Baza je ažurirana 21.10.2024. 

zaključno sa NN 102/24

EU 2024/2679

PRESTAO VAŽITI ALI VIDI OVDJE!
Objavljeno u NN 93/13 od 19.07.2013.:

 

VIJEĆE ZA ELEKTRONIČKE MEDIJE

Na temelju članka 75. stavka 5. Zakona o elektroničkim medijima (»Narodne novine« broj 153/09 i 84/11) Vijeće za elektroničke medije donosi

 

PRAVILNIK O VISINI I NAČINU PLAĆANJA NAKNADA

Članak 1.

(1) Ovim se Pravilnikom propisuje visina i način plaćanja naknade za:

– koncesiju za obavljanje djelatnosti pružanja medijske usluge televizije i radija,

– natječajnu dokumentaciju,

– ponudu na javni natječaj za davanje koncesije.

(2) Naknada iz stavka 1. podstavka 1. ovog članka plaća se u korist državnog proračuna Republike Hrvatske sukladno obavijesti Ministarstva financija Republike Hrvatske o upisu u Registar koncesija.

(3) Naknada iz stavka 1. podstavka 2. i 3. ovog članka uplaćuje se u korist Agencije za elektroničke medije.

VISINA NAKNADA

Članak 2.

(1) Visina godišnje naknade za koncesiju za obavljanje djelatnosti pružanja medijskih usluga televizije i radija sastoji se od:

a) fiksnog i

b) varijabilnog dijela

(2) Fiksni dio godišnje naknade za koncesiju za obavljanje djelatnosti pružanja medijskih usluga televizije i radija plaća se na svakih 50.000 stanovnika u iznosu od 500,00 kuna.

(3) Varijabilni dio godišnje naknade za koncesiju za obavljanje djelatnosti pružanja medijskih usluga televizije i radija plaća se u iznosu od 0,15% od ukupnoga godišnjeg bruto prihoda koji su u prethodnoj godini ostvarili pružatelji medijskih usluga obavljanjem djelatnosti pružanja medijskih usluga televizije i radija.

(4) Varijabilni dio godišnje naknade za koncesiju iz stavka 3. ovoga članka pružatelji medijskih usluga televizije i radija plaćaju na iznos ostvarenog ukupnog godišnjeg bruto prihoda od obavljanja djelatnosti pružanja medijskih usluga televizije i radija iznad 5.000.000,00 kuna.

(5) Pružatelji medijskih usluga neprofitne televizije i neprofitnog radija plaćaju 50% od utvrđenog fiksnog dijela naknade za koncesiju i 50% od utvrđenog varijabilnog dijela naknada za koncesiju sukladno stavcima 3. i 4. ovoga članka.

(6) Minimalni iznos godišnje naknade za koncesiju za obavljanje djelatnosti pružanja medijskih usluga televizije i radija iznosi 500,00 kuna.

Članak 3.

Broj stanovnika na području koncesije određen je tehničkim parametrima koje dostavlja Hrvatska agencija za poštu i elektroničke komunikacije.

NAČIN PLAĆANJA NAKNADA

Članak 4.

(1) Fiksni dio godišnje naknade za koncesiju plaća se u jednokratnom iznosu za tekuću koncesijsku godinu do sredine tekuće godine.

(2) Varijabilni dio godišnje naknade za koncesiju plaća se u dva (2) jednaka obroka do 31. 12. tekuće godine za prethodnu godinu.

Članak 5.

(1) Radi osiguranja plaćanja naknade za koncesiju nakladnik je dužan u trenutku potpisivanja Ugovora o koncesiji predati davatelju koncesije bjanko zadužnicu ovjerenu kod javnog bilježnika.

(2) Bjanko zadužnica iz stavka 1. ovoga članka mora imati učinak pravomoćnog rješenja o ovrsi i svojstvo ovršne isprave sukladno izvoru prava važećem u trenutku predaje bjanko zadužnice.

(3) Ako tijekom roka trajanja koncesije, zbog promjene izvora prava, bjanko zadužnica prestane ispunjavati svojstva iz stavka 2. ovog članka, nakladnik je dužan u roku od petnaest dana od dana dostave obavijesti Agencije za elektroničke medije dostaviti drugi traženi instrument osiguranja.

(4) Ako se tijekom roka trajanja koncesije bjanko zadužnica iskoristi prije isteka roka na koji je koncesija dana, nakladnik je dužan u roku od petnaest dana od dana dostave obavijesti Agencije za elektroničke medije izdati novu bjanko zadužnicu radi osiguranja plaćanja preostalog iznosa naknade za koncesiju.

(5) Odredba stavka 4. ovoga članka na odgovarajući se način primjenjuje i na drugi instrument osiguranja iz stavka 3. ovoga članka.

(6) Ako pružatelj medijske usluge u cijelosti i pravodobno ne postupi po obavijesti Agencije za elektroničke medije iz stavka 3. i 4. ovoga članka, Agencija za elektroničke medije ukinut će Odluku o odabiru najpovoljnije ponude i/ili raskinuti Ugovor o koncesiji.

Članak 6.

(1) U postupku javnog natječaja za davanje koncesije za obavljanje djelatnosti pružanja medijskih usluga televizije i radija plaća se u jednokratnom iznosu od:

a) 100,00 kuna za zahtjev za dostavu natječajne dokumentacije

b) 3.000,00 za podnošenje ponude za sudjelovanje u postupku javnog natječaja

(2) Naknade iz stavka 1. ovoga članka ne vraćaju se.

PRIJELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Članak 7.

U roku od devedeset (90) dana od dana stupanja na snagu ovoga Pravilnika svi Ugovori o korištenju koncesija uskladit će se sa odredbama ovoga Pravilnika.

Članak 8.

(1) Stupanjem na snagu ovog Pravilnika prestaje vrijediti Pravilnik o obvezi, visini i načinu plaćanja naknada (»Narodne novine« broj 46/10).

(2) Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmoga dana od dana objave u »Narodnim novinama«.

Klasa: 612-12/12-01/0259

Urbroj: 567-02/01-13-10

Zagreb, 10. srpnja 2013.

Predsjednik Vijeća Zdenko Ljevak, dipl. ing., v. r.

 

Izvor: http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2013_07_93_2117.html

Copyright © Ante Borić