Objavljeno u NN 104/13 od 14.08.2013.:

 

MINISTARSTVO ZNANOSTI, OBRAZOVANJA I SPORTA

Na temelju članka 12. stavka 4. Zakona o udžbenicima za osnovnu i srednju školu (»Narodne novine«, broj: 27/10., 55/11. i 101/13.), ministar znanosti, obrazovanja i sporta donosi

 

PRAVILNIK O SASTAVU, IMENOVANJU I NAČINU RADA STRUČNIH POVJERENSTAVA ZA PROSUDBU UDŽBENIKA I PRIPADAJUĆIH DOPUNSKIH NASTAVNIH SREDSTAVA

I. OPĆE ODREDBE

Članak 1.

(1) Ovim Pravilnikom propisuje se sastav, imenovanje članova te način rada stručnih povjerenstava za prosudbu udžbenika i pripadajućih dopunskih nastavnih sredstava za osnovnu i srednju školu.

(2) Zadaća povjerenstva za prosudbu udžbenika i pripadajućih dopunskih nastavnih sredstava za osnovnu i srednju školu (u daljnjem tekstu: povjerenstvo) je utvrđivanje usklađenosti udžbenika i pripadajućih dopunskih nastavnih sredstava za osnovnu i srednju školu s nacionalnim i predmetnim kurikulumom, odnosno nastavnim planom i programom i Udžbeničkim standardom te stručna prosudba udžbenika i pripadajućih dopunskih nastavnih sredstava za osnovnu i srednju školu.

(3) Izrazi koji se koriste u ovome Pravilniku, a koji imaju rodno značenje, bez obzira na to jesu Ii korišteni u muškome iIi ženskome rodu, obuhvaćaju na jednak način muški i ženski rod.

II. SASTAV 1 IMENOVANJE POVJERENSTVA

Članak 2.

(1) Članove povjerenstva imenuje ministar na temelju javnoga poziva.

(2) Povjerenstvo se imenuje za određeni nastavni predmet ili nastavno područje kada je podnesen zahtjev ili više zahtjeva za odobrenje udžbenika i/ili pripadajućega dopunskoga nastavnog sredstva (u daljnjem tekstu: udžbenik) iz toga nastavnog predmeta odnosno područja.

(3) Povjerenstvo može prosuđivati više udžbenika iz jednoga nastavnog predmeta iIi nastavnog područja.

Članak 3.

(1) U povjerenstvo se imenuje tri člana:

– znanstvenik, odnosno stručnjak za nastavni predmet ili područje za koje je udžbenik namijenjen;

– metodičar za određeni nastavni predmet ili nastavno područje za koje je udžbenik namijenjen;

– učitelj iIi nastavnik nastavnog predmeta određenoga obrazovnog programa s najmanje pet godina iskustva u nastavi.

(2) Ako za određeni nastavni predmet ili nastavno područje nema odgovarajućeg metodičara, iznimno se može imenovati stručnjak iz toga nastavnog premeta odnosno nastavnog područja.

(3) U povjerenstvu koje prosuđuje udžbenike koji se koriste u hrvatskoj nastavi u inozemstvu jedan od članova povjerenstva je učitelj s iskustvom u radu u hrvatskoj nastavi u inozemstvu.

(4) U povjerenstvu za prosudbu udžbenika za obrazovanje odraslih jedan član povjerenstva je stručnjak za obrazovanje odraslih.

(5) Sastav povjerenstva za prosudbu udžbenika za učenike s teškoćama propisan je Pravilnikom o postupku odobravanja udžbenika i pripadajućih dopunskih nastavnih sredstava s malom nakladom, za učenike s teškoćama u razvoju i za škole koje provode nastavu na stranome jeziku.

(6) Sastav povjerenstva za prosudbu udžbenika na jeziku i pismu nacionalne manjine propisan je Pravilnikom o postupku odobravanja udžbenika, dodataka udžbeniku i pripadajućih dopunskih nastavnih sredstava za nastavu na jeziku i pismu nacionalnih manjina.

Članak 4.

Radi sprječavanja sukoba interesa u radu povjerenstva, na odgovarajući se način primjenjuju odredbe članka 14. Zakona o udžbenicima za osnovnu i srednju školu.

III. NAČIN RADA POVJERENSTVA

Članak 5.

(1) Članovi povjerenstva samostalno prosuđuju udžbenik u skladu sa svojim kompetencijama sa znanstvene, metodičke ili praktične razine.

(2) Prosudbom se utvrđuje ispunjava li udžbenik znanstvene, pedagoške i psihološke zahtjeve, didaktičko-metodičke standarde i zahtjeve, etičke zahtjeve, jezične zahtjeve, likovno-grafičke zahtjeve i standarde, tehničke zahtjeve i standarde za izradu tiskanih udžbenika, zahtjeve o sadržaju naslovnih listova, zahtjeve i standarde za elektronički udžbenik, posebne zahtjeve u izradi udžbenika za nastavu na jeziku i pismu nacionalnih manjina, zahtjeve u izradi udžbenika za učenike s posebnim odgojno-obrazovnim potrebama (učenici s teškoćama i daroviti učenici) te ostale zahtjeve utvrđene Udžbeničkim standardom.

(3) Prema elementima i instrumentariju za ocjenu usklađenosti udžbenika s nacionalnim i predmetnim kurikulumom odnosno nastavnim planom i programom i Udžbeničkim standardom, svaki član povjerenstva samostalno prosuđuje udžbenik na obrascu Samostalna prosudba udžbenika/pripadajućeg dopunskog nastavnog sredstva uz koji prilaže pisano obrazloženje.

(4) Član povjerenstva prosuđuje je li udžbenik prihvatljiv ili nije ili se upućuje na doradu te vlastoručno potpisuje obrazac i pisano obrazloženje i dostavlja ih elektroničkom ili običnom poštom Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta prije zajedničke sjednice povjerenstva.

Članak 6.

(1) Na temelju samostalnih prosudbi članova povjerenstva koji su prosuđivali isti udžbenik, povjerenstvo na zajedničkoj sjednici donosi zajedničku stručnu prosudbu s obrazloženjem na obrascu Zajednička prosudba stručnog povjerenstva o udžbeniku/pripadajućem dopunskom nastavnom sredstvu. Obrazloženje mora sadržavati jasne razloge za donošenje ocjene udžbenika, osobito ako je povjerenstvo izradilo negativno mišljenje o udžbeniku.

(2) Zajedničku prosudbu o udžbeniku i pisano stručno mišljenje o usklađenosti udžbenika i pripadajućega dopunskoga nastavnog sredstva s nacionalnim i predmetnim kurikulumom odnosno nastavnim planom i programom i Udžbeničkim standardom s obrazloženjem potpisuju svi članovi povjerenstva.

(3) Pisano stručno mišljenje o usklađenosti udžbenika s nacionalnim i predmetnim kurikulumom odnosno nastavnim planom i programom i Udžbeničkim standardom povjerenstvo donosi nakon zaprimanja zahtjeva za uvrštavanjem na Popis udžbenika i pripadajućih dopunskih nastavnih sredstava.

(4) Na temelju zajedničke prosudbe s obrazloženjem, povjerenstvo može udžbenik prije donošenja stručnog mišljenja jedanput vratiti nakladniku na doradu radi otklanjanja nedostataka.

(5) Nakladnik je dužan ispraviti nedostatke i dostaviti udžbenik Ministarstvu u roku od 15 dana od dana dostave na doradu. Povjerenstvo je dužno konačnu prosudbu o prihvaćanju ili neprihvaćanju dorađenoga udžbenika donijeti u roku od osam dana na obrascu Zajednička prosudba stručnog povjerenstva o udžbeniku/pripadajućem dopunskom nastavnom sredstvu, uz koji se prilaže i zajedničko obrazloženje.

(6) Tijekom postupka prosudbe udžbenika povjerenstvo može zatražiti razgovor s autorom, urednikom iIi predstavnikom nakladnika radi razjašnjavanja, rješavanja iIi otklanjanja uočenih primjedbi.

Članak 7.

(1) Ako udžbenik nije usklađen s nacionalnim i predmetnim kurikulumom odnosno nastavnim planom i programom i Udžbeničkim standardom, kao i u slučaju da nakladnik ne otkloni nedostatke u roku utvrđenom člankom 6. stavkom 5. ovoga Pravilnika, povjerenstvo će izdati negativno stručno mišljenje, na koje nakladnik ima pravo u roku od osam dana od dana dostave uložiti prigovor Ministarstvu.

(2) U slučaju prigovora nakladnika ministar može imenovati novo povjerenstvo koje izrađuje pisano stručno mišljenje o usklađenosti udžbenika s nacionalnim i predmetnim kurikulumom odnosno nastavnim planom i programom i Udžbeničkim standardom koje je konačno, te ga Ministarstvo dostavlja nakladniku u roku od 15 dana od dana dostave prigovora.

Članak 8.

Rad povjerenstva je javan.

IV. ZAVRŠNE ODREDBE

Članak 9.

Obrasce iz članka 5. i 6. ovoga Pravilnika, koji su njegov sastavni dio, utvrđuje Ministarstvo.

Članak 10.

(1) Stupanjem na snagu ovoga Pravilnika prestaje važiti Pravilnik o sastavu, imenovanju i načinu rada Stručnog povjerenstva za prosudbu školskih udžbenika za osnovnu i srednju školu (»Narodne novine«, broj: 7/07.).

(2) Ovaj Pravilnik stupa na snagu dan nakon dana objave u »Narodnim novinama«.

Klasa: 602-09/13-01/00001

Urbroj: 533-21-13-0003

Zagreb, 7. kolovoza 2013.

Ministar

dr. sc. Željko Jovanović, v. r.

 

OBRASCI

 

 

 

Copyright © Ante Borić