MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE, RIBARSTVA I RURALNOG RAZVOJA
Na temelju članka 94. stavka 2. Zakona o hrani (»Narodne novine« broj 46/07), ministar poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja donosi
Članak 1.
U Pravilniku o žitaricama, mlinskim i pekarskim proizvodima, tjestenini, tijestu i proizvodima od tijesta (»Narodne novine« br. 78/05, 135/09 i 86/10) u članku 2. posljednja točka zamjenjuje se dvjema novim točkama koje glase:
– prijem žitarica predstavlja prihvat žitarica od vlasnika žitarice i pohrana radi čuvanja i skladištenja do prodaje ili preuzimanja,
– otkup žitarica predstavlja prvu kupnju žitarica od vlasnika žitarice radi daljnje trgovine ili proizvodnje mlinsko-pekarskih proizvoda.
Članak 2.
U članku 7. stavak 2, 3., 4., 5. i 6. zamjenjuju se novim stavcima 2, 3., 4., 5., 6., 7., 8., 9., 10., 11., 12. i 13. koji glase:
(2) Žitarice koje se primaju na čuvanje i one koje se otkupljuju, moraju biti zrele, zdrave, bez znakova pojave štetnih organizama, bez stranog okusa i mirisa, upotrebljive za ljudsku ishranu, te biti minimalne kakvoće opisane u Tablice 1. u Prilogu ovoga Pravilnika.
(3) Ukoliko utvrđena kvaliteta žitarica pri prijemu i otkupu odstupa od standardne kakvoće za vlagu iz Tablice 1. u Prilogu 1. i veća je od 13,5% pri ulaznom obračunu matematički se obavlja svođenje količine na vrijednost (%) standardne vlage primjenom koeficijenta iskorištenja po formuli (k=(100-Sv/100-Stv) u kojoj Sv označava utvrđenu stvarnu vlagu, a Stv standardnu vrijednost vlage.
(4) Ukoliko utvrđena kvaliteta žitarica pri prijemu i otkupu odstupa od standardne kakvoće za čistoću iz Tablice 1. u Prilogu i veća je od 5% pri ulaznom obračunu matematički se obavlja svođenje količine na vrijednost (%) ukupnih nečistoća primjenom koeficijenta iskorištenja po formuli (k=(100-Sn/100-Stn) u kojoj Sn označava utvrđeni udio nečistoća, a Stn standardni udio nečistoća.
(5) Ukoliko je utvrđeni sadržaj vlage pri otkupu meke pšenice niži od standardne kakvoće iz Tablice 1. u Prilogu (13,5%), cijena se može korigirati (u omjeru 1:0,5), na način da se za dvadeseti dio postotka (0,05%) uvećava za svakih svaki deseti dio postotka (0,1%) nižu vlagu od 13,5 do 12,5%, a smanjuje za dvadeseti dio postotka (0,05%) za svaki deseti dio postotka (0,1%) višu vlagu od 13,5 do 14,5%. Ukoliko je utvrđeni sadržaj vlage viši od 14,5% skladištar može obračunati troškove sušenja.
(6) Utvrđeni udio nečistoća prihvatljiv je za prijem i otkup meke pšenice u rasponu od 5% do 8% što uključuje bijele primjese (lomljena zrna, nečistoće drugih žitarica, naklijala zrna) s najviše 2% crne primjese (ostale nečistoće).
(7) Ukoliko je utvrđeni udio ukupnih nečistoća viši od 8% (lomljena zrna, nečistoće drugih žitarica, naklijala zrna) odnosno više od 2% crne primjese (ostalih nečistoća) skladištar može odbiti prijem robe u skladište ili ugovoriti i obračunati troškove usluge čišćenja.
(8) Prema sadržaju nečistoća cijena se može korigirati (u omjeru 1:0,5), na način da se cijena umanjuje za dvadeseti dio postotka (0,05%) za svaki deseti dio postotka (0,1%) veći od 5% ukupnog sadržaja nečistoća.
(9) Za pšenicu u otkupu se može obračunati korekcija cijene na temelju utvrđene vrijednosti hektolitarske mase (kg/hl) sukladno Tablici 2. u Prilogu ovoga Pravilnika.
(10) Za ostale parametre kakvoće navedene u Tablici 1. iz Priloga ovoga Pravilnika (sadržaj bjelančevina, padajući broj (sekunde) – HAGBERG i sadržaj glutena) može se izvršiti korekcija cijene u odnosu na utvrđenu kakvoću ukoliko je isto regulirano ponudom ili posebnim ugovorom s otkupljivačem.
(11) Utvrđivanje kakvoće žitarica na prijemu i u otkupu provodi se sukladno standardnim metodama, a nalaze o rezultatima kontrole kakvoće žitarica izdaju za to ovlaštene pravne osobe nakon provedene analize.
(12) Uvjeti prijema, način obračuna ulaza i izlaza robe kao i drugi odnosi između vlasnika žitarice i skladištara, odnosno uvjeti otkupa, način obračuna cijene, te drugi odnosi između otkupljivača i vlasnika žitarice moraju biti istaknuti na oglasnoj ploči na mjestu prijema, odnosno otkupa.
(13) Uvjeti i način prijema i otkupa žitarica propisani ovim Pravilniku nisu obvezujući ukoliko su vlasnik žitarice i otkupljivač drugačije uvjete regulirali međusobno posebnim ugovorom.
Članak 3.
Ovaj Pravilnik stupa na snagu danom objave u »Narodnim novinama«.
Klasa: 011-02/09-01/309
Urbroj: 525-02-3-0027/11-12
Zagreb, 15. lipnja 2011.
Potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja Petar Čobanković, v. r.
PRILOG
Tablica 1) Pšenica |
Minimalna kakvoća |
Standardna kakvoća |
A. sadržaj vlage u % |
14,5 |
13,5 |
B. udio ukupnih nečistoća u % * |
8 |
5 |
C. hektolitarska masa (kg/hl) ** |
74 |
76 |
D. sadržaj bjelančevina u % |
10,5 |
11,5 |
E. padajući broj (sekunde) – HAGBERG |
180 |
220 |
F. sadržaj glutena u % |
20 |
22 |
* ukupne primjese koje čine:
1. bijele primjese koje čine: |
% |
-lomljena zrna |
|
-nečistoće od žitarica: štura zrna, ostale žitarice, zrna koja su napali nametnici, pjegava zrna, zrna s obojanom klicom i zrna pregrijana sušenjem, |
|
-naklijala zrna |
|
2. crne primjese koje čine: |
max 2 |
-ostale nečistoće: sjemenje ostalih biljaka koje nisu žitarice, oštećena zrna grijanjem ili truljenjem, pljevice, glavnica raži, mrtvi insekti i dijelovi insekata, te ostale nespomenute nečistoće (zemlja, kamen, slama i dr.) |
** zbog osobina pojedinih sorata prihvatiti se mogu pšenice sa vrijednosti hektolitarske mase nižom od 74 (kg/hl)
Tablica 2) Hektolitarska masa (kg/hl): |
Povećanje/smanjenje u % od cijene |
79< SP<=80 |
2,0 |
78< SP<=79 |
1,5 |
77< SP<=78 |
1,0 |
76< SP<=77 |
0,5 |
75<= SP<76 |
-0,5 |
74<= SP<75 |
-1,0 |
73<=SP<74 |
-1,5 |
70<=SP<73 |
-2,0 |
Izvor: http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2011_06_72_1534.html