MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE, RIBARSTVA I RURALNOG RAZVOJA
Na temelju članka 94. stavka 2. Zakona o hrani (»Narodne novine« broj 46/07), ministar poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja donosi
Članak 1.
U Pravilniku o žitaricama, mlinskim i pekarskim proizvodima, tjestenini, tijestu i proizvodima od tijesta (»Narodne novine« br. 78/05 i 135/09) u članku 2. dodaje se nova točka koja glasi:
– otkup žitarica predstavlja kupnju žitarica od vlasnika žitarice radi daljnje trgovine ili proizvodnje mlinsko-pekarskih proizvoda.
Članak 2.
U članku 7. dodadašnji stavci 2. i 3. se brišu i dodaju se novi stavci 2., 3., 4., 5., i 6. koji glase:
(2) Žitarice koje se otkupljuju moraju biti zrele, zdrave, bez znakova pojave štetnih organizama, bez stranog okusa i mirisa, upotrebljive za ljudsku ishranu, te minimalne kvalitete propisane u Prilogu 1., koji se nalazi u privitku i sastavni je dio ovoga Pravilnika.
(3) Ukoliko utvrđena kvaliteta žitarica, odnosno meke pšenice, pri otkupu odstupa od standarda kvalitete propisane u Prilogu 1., cijena se povećava ili smanjuje u skladu s Prilogom 2., koji se nalazi u privitku i sastavni je dio ovoga Pravilnika.
(4) Kvaliteta se utvrđuje sukladno standardnim metodama, a nalaze o rezultatima kontrole kvalitete žitarica izdaju za to ovlaštene pravne osobe nakon provedene analize.
(5) Uvjeti otkupa, način obračuna cijene, te drugi odnosi između vlasnika žitarica i otkupljivača reguliraju se stalnim javnim oglasom na oglasnoj ploči na mjestu otkupa ili posebnim međusobnim ugovorom.
(6) Iznimno od stavka 2. ovoga članka u otkupu meke pšenice 2010. godine primjenjuju se izmijenjene minimalne vrijednosti kvalitete meke pšenice iz Priloga 1. i to: 70 kg/hl za najmanju hektolitarsku masu; 10% za najmanji % bjelančevina; 20 ml za najmanji Zeleny indeks sedimentacijsku vrijednost.
Članak 3.
Ovaj Pravilnik stupa na snagu danom objave u »Narodnim novinama«.
Klasa: 011-02/09-01/309
Urbroj: 525-02-3-0027/10-9
Zagreb, 8. srpnja 2010.
Ministar Petar Čobanković, v. r.
PRILOG 1.
Minimalna kvaliteta |
Standard kvalitete |
|
A. vlaga u % |
13,5-14,00 |
|
B. % elemenata koji nisu osnovna pšenica (organska bijela primjesa: lomljena zrna, štura zrna i naklijala zrna) |
12,00 |
|
C. Hektolitarska masa (kg/hl) |
73 |
76 |
D. % bjelančevina |
10,5 |
11,5 |
E. Padajući broj (sekunde), HAGBERG |
220 |
|
F. Zeleny indeks (ml) sedimentacijska vrijednost |
22 |
PRILOG 2.
A. Vlaga meke pšenice:
1.) povećanje: pšenica u rasponu vlage od 13,5 – 14,0 smatra se standard kvalitetom.
od 13,4 do 10% vlage povećanje od 0,1% za svaki deseti dio postotka sadržaja vlage.
Tablica 1. Povećanje cijene za sadržaj vlage |
|
Meka pšenica |
|
Sadržaj vlage (%) (Sv) |
Povećanje cijene (%) |
13,4 |
0,1 |
13,3 |
0,2 |
13,2 |
0,3 |
13,1 |
0,4 |
13 |
0,5 |
12,9 |
0,6 |
12,8 |
0,7 |
12,7 |
0,8 |
12,6 |
0,9 |
12,5 |
1,0 |
12,4 |
1,1 |
12,3 |
1,2 |
12,2 |
1,3 |
12,1 |
1,4 |
12 |
1,5 |
11,9 |
1,6 |
11,8 |
1,7 |
11,7 |
1,8 |
11,6 |
1,9 |
11,5 |
2,0 |
11,4 |
2,1 |
11,3 |
2,2 |
11,2 |
2,3 |
11,1 |
2,4 |
11 |
2,5 |
10,9 |
2,6 |
10,8 |
2,7 |
10,7 |
2,8 |
10,6 |
2,9 |
10 |
3,0 |
10,4 |
3,1 |
10,3 |
3,2 |
10,2 |
3,3 |
10,1 |
3,4 |
10,0 |
3,5 |
2.) smanjenje: Vlaga viša od 14,1: cijena se umanjuje se za svakih 0,1% vlage prema formuli:
Osnovna cijena x k, gdje je k koeficijent koji se dobiva prema formuli: (100-Sv/100-14,0)
Za vlagu koja je veća od 14,5% otkupljivač ima pravo obračunti troškove sušenja
B) Nečistoće:
Standard u % |
Smanjenje za 0,1% od standarda za % od cijene |
|
bijela primjesa (organska bijela primjesa: lomljena zrna, štura zrna i naklijala zrna) |
12 |
0,10 |
C) Hektolitarska masa:
Specifična težina kg/hl |
Povećanje/smanjenje u % od cijene |
79< SP<=80 |
2,0 |
78< SP<=79 |
1,5 |
77< SP<=78 |
1,0 |
76< SP<=77 |
0,5 |
75<= SP<76 |
-0,5 |
74<= SP<75 |
-1,0 |
73<=SP<74 |
-1,5 |
70<=SP<73 |
-2,0 |
D) Bjelančevine:
Sadržaj bjelančevina P u % sušene mase |
Odbitak u % od cijene |
11.0<= P<11.5 |
2,5 |
10.0<= P<11.0 |
5,0 |
Izvor: http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2010_07_86_2430.html