MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE, ŠUMARSTVA I VODNOGA GOSPODARSTVA
Na temelju članka 35. stavka 2. Zakona o hrani (»Narodne novine« broj 117/03, 130/03, 48/04), ministar poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva donosi
I. OPĆE ODREDBE
Članak 1.
Ovim se Pravilnikom uređuje kakvoća keksa i keksima srodnih proizvoda (u daljnjem tekstu: proizvodi) koji se stavljaju na tržište, a odnosi se na:
• nazive, definicije i opće zahtjeve kojima moraju udovoljavati;
• sastav;
• vrstu i količinu sirovina i drugih tvari koje se koriste u proizvodnji i preradi.
Članak 2.
Nazivi, definicije i opći zahtjevi kakvoće proizvoda koji su predmet ovoga Pravilnika propisani su u Prilogu 1. koji je tiskan uz ovaj Pravilnik i njegov je sastavni dio.
Članak 3.
Na deklariranje ili označavanje proizvoda iz članka 1. ovoga Pravilnika primjenjuju se odredbe posebnog propisa o općem deklariranju ili označavanju hrane.
Članak 4.
Korištenje aditiva propisano je posebnim propisom kojim se uređuju prehrambeni aditivi dozvoljeni u hrani.
Članak 5.
Proizvodi mogu sadržavati i druge šećere koji nisu propisani u posebnom propisu kojim se uređuje kakvoća šećera.
II. POSEBNE ODREDBE
Članak 6.
Keksi i keksima srodni proizvodi su proizvodi određenih prehrambenih i senzorskih svojstava, dobiveni od mlinskih proizvoda, masnoća, šećera, škroba i drugih sirovina i aditiva, tehnološkim postupcima miješanja, gnjetenja, tučenja, oblikovanja, pečenja i drugim postupcima.
Članak 7.
Keksi i keksima srodni proizvodi mogu biti s dodacima, mogu se puniti, prelijevati, djelomično prelijevati, ukrašavati, posipavati i drugo.
Članak 8.
Keksi i keksima srodni proizvodi se na tržište stavljaju pod nazivom:
• keks;
• kreker;
• trajno slano pecivo;
• čajno pecivo;
• vafel list;
• vafel proizvod;
• medenjak;
• paprenjak;
• makronen;
• biskvit;
• piškota;
• mekani biskvit;
• kolač;
• trajni kolač.
III. UTVRĐIVANJE SUKLADNOSTI
Članak 9.
Za utvrđivanje sukladnosti proizvoda s propisanim općim zahtjevima kakvoće u svrhu službene kontrole koriste se metode propisane posebnim propisom te druge validirane i međunarodno priznate metode.
IV. PRIJELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE
Članak 10.
Danom početka primjene ovoga Pravilnika prestaju važiti odredbe Pravilnika o kvaliteti keksa i proizvoda srodnih keksu (»Narodne novine« br. 53/91, 158/03).
Proizvodi proizvedeni do dana početka primjene ovoga Pravilnika sukladno odredbama Pravilnika iz stavka 1. ovoga članka mogu se stavljati na tržište do iskorištenja zaliha, a najkasnije do 31. prosinca 2006. godine.
Članak 11.
Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objave u »Narodnim novinama«, a primjenjuje se od 1. siječnja 2006. godine.
Klasa: 011-02/05-01/38
Urbroj: 525-1-05-1
Zagreb, 13. lipnja 2005.
Ministar
Petar Čobanković, v. r.
PRILOG 1
NAZIVI, DEFINICIJE I OPĆI ZAHTJEVIKAKVOĆE PROIZVODA
1. Keks je proizvod dobiven pečenjem oblikovanog tvrdog tijesta, a sadrži najmanje 6% masnoće, računato na gotov proizvod s najviše 5% vode.
2. Kreker je proizvod dobiven pečenjem tijesta, karakteristične lisnate/hrskave strukture, a sadrži najmanje 10% masnoće, računato na gotov proizvod s najviše 5% vode.
3. Trajno slano pecivo je hrskavi proizvod dobiven pečenjem u obliku štapića, pereca, prutića ili u drugim oblicima, gdje se površina tijesta prije pečenja može obraditi s vodenom otopinom natrijevog hidroksida.
4. Čajno pecivo je proizvod dobiven pečenjem oblikovanog masnog mekog tijesta, a sadrži najmanje 10% masnoće, računato na gotov proizvod s najviše 5% vode.
5. Vafel list je proizvod dobiven pečenjem tekućeg tijesta.
Prema strukturi vafel list može biti hrskav ili mekan, a po obliku može biti ravan, reljefni, cjevasti (holipe) ili drugih oblika.
Mekan vafel list sadrži najmanje 10% vode u gotovom proizvodu.
6. Vafel proizvod je proizvod koji se sastoji od vafel listova i punjenja, a po obliku može biti ravan, reljefni, cjevasti (holipe) ili drugih oblika.
7. Medenjak je proizvod dobiven od mlinskih proizvoda i/ili škroba, šećera, meda, škrobnog sirupa, masnoća, začina i aditiva.
8. Paprenjak je proizvod dobiven od mlinskih proizvoda, šećera, škrobnog sirupa i/ili meda, masnoće, jaja, papra, začina i aditiva, sa sadržajem od najmanje 10% masti, računato na gotov proizvod s najviše 5% vode.
9. Makronen je proizvod dobiven od bjelanjaka jajeta (uz mogući dodatak žumanjka) i šećera, sa ili bez dodataka lupinastog voća ili drugih sjemenki bogatih bjelančevinama ili odgovarajućih sirovih masa persipana ili marcipana. Pri izradi makronena dozvoljeno je dodavanje do 3% mlinskih proizvoda i/ili škroba računato na gotov proizvod s najviše 5% vode.
10. Biskvit je proizvod dobiven od jaja, žumanjaka i/ili bjelanjaka, ili odgovarajuće količine proizvoda od jaja, šećera, mlinskih proizvoda i/ili škroba i aditiva, bez dodavanja masnoće.
11. Piškota je proizvod dobiven kao i biskvit karakteristična oblika.
12. Mekani biskvit je proizvod dobiven kao i biskvit uz dodatak masnoće.
13. Kolač je proizvod s rokom valjanosti do 30 dana.
14. Trajni kolač je proizvod originalno zapakiran s rokom valjanosti preko 30 dana.
Izvor: http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/288964.html