NN 85/2024 (19.7.2024.), Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o državnim službenicima

HRVATSKI SABOR

1477

Na temelju članka 89. Ustava Republike Hrvatske, donosim

ODLUKU

O PROGLAŠENJU ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O DRŽAVNIM SLUŽBENICIMA

Proglašavam Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o državnim službenicima koji je Hrvatski sabor donio na sjednici 12. srpnja 2024. godine.

Klasa: 011-02/24-02/50 Urbroj: 71-10-01/1-24-2 Zagreb, 16. srpnja 2024.

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović, v. r.

ZAKON

O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O DRŽAVNIM SLUŽBENICIMA

Članak 1.

U Zakonu o državnim službenicima (»Narodne novine«, br. 155/23.) u članku 62. stavak 4. mijenja se i glasi:

»(4) Na interni oglas prijave mogu podnijeti državni službenici, službenici upravnih tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave i službenici javnih službi, zaposleni na neodređeno vrijeme, koji ispunjavaju formalne uvjete za raspored na radno mjesto.«.

Iza stavka 4. dodaje se novi stavak 5. koji glasi:

»(5) Javne službe u smislu ovoga Zakona su ustanove i druge pravne osobe u kojima su plaće zaposlenih propisane posebnim zakonom o plaćama u državnoj službi i javnim službama.«.

Dosadašnji stavak 5. postaje stavak 6.

Članak 2.

U članku 63. stavku 3. riječi: »državnih službenika« brišu se.

Stavci 6., 7. i 8. mijenjaju se i glase:

»(6) Državno tijelo koje je izabralo kandidata u postupku internog oglasa dužno je o tome obavijestiti državno tijelo odnosno upravno tijelo jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave ili javnu službu u kojoj je službenik zaposlen.

(7) Službenik počinje s radom na radnom mjestu na koje je izabran u skladu sa sporazumom čelnika tijela odnosno javne službe u kojoj radi i čelnika državnog tijela koje zapošljava, a ako se ne postigne sporazum, službenik počinje s radom istekom roka od 30 dana od dana obavijesti o izboru kandidata.

(8) Službeniku prestaje rad u državnom tijelu odnosno upravnom tijelu jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave ili javnoj službi u kojoj je do tada radio danom početka rada na radnom mjestu na koje je izabran putem internog oglasa.«.

Članak 3.

U članku 85. stavku 2. zarez i riječi: »pod uvjetom da je radno mjesto popunjeno punim brojem izvršitelja utvrđenim pravilnikom o unutarnjem redu« brišu se.

Članak 4.

Iza članka 86. dodaju se naslov iznad članka i članak 86.a koji glase:

»Privremeni premještaj službenika iz lokalne i područne (regionalne) samouprave, javne službe ili državnog tijela

Članak 86.a

(1) Kada to zahtijevaju potrebe službe, iznimno službenik upravnog tijela jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave odnosno službenik iz javne službe može biti privremeno premješten na radno mjesto u državnoj službi za koje ispunjava propisane uvjete.

(2) Državni službenik može biti privremeno premješten u drugo državno tijelo, upravno tijelo jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave odnosno javnu službu pod uvjetima utvrđenim u stavku 1. ovoga članka.

(3) Za premještaj iz stavaka 1. i 2. ovoga članka potreban je prethodni pisani sporazum čelnika tijela odnosno javne službe. U sporazumu se navodi vrijeme na koje se službenik premješta.

(4) Kod privremenog premještaja iz stavaka 1. i 2. ovoga članka službenik ima pravo na plaću koja je za njega povoljnija.

(5) Za vrijeme privremenog premještaja službenik ostvaruje sva prava iz službe u tijelu odnosno javnoj službi iz koje je privremeno premješten.

(6) Za vrijeme privremenog premještaja tijelo odnosno javna služba iz koje je službenik premješten ima pravo na povrat sredstava za plaću službenika od tijela odnosno javne službe u koju je službenik premješten.«.

Članak 5.

U članku 160. stavku 1. riječi: »1. srpnja 2024.« zamjenjuju se riječima: »1. studenoga 2024.«.

Članak 6.

U članku 165. stavku 1. riječi: »1. srpnja 2024.« zamjenjuju se riječima: »1. studenoga 2024.«.

Članak 7.

U članku 166. stavku 1. riječi: »1. srpnja 2024.« zamjenjuju se riječima: »1. studenoga 2024.«.

Članak 8.

Rokovi propisani odredbama članka 160. stavka 1., članka 165. stavka 1. i članka 166. stavka 1. Zakona o državnim službenicima (»Narodne novine«, br. 155/23.) nastavljaju teći do isteka rokova sukladno odredbama ovoga Zakona.

Članak 9.

Do isteka rokova određenih odredbama ovoga Zakona postupci zapošljavanja provodit će se u skladu s člancima 160. – 166. Zakona o državnim službenicima (»Narodne novine«, br. 155/23.).

Članak 10.

(1) U razdoblju od dana stupanja na snagu ovoga Zakona do 1. siječnja 2026., kada to zahtijevaju potrebe službe, službenik upravnog tijela jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave odnosno službenik iz javne službe iznimno može biti premješten na radno mjesto u državnoj službi za koje ispunjava propisane uvjete.

(2) Državni službenik može biti premješten u upravno tijelo jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave odnosno javnu službu pod uvjetima utvrđenim u stavku 1. ovoga članka.

(3) Za premještaj iz stavaka 1. i 2. ovoga članka potreban je prethodni pisani sporazum čelnika tijela odnosno javne službe.

(4) Premještaj službenika iz stavaka 1. i 2. ovoga članka može biti trajan ili privremen.

(5) Kod privremenog premještaja iz stavka 4. ovoga članka službenik ima pravo na plaću koja je za njega povoljnija.

(6) Za vrijeme privremenog premještaja službenik ostvaruje sva prava iz službe u tijelu odnosno javnoj službi iz koje je privremeno premješten.

(7) Za vrijeme privremenog premještaja tijelo odnosno javna služba iz koje je službenik premješten ima pravo na povrat sredstava za plaću premještenog službenika od tijela odnosno javne službe u koju je službenik premješten.

Članak 11.

Ovaj Zakon stupa na snagu prvoga dana od dana objave u »Narodnim novinama«.

Klasa: 022-02/24-01/44 Zagreb, 12. srpnja 2024.

HRVATSKI SABOR

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković, v. r.

 

 

 

Copyright © Ante Borić