan registriran za doradu sjemena u Upisniku dobavljača sjemena podnosi Agenciji zahtjev za izdavanje certifikata o sjemenu uz otpremnicu i certifikata o sjemenu na pakiranju (u daljnjem tekstu: zahtjev) na Obrascu broj 4. iz Dodatka 4. ovoga Pravilnika.

(2) Uz zahtjev se dostavlja i izvješće o kvaliteti sjemena ovlaštenog laboratorija koji je izvršio ispitivanje kvalitete sjemena i uvjerenje ako je dobavljač obavio nadzor pod stručnom kontrolom.

(3) Agencija može odobriti dobavljaču tiskanje certifikata, plombiranje i označavanje pod stručnom kontrolom za sve kategorije sjemena.

(4) Agencija će odobriti dobavljaču provođenje plombiranja i označavanja prema stavku 3. ovoga članka ako ima zaposlenog djelatnika kao nadzornika za obavljanje poslova nadzora pod stručnom kontrolom, a koji:

a) je diplomirani inženjer agronomije/poljoprivrede ili magistar agronomske/poljoprivredne struke

b) je završio obuku i odobreno mu je obavljanje nadzora pod stručnom kontrolom pri Agenciji

c) je dao pismenu izjavu da će plombiranje i označavanje pakiranja te vođenje evidencija provoditi sukladno Zakonu i ovome Pravilniku.

(5) Kod dobavljača iz stavka 3. Agencija provodi službeni nadzor tako da postupak plombiranja i označavanja pakiranja nadzire kod najmanje 5 % partije sjemena.

Članak 16.

(1) Sjeme duhana svih kategorija može se staviti na tržište samo u ujednačenim partijama, originalno pakirano i plombirano i označeno u skladu s ovim člankom.

(2) Pakiranja sjemena duhana svih kategorija koja se stavljaju na tržište moraju biti plombirana i označena pod službenim nadzorom ili u okviru nadzora pod stručnom kontrolom na način da se pakiranje ne može otvoriti bez oštećenja plombe ili ostavljanja traga oštećenja na pakiranju ili certifikatu o sjemenu na pakiranju.

(3) Pakiranja su plombirana kada su zatvorena prošivanjem ili lijepljenjem strojem (toplinski, pod tlakom) i na drugi način tako da se pakiranje ne može otvoriti bez oštećenja plombe ili ostavljanja traga oštećenja na pakiranju ili certifikatu o sjemenu na pakiranju. Na plombi mora biti vidljivo ispisana oznaka pravne ili fizičke osobe koja je sjeme pakirala.

(4) Pakiranja sjemena iz stavka 1. ovoga članka smatraju se originalnim pakiranjem.

(5) Kada Agencija kod dobavljača u okviru službenog nadzora iz članka 15. stavka 5. ovoga Pravilnika utvrdi neispravno plombirana i označena pakiranja sjemena, odmah o tome obavještava nadležnu inspekciju radi daljnjeg postupanja.

(6) U slučaju povrede pravila iz stavka 5. ovoga članka Agencija obustavlja certificiranje ispitivanog sjemena, osim ako se dokaže da takvo sjeme i dalje ispunjava sve propisane zahtjeve.

(7) Mjere koje se poduzmu u skladu sa stavcima 5. i 6. . ovoga članka ukinut će se čim se sa sigurnošću utvrdi da će pakiranja sjemena ubuduće udovoljavati uvjetima propisanim u pogledu plombiranja i označavanja pakiranja.

Članak 17.

Prilikom stavljanja na tržište pakiranje svih kategorija sjemena mora: – biti označeno s vanjske strane Certifikatom o sjemenu na pakiranju koji prethodno nije upotrebljavan, pričvršćen je plombom na pakiranje, te je označen s podacima propisanim u Dodatku 3. ovoga Pravilnika na bilo kojem službenom jeziku Europske unije.

Članak 18.

(1) U slučaju uvoza sjemena u skladu s odredbom članka 33. stavka 1. Zakona, po pojedinom uzorku sjemena neovisno radi li se o sorti ili hibridu može se uvesti do 0,5 g sjemena za svaku sortu ili hibrid ili trideset tisuća piliranih sjemenki.

(2) Uz zahtjev za izdavanjem rješenja iz članka 33. stavka 2. Zakona dobavljač mora priložiti dokaz o provođenju znanstvenog ili selekcijskog rada, upisu u Upisnik dobavljača sjemena, te o registraciji za proizvodnju sjemena.

(3) Dokazom iz stavka 1. ovoga članka smatra se Izjava o provođenju znanstvenog selekcijskog rada u sjemenarstvu ili Program znanstvenog ili selekcijskog rada.

Članak 19.

Dodaci od 1. do 3. tiskani su uz ovaj Pravilnik i čine njegove sastavne dijelove.

Članak 20.

Danom stupanja na snagu ovoga Pravilnika prestaje važiti Pravilnik o stavljanju na tržište sjemena duhana (»Narodne novine« broj 61/14).

Članak 21.

Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmoga dana od dana objave u »Narodnim novinama«.

Klasa: 011-01/23-01/20

Urbroj: 525-06/242-24-15

Zagreb, 27. svibnja 2024.

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede, šumarstva i ribarstva Josip Dabro, v. r.

DODATAK 1.

UVJETI KOJIMA MORAJU UDOVOLJAVATI SJEMENSKI USJEVI

1. Plodosmjena mora biti u skladu s usjevom koji se proizvodi i predusjev mu ne smiju biti biljke iz porodice Solanaceae i leguminoze (samo u slučaju duhana tipa Virginia) najmanje 3 godine. Na polju ne smije biti samoniklih biljaka od prethodnog usjeva.

2. Usjev će biti udaljen 200 m od susjednih izvora peludi koja može rezultirati nepoželjnim stranim oprašivanjem.

3. Usjev će imati identitet i čistoću sorte 97% ili, u slučaju usjeva F1 roditeljske linije, identitet i čistoću 99%. Za proizvodnju sjemena hibridnih sorti, gore navedene odredbe također će se primjenjivati na svojstva roditeljskih linija.

DODATAK 2.

UVJETI KOJIMA MORA UDOVOLJAVATI SJEME

1. Sjeme će imati dovoljan identitet i čistoću sorte ili u slučaju sjemena oplemenjivačke linije, dovoljan identitet i čistoću vezanu uz njegove karakteristike. U pogledu sjemena hibridnih sorti u usjevu linija majke na bazi citoplazmatske muške sterilnosti (CMS) u fazi cvatnje nema fertilnih biljaka. Ove vrijednosti se utvrđuju tijekom nadzora u polju.

 

Kategorija

Minimalna čistoća sorte (%)

Osnovno sjeme, Certificirano sjeme i hibrid

97.0

 

 

Minimalna čistoća sorte ispitat će se uglavnom u poljskim pregledima provedenim u skladu s uvjetima određenima u Dodatku 1. ovoga Pravilnika.

2. Najveća dozvoljena veličina partije i temeljni zahtjevi kakvoće

 

Biljna vrsta (latinski naziv)

Veličina partije sjemena najviše kg

Čistoća najmanje %

Drugih vrsta najviše %

Korova najviše %

Klijavost

Najmanje %

Udio vlage

Najviše %

Dodatne norme i radni nalazi

Nicotiana tabacum

100

97

-

-

80

10

-

 

 

DODATAK 3.

CERTIFIKAT O SJEMENU (NA PAKIRANJU I UZ OTPREMNICU)

Potrebne informacije

1. EU pravila i standardi;

2. Tijelo ovlašteno za certifikaciju, naziv ili kratica zemlje

3. Referentni broj partije;

3.a. Mjesec i godina plombiranja izraženi na sljedeći način: »plombirano…« (mjesec i godina);

4. Vrsta: hrvatski i latinski naziv;

5. Sorta: naziv sorte;

6. Kategorija;

7. Zemlja proizvodnje;

8. Neto ili bruto masa ili broj sjemenki u pakiranju;

8a. Gdje je naznačena masa, a korišteni su granulirani pesticidi, tvari za peletiranje ili drugi kruti dodaci, navesti vrstu dodatka kao i približan odnos između mase čistog sjemena i ukupne mase;

9. Tretirano: naziv aktivne tvari sredstva za zaštitu bilja i komercijalni naziv sredstva;

10. U slučaju sorti koje su hibridi ili inbred linije:

– za osnovno sjeme:

ime komponente kojoj osnovno sjeme pripada, koje može biti naznačeno u obliku koda, uz poziv na konačnu sortu, sa ili bez poziva na njezinu funkciju (muška ili ženska), uz riječ »komponenta«;

– za certificirano sjeme:

ime sorte kojoj sjeme pripada, uz riječ »hibrid«;

11. Kada se ponovno ispituje klijavost, potrebno je naznačiti »ponovno ispitano« i mjesec i godinu, te se može navesti laboratorij koji je napravio ponovno ispitivanje. Takva informacija mora se naznačiti na službenoj naljepnici prilijepljenoj na certifikat o sjemenu na pakiranju;

12. U slučaju ne konačno certificiranog sjemena staviti naznaku: sjeme koje nije konačno certificirano.

DODATAK 4.

Obrazac broj 1.

Obrazac broj 2.

Zapisnik broj_________________________ o obavljenom službenom nadzoru nad sjemenskim usjevom

Podnositelj prijave:

Adresa: _______________________________________________

Vrsta: _____________________ Sorta: ___________ Kategorija: _________

Prijavljena površina za nadzor, ha: _______ Parcela: ________

Broj partije sjemena:

Podrijetlo:

Proizvođač:

Datum sjetve:

Oznaka u polju: DA – NE

Priložen certifikat o sjemenu sa pakiranja: DA – NE

Minimalna prostorna izolacija: DA – NE

Sklop usjeva po m²:

Razvojni stadij usjeva:

Ujednačenost usjeva: DA – NE

Autentičnost sorte: DA – NE

Genetska čistoća u %:

Polijeganje u %:

ELEMENTI OCJENJIVANJA (broj po nadziranoj jedinici)

 

Nadzirana površina – ha: _________

Odbijena površina – ha: _________

Priznata površina – ha: _________

Napomena proizvođaču:

Procjena prinosa, kg/ha (u zadnjem pregledu)

Plodored

20___

20___

20___

20___

20___

 

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

Prosjek

1. ATIPIČNE BILJKE:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zbroj

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2. DRUGE VRSTE:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zbroj

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3. KOROVI PROBLEMATIČNI ZA ODVAJANJE PRI DORADI (latinski naziv):

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zbroj

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4. ZDRAVSTVENO STANJE (bolesti i štetnici – latinski naziv):

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zbroj

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ukupno kg

Usjev se priznaje: DA – NE u kategoriju:

Datum pregleda:

 

Potpis odgovorne osobe

Potpis nadzornika

__________________

_______________

 

 

Obrazac broj 3.

UVJERENJE o priznavanju sjemenskog usjeva broj ____________

1. Dobavljač registriran za proizvodnju sjemena

__________________________________________________

2. Sjedište (adresa): ___________________________________

3. Vrsta sjemena (naziv na hrvatskom i latinskom jeziku):

__________________________________________________

4. Sorta – hibrid – samooplodna linija:

__________________________________________________

5. Godina proizvodnje:_________________________________

6. Podrijetlo proizvedenog sjemena:

a) Naziv i sjedište proizvođača sjemena:

__________________________________________________

b) Broj i datum certifikata o sjemenu uz otpremnicu:

__________________________________________________

7. Površina sjemenskog usjeva (ha):

__________________________________________________

8. Ukupni prinos naravnog sjemena u kg:

__________________________________________________

Na temelju članka 15. stavka 2. Zakona o sjemenu, sadnom materijalu i priznavanju sorti poljoprivrednog bilja (»Narodne novine«, broj 140/05, 35/08, 25/09, 124/10 i 55/11), zapisnika broj ______ od ______ o obavljenom stručnom nadzoru, priznaje se sjemenski usjev, kategorija ____

Mjesto i datum:

M.P.

(potpis)

Obrazac broj 4.

_________________________________

Naziv (ime) i sjedište podnositelja zahtjeva

ZAHTJEV ZA IZDAVANJE CERTIFIKATA O SJEMENU BR. ____________

1. Biljna vrsta

2. Sorta

3. Kategorija

4. Dobavljač

5. Broj Uvjerenja o priznavanju usjeva, Certifikat o sortnosti za sjeme iz uvoza _________________________________________

6. Broj izvornog certifikata (u slučaju prepakiranja)

__________________________________________________

7. Zemlja porijekla sjemena

__________________________________________________

 

Redni broj

Broj Certifikata o sjemenu

Broj izvješća o kakvoći

Godina proizvodnje

Masa partije

Masa jednog pakiranja ili broj zrna

Broj pakiranja

Naziv preparata za dezinfekciju sjemena

Naziv i veličina frakcije

Klijavost

%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

8. Vrsta certifikata na pakiranju (samoljepiva, za prošivanje, za vezanje) _______________________________

 

Datum podnošenja zahtjeva M.P.

Podnositelj zahtjeva

_________________________

_____________________

 

 

Obrazac broj 5.

EVIDENCIJA O MASI PREUZETOG I DORAĐENOG SJEMENA

 

Dobavljač s pravom dorade:

________________________________

 

(Naziv i sjedište dobavljača)

 

 

 

Red.br.

Biljna vrsta

Sorta

Kategorija

Proizvođač i zemlja proizvodnje

Broj dokumenta o sortnosti, uvjerenja

Količina naturalnog sjemena

Broj partije

Datum podnošenja zahtjeva/broj zahtjeva

Masa partije

Masa jednog pakiranja

Broj pakiranja

Datum dorade

Mjesec plombiranja

Masa dorađene partije sjemena

Broj pakiranja partije sjemena nakon dorade

Sredstvo za tretiranje sjemena

Izvješće o kvaliteti sjemena

Napomena

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Izvor: https://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2024_07_82_1409.html

Copyright © Ante Borić