MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE
Na temelju članka 84. stavka 4. Zakona o hrani (»Narodne novine« br. 46/07, 84/08, 55/11) ministar poljoprivrede donosi
I.
Listom se preuzimaju odredbe Provedbene uredbe Komisije (EU) br. 1235/2012 od 19. prosinca 2012. godine kojom se mijenja i dopunjuje Dodatak I. Uredbe (EZ) br. 669/2009 kojom se provodi Uredba (EZ) br. 882/2004 Europskog parlamenta i Vijeća o povećanom broju službenih kontrola hrane i hrane za životinje neživotinjskog podrijetla pri uvozu (SL L 350, 20.12.2012.).
II.
Hrana i hrana za životinje neživotinjskog podrijetla, koja predstavlja poznatu ili prijeteću opasnost i podliježe povećanom broju službenih kontrola na određenim ulaznim mjestima sukladno članku 1. stavku 4. Pravilnika o povećanom broju službenih kontrola hrane i hrane za životinje neživotinjskog podrijetla koja predstavlja poznatu ili prijeteću opasnost pri uvozu (»Narodne novine« br. 119/10, 63/11)[1]:
Hrana za životinje i hrana (namjena) |
KN tarifna oznaka1 |
TARIC pod-podjela |
Zemlja |
Opasnost |
Učestalost fizičkog pregleda i identifikacijskog pregleda (%) |
Suho grožđe (voćno vino) (Hrana) |
0806 20 |
Afganistan |
Okratoksin A |
50 |
|
Lješnjaci (u ljusci ili oljušteni) (Hrana za životinje i hrana) |
0802 21 00; 0802 22 00 |
Azerbajdžan |
Aflatoksini |
10 |
|
Lubenica (Hrana) |
0807 11 00 |
Brazil |
Salmonella |
10 |
|
Kikiriki – u ljusci – oljušten – maslac od kikirikija Kikiriki drugačije pripremljen ili konzerviran (Hrana za životinje i hrana) |
– 1202 41 00 – 1202 42 00 – 2008 11 10 – 2008 11 91; 2008 11 96; 2008 11 98 |
Brazil |
Aflatoksini |
10 |
|
Jagode (smrznute) (Hrana) |
0811 10 |
Kina |
Norovirus i hepatitis A |
5 |
|
Brassica oleracea (ostali jestivi Brassica, kineska brokula)13 (Hrana – svježa ili ohlađena) |
ex 0704 90 90 |
40 |
Kina |
Rezidue pesticida analizirane višestrukim metodama za rezidue temeljenim na GC-MS i LC-MS tehnici ili pojedinačnim metodama za rezidue14 |
10 |
Sušena tjestenina (rezanci) (Hrana) |
ex 1902 11 00 ex 1902 19 10 ex 1902 19 90 ex 1902 20 10 ex 1902 20 30 ex 1902 20 91 ex 1902 20 99 ex 1902 30 10 ex 1902 30 10 |
10 10 10 10 10 10 10 10 91 |
Kina |
Aluminij |
10 |
Svježi pomelo (Hrana – svježa) |
ex 0805 40 00 |
31; 39 |
Kina |
Rezidue pesticida analizirane višestrukim metodama za rezidue temeljenim na GC-MS i LC-MS tehnici ili pojedinačnim metodama za rezidue11 |
20 |
Čaj, aromatiziran ili nearomatiziran (Hrana) |
0902 |
Kina |
Rezidue pesticida analizirane višestrukim metodama za rezidue temeljenim na GC-MS i LC-MS tehnici ili pojedinačnim metodama za rezidue10 |
10 |
|
– Patlidžan – Gorka dinja (Mormodica charantia) (Hrana – svježe, ohlađeno ili smrznuto povrće) |
– 0709 30 00; ex 0710 80 95 – ex 0709 99 90; ex 0710 80 95 |
72 70 70 |
Dominikanska Republika |
Rezidue pesticida analizirane višestrukim metodama za rezidue temeljenim na GC-MS i LC-MS tehnici ili pojedinačnim metodama za rezidue3 |
10 |
– Grah (Vigna unguiculata spp. sesquipedalis) – Paprike iz roda Capsicum spp. (slatke i ostale) (Hrana – svježe, ohlađeno ili smrznuto povrće) |
– ex 0708 20 00; – 0709 60 10; ex 0709 60 99 – 0710 80 51; ex 0710 80 59 |
10 10 20 20 |
Dominikanska Republika |
Rezidue pesticida analizirane višestrukim metodama za rezidue temeljenim na GC-MS i LC-MS tehnici ili pojedinačnim metodama za rezidue3 |
20 |
– Naranče (svježe ili sušene) – Mogranj (nar) – Jagode (Hrana – svježe voće) |
– 0805 10 20; 0805 10 80 – ex 0810 90 75 – 0810 10 00 |
30 |
Egipat |
Rezidue pesticida analizirane višestrukim metodama za rezidue temeljenim na GC-MS i LC-MS tehnici ili pojedinačnim metodama za rezidue7 |
10 |
– Paprike iz roda Capsicum spp. (slatke i ostale) (Hrana – svježa, ohlađena ili smrznuta) |
0709 60 10; ex 0709 60 99; 0710 80 51; ex 0710 80 59 |
20 20 |
Egipat |
Rezidue pesticida analizirane višestrukim metodama za rezidue temeljenim na GC-MS i LC-MS tehnici ili pojedinačnim metodama za rezidue12 |
10 |
Kikiriki – u ljusci – oljušten – maslac od kikirikija (Hrana za životinje i hrana) |
– 1202 41 00 – 1202 42 00 – 2008 11 10 |
Gana |
Aflatoksini |
50 |
|
Curry listovi (Bergera/Murraya koenigii) (Hrana – svježe bilje) |
ex 1211 90 86 |
10 |
Indija |
Rezidue pesticida analizirane višestrukim metodama za rezidue temeljenim na GC-MS i LC-MS tehnici ili pojedinačnim metodama za rezidue5 |
50 |
Paprike iz roda Capsicum annuum, – cijele – mljevene ili drobljene Suho voće iz roda Capsicum, cjelovito, osim slatke paprike (Capsicum annuum) Proizvodi od chilli-ja (curry) Muškatni orašćić (Myristica fragrans) Macis (Myristica fragrans) Đumbir (Zingiber officinale) Kurkuma (Curcuma longa) (Hrana – sušeni začini) |
– ex 0904 22 00 – 0904 21 90 – 0910 91 05
0908 22 00 – 0910 11 00; 0910 12 00 – 0910 30 00 |
10 |
Indija |
Aflatoksini |
10 |
Kikiriki – u ljusci – oljušten – maslac od kikirikija Kikiriki drugačije pripremljen ili konzerviran (Hrana za životinje i hrana) |
– 1202 41 00 – 1202 42 00 – 2008 11 10 – 2008 11 91; 2008 11 96; 2008 11 98 |
Indija |
Aflatoksini |
20 |
|
Okra (bamija)
|
ex 0709 99 90 |
20 |
Indija |
Rezidue pesticida analizirane višestrukim metodama za rezidue temeljenim na GC-MS i LC-MS tehnici ili pojedinačnim metodama za rezidue2 |
50 |
– Muškatni oraščić (Myristica fragrans) – Macis (Myristica fragrans) (Hrana – sušeni začini) |
– 0908 11 00; 0908 12 00 – 0908 21 00; 0908 22 00 |
Indonezija |
Aflatoksini |
20 |
|
– Grašak u mahunama (neoljušteni) – Grah u mahunama (neoljušteni) (Hrana – svježa ili ohlađena) |
– ex 0708 10 00
|
40 40 |
Kenija |
Rezidue pesticida analizirane višestrukim metodama za rezidue temeljenim na GC-MS i LC-MS tehnici ili pojedinačnim metodama za rezidue16 |
10 |
Sjemenke lubenice (Egusi, Citrullus lanatus) i iz nje dobiveni proizvodi (Hrana) |
ex 1207 70 00; ex 1106 30 90; ex 2008 99 99 |
10 30 50 |
Nigerija |
Aflatoksini |
50 |
Menta
|
ex 1211 90 86 |
30 |
Maroko |
Rezidue pesticida analizirane višestrukim metodama za rezidue temeljenim na GC-MS i LC-MS tehnici ili pojedinačnim metodama za rezidue17 |
10 |
Sjemenke lubenice (Egusi, Citrullus lanatus) i iz nje dobiveni proizvodi (Hrana) |
ex 1207 70 00; ex 1106 30 90; ex 2008 99 99 |
10 30 50 |
Sijera Leone |
Aflatoksini |
50 |
Paprike iz roda Capsicum spp. (sve osim slatkih)
|
ex 0709 60 99 |
20 |
Tajland |
Rezidue pesticida analizirane višestrukim metodama za rezidue temeljenim na GC-MS i LC-MS tehnici ili pojedinačnim metodama za rezidue9 |
10 |
– Lišće korijandera – Bosiljak (sveti, slatki) – Menta (Hrana – svježe bilje) |
– ex 0709 99 90 – ex 1211 90 86 – ex 1211 90 86 |
72 20 30 |
Tajland |
Salmonella6 |
10 |
– Lišće korijandera – Bosiljak (sveti, slatki)
|
– ex 0709 99 90 – ex 1211 90 86 |
72 20 |
Tajland |
Rezidue pesticida analizirane višestrukim metodama za rezidue temeljenim na GC-MS i LC-MS tehnici ili pojedinačnim metodama za rezidue4 |
20 |
– Grah (Vigna unguiculata spp. sesquipedalis) – Patlidžani Kupus, cvjetača, korabica, kelj i slične jestive kupusnjače (Brassica povrće) (Hrana – svježe, ohlađeno ili smrznuto povrće) |
– ex 0708 20 00; ex 0710 22 00 – 0709 30 00; ex 0710 80 95 – 0704; ex 0710 80 95 |
10 10 72
|
Tajland |
Rezidue pesticida analizirane višestrukim metodama za rezidue temeljenim na GC-MS i LC-MS tehnici ili pojedinačnim metodama za rezidue4 |
20 |
– Slatke paprike (Capsicum annuum) – Rajčice (Hrana – svježe, ohlađeno ili smrznuto povrće) |
– 0709 60 10; 0710 80 51 – 0702 00 00; 0710 80 70 |
Turska |
Rezidue pesticida analizirane višestrukim metodama za rezidue temeljenim na GC-MS i LC-MS tehnici ili pojedinačnim metodama za rezidue8 |
10 |
|
Suho grožđe (voćno vino) (Hrana) |
0806 20 |
Uzbekistan |
Okratoksin A |
50 |
|
– Lišće korijandera – Bosiljak (sveti, slatki) – Menta – Peršin (Hrana – svježe bilje) |
– ex 0709 99 90 – ex 1211 90 86 – ex 1211 90 86 – ex 0709 99 90 |
72 20 30 40 |
Vijetnam |
Rezidue pesticida analizirane višestrukim metodama za reziduem temeljenim na GC-MS i LC-MS tehnici ili pojedinačnim metodama za rezidue15 |
20 |
– Okra (bamija) – Paprike iz roda Capsicum spp. (sve osim slatkih) (Hrana – svježa) |
– ex 0709 99 90 – ex 0709 60 99 |
20 20 |
Vijetnam |
Rezidue pesticida analizirane višestrukim metodama temeljenim na GC-MS i LC-MS tehnici ili pojedinačnim metodama za rezidue15 |
20 |
Kikiriki – u ljusci – oljušten – maslac od kikirikija Kikiriki drugačije pripremljen ili konzerviran (Hrana za životinje i hrana) |
– 1202 41 00 – 1202 42 00 – 2008 11 10 – 2008 11 91; 2008 11 96; 2008 11 98 |
Južna Afrika |
Aflatoksini |
10 |
|
1 Kada je potrebno ispitati samo određene proizvode pod bilo kojom KN tarifnom oznakom, a u carinskoj tarifi ne postoji nikakva posebna pod-podjela pod tom KN tarifnom oznakom, tada se KN tarifna oznaka navodi kao »ex«. 2 Osobito rezidue: acefat, metamidofos, triazofos, endosulfan, monokrotofos, metomil, tiodikarb, diafentiuron, tiametoksan, fipronil, oksamil, acetampirid, indoksakarb, mandipropamid. 3 Osobito rezidue: amitraz, acefat, aldikarb, benomil, karbendazim, klorfenapir, klorpirifos, CS2 (ditiokarbamati), diafentiuron, diazinon, diklorvos, dikofol, dimetoat, endosulfan, fenamidon, imidakloprid, malation, metamidofos, metiokarb, metomil, monokrotofos, ometoat, oksamil, profenofos, propikonazol, tiabendazol, tiakloprid. 4 Osobito rezidue: acefat, karbaril, karbendazim, karbofuran, klorpirifos, klorpirifos-metil, dimetoat, etion, malation, metalaksil, metamidofos, metomil, monokrotofos, ometoat, profenofos, protiofos, kvinalfos, triadimefon, triazofos, dikrotofos, EPN, triforin. 5 Osobito rezidue: triazofos, oksidemeton-metil, klorpirifos, acetamiprid, tiametoksam, klotianidin, metamidofos, acefat, propargit, monokrotofos. 6 Referentna metoda EN/ISO 6579 ili metoda validirana u odnosu na referentnu metodu kako je propisano člankom 5. stavkom 7. Pravilnika o mikrobiološkim kriterijima za hranu (»Narodne novine« br. 74/08, 156/08, 89/10, 153/11)2 7 Osobito rezidue: karbendazim, ciflutrin, ciprodinil, diazinon, dimetoat, etion, fenitrotion, fenpropatrin, fludioksonil, heksaflumuron, lambda-cihalotrin, metiokarb, metomil, ometoat, oksamil, fentoat, tiofanat-metil. 8 Osobito rezidue: metomil, oksamil, karbendazim, klofentezin, diafentiuron, dimetoat, formetanat, malation, procimidon, tetradifon, tiofanat-metil. 9 Osobito rezidue: karbofuran, metomil, ometoat, dimetoat, triazofos, malation, profenofos, protiofos, etion, karbendazim, triforin, procimidon, formetanat. 10 Osobito rezidue: buprofezin, imidakloprid, fenvalerat i esfenvalerat (suma RS i SR izomera), profenofos, trifluralin, triazofos, triadimefon i triadimenol (suma triadimefona i triadimenola), cipermetrin (cipermetrin uključujući ostale smjese koje se sastoje od izomera (suma izomera)). 11 Osobito rezidue: triazofos, triadimefon i triadimenol (suma triadimefona i triadimenola), paration-metil, fentoat, metidation. 12 Osobito rezidue: karbofuran (suma), klorpirifos, cipermetrin (suma), ciprokonazol, dikofol (suma), difenokonazol, dinotefuran, etion, flusilazol, folpet, prokloraz, profenofos, propikonazol, tiofanat-metil i triforin. 13 Vrste Brassica oleracea L. convar. Botrytis (L) Alef var. Italica Plenck, sorta alboglabra. Poznata, također, i pod nazivom ´Kai Lan´, ´Gai Lan´, ´Gailan´, ´Kailan´, ´Chinese bare Jielan´. 14 Osobito rezidue: klorfenapir, fipronil, karbendazim, acetamiprid, dimetomorf i propikonazol. 15 Osobito rezidue: karbofuran, karbendazim (suma), klorpirifos, profenofos, permetrin, heksakonazol, difenokonazol, propikonazol, fipronil, propargit, flusilazol, fentoat, cipermetrin, metomil, kvinalfos, pencikuron, metidation, dimetoat (suma), fenbukonazol. 16 Osobito rezidue: dimetoat (suma), klorpirifos, acefat, metamidofos, metomil, diafentiuron, indoksakarb. 17 Osobito rezidue: klorpirifos, cipermetrin, dimetoat (suma), endosulfan (suma), heksakonazol, paration-metil (suma), metomil, flutriafol, karbendazim (suma), flubendiamid, miklobutanil, malation (suma). |
2 Pravilnikom su preuzete odredbe Uredbe Komisije (EZ) br. 2073/2005 od 15. studenoga 2005. godine o mikrobiološkim kriterijima za hranu.
III.
Lista hrane i hrane za životinje neživotinjskog podrijetla koja predstavlja poznatu ili prijeteću opasnost, a koja podliježe povećanom broju službenih kontrola hrane pri uvozu uspostavlja se i redovito ažurira uzimajući u obzir izmjene i dopune Liste koju objavljuje Europska komisija.
IV.
Danom stupanja na snagu ove Liste prestaje važiti Lista hrane i hrane za životinje neživotinjskog podrijetla koja predstavlja poznatu ili prijeteću opasnost, a koja podliježe povećanom broju službenih kontrola pri uvozu (»Narodne novine« br. 88/12).
V.
(1) Ova Lista stupa na snagu osmog dana od dana objave u »Narodnim novinama«.
(2) Ova Lista prestaje važiti danom pristupanja Republike Hrvatske Europskoj uniji.
Klasa: 310-26/13-01/16
Urbroj: 525-09/1172-13-9
Zagreb, 26. veljače 2013.
Ministar
Tihomir Jakovina, v. r.
[1] Pravilnikom se preuzimaju odredbe Uredbe Komisije (EZ) br. 669/2009 od 24. srpnja 2009. godine i odredbe Uredbe Komisije (EU) br. 1235/2012 od 19. prosinca 2012. godine kojima se propisuju pravila provedbe povećanog broja službenih kontrola određene hrane i hrane za životinje neživotinjskog podrijetla pri uvozu u okviru Uredbe (EZ) br. 882/2004 Europskog parlamenta i Vijeća od 29. travnja 2004. godine
Izvor: http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2013_03_29_516.html