MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE
Na temelju članka 17. stavka 4. Zakona o hrani (»Narodne novine« broj 46/07, 84/08 i 55/11) ministar poljoprivrede donosi
Članak 1.
(1) Ovim se Pravilnikom propisuju kategorije krmiva koje se mogu koristiti u svrhu označavanja hrane za kućne ljubimce u skladu s člankom 17. stavkom 2. točkom c. Uredbe (EZ) br. 767/2009 Europskog parlamenta i Vijeća od 13. srpnja 2009. o stavljanju na tržište i korištenju hrane za životinje, izmjenama i dopunama Uredbe (EZ) br. 1831/2003 Europskog parlamenta i Vijeća i ukidanju Direktive Vijeća 79/373/EEZ, Direktive Komisije 80/511/EEZ, Direktive Vijeća 82/471/EEZ, 83/228/EEZ, 93/74/EEZ, 93/113/EZ i 96/25/EZ te Odluke Komisije 2004/217/EZ (SL L 229, 1. 9. 2009., u daljnjem tekstu: Uredba (EZ) br. 767/2009).
(2) Ovim se Pravilnikom u pravni poredak Republike Hrvatske prenose sljedeće direktive Europske unije:
– Direktiva Komisije 82/475/EEZ od 23. lipnja 1982. kojom se utvrđuju kategorije sastojaka koji se smiju koristiti u svrhu označavanja krmnih smjesa za kućne ljubimce (SL L 213, 21. 7. 1982.),
– Direktiva Komisije 91/334/EEZ od 6. lipnja 1991. kojom se izmjenjuje i dopunjuje Direktiva 82/475/EEZ kojom se utvrđuju kategorije sastojaka koji se smiju koristiti u svrhu označavanja krmnih smjesa za kućne ljubimce (SL L 184, 10. 7. 1991.),
– Direktiva Komisije 98/67/EZ od 7. rujna 1998. kojom se izmjenjuju i dopunjuju Direktive 80/511/EEZ, 82/475/EEZ, 91/357/EEZ i Direktiva Vijeća 96/25/EZ i ukida Direktiva 92/87/EEZ (SL L 261, 24. 9. 1998.).
Članak 2.
Subjekti u poslovanju s hranom za životinje koji označavaju hranu za kućne ljubimce primjenjujući naziv kategorije krmiva iz Priloga ovoga Pravilnika dužni su se pridržavati i obveza iz Uredbe (EZ) br. 767/2009.
Članak 3.
Prilog je tiskan u dodatku ovoga Pravilnika i njegov je sastavni dio.
Članak 4.
Danom stupanja na snagu ovoga Pravilnika prestaju važiti odredbe Priloga IX. Pravilnika o stavljanju na tržište i korištenju hrane za životinje (»Narodne novine« br. 72/11).
Članak 5.
Ovaj Pravilnik stupa na snagu danom pristupanja Republike Hrvatske Europskoj uniji.
Klasa: 011-02/12-01/195
Urbroj: 525-10/0594-13-8
Ministar Tihomir Jakovina, v. r.
PRILOG
POPIS KATEGORIJA KRMIVA KOJE SE KORISTE ZA OZNAČAVANJE HRANE ZA KUĆNE LJUBIMCE UMJESTO POJEDINAČNIH KRMIVA
Naziv kategorije krmiva |
Definicija |
|
1. |
Meso i prerađevine životinjskog podrijetla |
Svi mesnati dijelovi zaklanih toplokrvnih kopnenih životinja, svježi ili konzervirani prikladnim postupkom, i svi proizvodi i prerađevine dobivene preradom trupa ili dijelova trupa toplokrvnih kopnenih životinja. |
2. |
Mlijeko i mliječne prerađevine |
Svi mliječni proizvodi svježi ili konzervirani prikladnim postupkom i njihove prerađevine nastale tijekom prerade. |
3. |
Jaja i proizvodi od jaja |
Svi proizvodi od jaja svježi ili konzervirani prikladnim postupkom i njihove prerađevine nastale tijekom prerade. |
4. |
Ulja i masti |
Sve vrste životinjskih i biljnih ulja i masti. |
5. |
Kvasci |
Svi kvasci čije su stanice usmrćene i osušene. |
6. |
Ribe i riblje prerađevine |
Ribe ili dijelovi riba, svježi ili konzervirani prikladnim postupkom i njihove prerađevine nastale tijekom prerade. |
7. |
Žitarice |
Sve vrste žitarica bez obzira na njihov oblik ili proizvodi dobiveni od brašnastog endosperma. |
8. |
Povrće |
Sve vrste povrća i mahunarki, svježi ili konzervirani prikladnim postupkom. |
9. |
Prerađevine biljnog podrijetla |
Proizvodi nastali obradom biljnih proizvoda, posebice žitarica, povrća, mahunarki i sjemenki uljarica. |
10. |
Ekstrakti biljnih bjelančevina |
Svi proizvodi biljnog podrijetla u kojima su bjelančevine koncentrirane prikladnim postupkom i koji sadrže najmanje 50% sirovih bjelančevina u suhoj tvari i koji se mogu preoblikovati (teksturirati). |
11. |
Minerali |
Sve anorganske tvari prikladne za hranidbu životinja. |
12. |
Različiti šećeri |
Sve vrste šećera. |
13. |
Voće |
Sve vrste voća svježeg ili konzerviranog prikladnim postupkom. |
14. |
Orašasti plodovi |
Sve jezgre orašastih plodova. |
15. |
Sjemenke |
Sve vrste cijelih ili grubo drobljenih sjemenki. |
16. |
Alge |
Alge, svježe ili konzervirane prikladnim postupkom. |
17. |
Mekušci i rakovi |
Sve vrste mekušaca, rakova i školjkaša, svježi ili konzervirani prikladnim postupkom, i njihove prerađevine nastale tijekom prerade. |
18. |
Kukci |
Sve vrste kukaca i njihovih razvojnih stadija. |
19. |
Proizvodi pekarstva |
Sve vrste kruha, kolača, keksa i proizvoda od tjestenine. |
Izvor: http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2013_03_36_661.html