Objavljeno u NN 88/13 od 08.07.2013.:

 

MINISTARSTVO ZNANOSTI, OBRAZOVANJA I SPORTA

Na temelju članka 18. stavka 8. Zakona o udžbenicima za osnovnu i srednju školu (»Narodne novine«, broj 27/10. i 55/11.), ministar znanosti, obrazovanja i sporta donosi

 

PRAVILNIK O POJEDINOSTIMA POSTUPKA OBJAVE I PROVOĐENJA JAVNOGA POZIVA TE NAČINU IMENOVANJA POVJERENSTVA ZA PROVOĐENJE POSTUPKA UVRŠTAVANJA UDŽBENIKA I PRIPADAJUĆIH DOPUNSKIH NASTAVNIH SREDSTAVA U KATALOG OBVEZNIH UDŽBENIKA I PRIPADAJUĆIH DOPUNSKIH NASTAVNIH SREDSTAVA

I. OPĆE ODREDBE

Članak 1.

(1) Ovim pravilnikom utvrđuje se postupak objave i provođenja javnoga poziva te način imenovanja i zadaće Povjerenstva za provođenje postupka uvrštavanja udžbenika i pripadajućih dopunskih nastavnih sredstava u Katalog obveznih udžbenika i pripadajućih dopunskih nastavnih sredstava za osnovnu i srednju školu.

(2) Pojmovi koji se koriste u ovome pravilniku su:

– udžbenik i pripadajuće dopunsko nastavno sredstvo (u daljnjem tekstu: udžbenik)

– Popis udžbenika i pripadajućih dopunskih nastavnih sredstava (u daljnjem tekstu: Popis)

– Katalog obveznih udžbenika i pripadajućih dopunskih nastavnih sredstava (u daljnjem tekstu: Katalog)

– Povjerenstvo za provođenje postupka uvrštavanja udžbenika i pripadajućih dopunskih nastavnih sredstava u Katalog (u daljnjem tekstu: Povjerenstvo)

– javni poziv za uvrštavanje udžbenika i pripadajućih dopunskih nastavnih sredstava u Katalog (u daljnjem tekstu: javni poziv)

– Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta (u daljnjem tekstu: Ministarstvo)

– Zakon o udžbenicima za osnovnu i srednju školu (u daljnjem tekstu: Zakon).

(3) Izrazi koji se koriste u ovome pravilniku, a koji imaju rodno značenje, bez obzira na to jesu li korišteni u muškome ili ženskome rodu, obuhvaćaju na jednak način muški i ženski rod.

II. POSTUPAK PROVOĐENJA JAVNOGA POZIVA

Članak 2.

(1) Ministarstvo na temelju članka 18. stavka 1. Zakona objavljuje javni poziv u roku od 30 dana od dana okončanja postupka izjašnjavanja učitelja odnosno nastavnika o prikladnosti udžbenika za uporabu u nastavnom i odgojno-obrazovnom procesu.

(2) Odluku o najvišoj razini cijena udžbenika i pripadajućih dopunskih nastavnih sredstava ministar donosi najkasnije 30 dana prije objave javnoga poziva i ona se objavljuje na mrežnim stranicama Ministarstva.

(3) Na javni poziv mogu se, u roku od 15 dana od dana njegove objave, javiti nakladnici čiji su udžbenici utvrđeni kao obvezni, uvršteni u Popis te za koje se u postupku izjašnjavanja učitelja odnosno nastavnika o prikladnosti udžbenika za uporabu u nastavnom i odgojno-obrazovnom procesu izjasnilo najmanje 10% učitelja odnosno nastavnika.

(4) Nakladnici su dužni uz zahtjev za uvrštavanje udžbenika dostaviti izjavu o konačnoj maloprodajnoj cijeni udžbenika utvrđenoj sukladno odluci o najvišoj razini cijene udžbenika i pripadajućih dopunskih nastavnih sredstava.

(5) Zahtjevi za uvrštavanje udžbenika u Katalog te izjave o konačnoj maloprodajnoj cijeni udžbenika podnose se u pisanome obliku u roku od 15 dana od dana objave javnoga poziva:

– poštom, na adresu Ministarstva s naznakom »za javni poziv za uvrštavanje udžbenika u Katalog« te

– u elektroničkome obliku, na e-adresu Ministarstva.

(6) Ministarstvo će nakon provođenja javnoga poziva uvrstiti udžbenike u Katalog te isti objaviti sukladno zakonskim odredbama.

III. NAČIN IMENOVANJA I SASTAV POVJERENSTVA ZA PROVOĐENJE POSTUPKA UVRŠTAVANJA UDŽBENIKA U KATALOG

Članak 3.

(1) Za provođenje postupka uvrštavanja udžbenika u Katalog, ministar imenuje Povjerenstvo.

(2) U Povjerenstvo se imenuju:

– stručnjaci iz područja tiskarstva i izdavaštva – dva člana

– stručnjaci iz područja odgoja i obrazovanja – dva člana

– stručnjak iz područja zaštite tržišnog natjecanja – jedan član.

(3) Članovi Povjerenstva ne mogu biti osobe koje su ujedno i autori udžbenika ili su povezane s nakladnicima i/ili autorima u smislu članka 14. Zakona.

IV. NAČIN RADA POVJERENSTVA

Članak 4.

(1) Povjerenstvo na sjednicama utvrđuje usklađenost pristiglih zahtjeva nakladnika s Odlukom o najvišoj razini cijena udžbenika i pripadajućih dopunskih nastavnih sredstava.

(2) Na temelju zajedničke prosudbe Povjerenstvo izrađuje prijedlog rješenja o uvrštavanju udžbenika u Katalog po pristiglim zahtjevima za svakog nakladnika.

(3) Udžbenike koji nisu usklađeni s Odlukom o najvišoj razini cijena udžbenika i pripadajućih dopunskih nastavnih sredstava, Povjerenstvo neće uvrstiti u prijedlog rješenja o uvrštavanju udžbenika u Katalog.

V. ZAVRŠNE ODREDBE

Članak 5.

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmoga dana od dana objave u »Narodnim novinama«.

Klasa: 602-09/13-01/00021

Urbroj: 533-21-13-0001

Zagreb, 21. lipnja 2013.

Ministar

dr. sc. Željko Jovanović, v. r.

 

Copyright © Ante Borić