Baza je ažurirana 21.10.2024. 

zaključno sa NN 102/24

EU 2024/2679

PRESTAO VAŽITI ALI VIDI OVDJE!
Objavljeno u NN 43/10 od 09.04.2010.:

 

VIJEĆE ZA ELEKTRONIČKE MEDIJE

Na temelju članka 44. stavka 2. Zakona o elektroničkim medijima (»Narodne novine«, broj 153/09) Vijeće za elektroničke medije donosi

 

PRAVILNIK O KRITERIJIMA I NAČINU POVEĆANJA OPSEGA UDJELA EUROPSKIH AUDIOVIZUALNIH DJELA NEOVISNIH PROIZVOĐAČA

Članak 1.

Ovim Pravilnikom propisuju se kriteriji i način povećanja opsega udjela europskih audiovizualnih djela neovisnih proizvođača u programima pružatelja audiovizualnih medijskih usluga.

Članak 2.

(1) Neovisni proizvođač audiovizualnih djela (u daljem tekstu: neovisni proizvođač) pravna je ili fizička osoba koja ispunjava sljedeće uvjete:

– da je registrirana za obavljanje djelatnosti proizvodnje audiovizualnih djela i ima sjedište u Republici Hrvatskoj ili u jednoj od država članica Europske unije,

– da nije uključena u organizacijsku strukturu pružatelja audiovizualnih medijskih usluga,

– da pružatelj audiovizualnih medijskih usluga može imati najviše 25% udjela kapitala u proizvođaču ili upravljačkih odnosno glasačkih prava,

– da po narudžbi pojedinog pružatelja audiovizualnih medijskih usluga ostvaruje najviše polovicu svoje godišnje proizvodnje.

(2) Neovisni proizvođač je i pravna ili fizička osoba koja je registrirana za obavljanje djelatnosti proizvodnje audiovizualnih djela, a ima sjedište u jednoj od trećih država, ako europska djela čine većinski udio njegove audiovizualne proizvodnje u zadnje tri (3) godine i uz to ispunjava uvjete iz stavka 1. podstavka 2. i 3. ovoga članka.

(3) Neovisni proizvođač ne može biti pravna ili fizička osoba čiji prosječni udio financijskih sredstava za pokriće ukupnih troškova proizvodnje odnosno koprodukcije, u kojima je sudjelovao u posljednje tri godine, ne prelazi 10%.

Članak 3.

(1) Pružatelj audiovizualnih medijskih usluga mora nastojati da audiovizualna djela neovisnih proizvođača čine najmanje 10% njegovoga godišnjeg vremena objavljivanja.

(2) U godišnje vrijeme objavljivanja ne ubraja se vrijeme namijenjeno vijestima, sportskim događanjima, igrama, oglašavanju, teletekstu i teletrgovini.

(3) Najmanje polovica audiovizualnih djela neovisnih proizvođača mora biti proizvedena u posljednjih pet (5) godina.

Članak 4.

Pružatelj audiovizualnih medijskih usluga koji je dobio koncesiju odnosno dopuštenje za satelitski, internetski i kabelski prijenos temeljem programske sheme u kojoj ima manje od 10% udjela europskih audiovizualnih djela neovisnih proizvođača mora u naredne četiri (4) godine postići navedeni udio.

Članak 5.

(1) U drugoj godini nadzora pružatelj audiovizualnih medijskih usluga mora povećati udio europskih audiovizualnih djela neovisnih proizvođača za četvrtinu postotka koji mu je u prvoj godini nadzora nedostajao do propisanog udjela od 10%.

(2) U sljedeće tri (3) godine nadzora pružatelj audiovizualnih medijskih usluga udio europskih audiovizualnih djela neovisnih proizvođača mora povećavati za još po četvrtinu onoga postotka koji mu je u prvoj godini nadzora nedostajao do propisanog udjela od 10%.

Članak 6.

Pružatelj medijskih usluga, koji u jednoj godini ne postigne udio europskih audiovizualnih djela neovisnih proizvođača na način propisan člankom 5. ovoga Pravilnika, mora u sljedećoj godini udio audiovizualnih djela povećati za dvije četvrtine.

Članak 7.

Odredbe ovoga Pravilnika primjenjuju se i na pružatelja audiovizualnih medijskih usluga specijaliziranog kanala koji po svome sadržaju predstavlja iznimke od ubrajanja europskih audiovizualnih djela neovisnih proizvođača sukladno članku 3. ovoga Pravilnika.

Članak 8.

(1) Za postojeće pružatelje audiovizualnih medijskih usluga, koji su dobili koncesiju na nacionalnoj i regionalnoj razini, kao prva godina primjene ovoga Pravilnika utvrđuje se 2008. Za sve ostale pružatelje audiovizualnih medijskih usluga kao prva godina primjene Pravilnika utvrđuje se godina nakon one u kojoj su dobili koncesiju i/ili dopuštenje.

(2) Pružatelji audiovizualnih medijskih usluga dužni su do 31. ožujka tekuće godine dostaviti Vijeću za elektroničke medije podatke o europskim djelima objavljenima u prethodnoj godini. Vijeće za elektroničke medije zadržava pravo provjere ovih podataka ili traženja dodatnih podataka.

Članak 9.

(1) Stupanjem na snagu ovoga Pravilnika prestaje vrijediti Pravilnik o kriterijima i načinu povećanja opsega udjela audiovizualnih djela neovisnih proizvođača (»Narodne novine«, broj 47/08).

(2) Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmog (8.) dana od dana objave u »Narodnim novinama«.

Klasa: 612-12/10-01-41

Urbroj: 567-02/10-01

Zagreb, 30. ožujka 2010.

Predsjednik Vijeća Zdenko Ljevak, dipl. ing., v. r.

 

Izvor: http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2010_04_43_1099.html

Copyright © Ante Borić