Baza je ažurirana 14.05.2024. 

zaključno sa NN 55/24

Objavljeno u NN 134/13 od 09.11.2013.:

 

MINISTARSTVO FINANCIJA

Na temelju članaka 59. stavka 9. Zakona o carinskoj službi (»Narodne novine«, broj 68/2013) ministar financija donosi

 

PRAVILNIK O NAČINU NOŠENJA I UPORABI VATRENOG ORUŽJA OVLAŠTENIH CARINSKIH SLUŽBENIKA MINISTARSTVA FINANCIJA CARINSKE UPRAVE

1. OPĆE ODREDBE

Članak 1.

(1) Ovim Pravilnikom uređuju se način nošenja i uporaba vatrenog oružja od strane ovlaštenih carinskih službenika Ministarstva financija Carinske uprave (u daljnjem tekstu: ovlašteni carinski službenik) iz članka 54. stavka 1. Zakona o carinskoj službi (»Narodne novine« broj 68/2013; u daljnjem tekstu Zakon), tijekom obavljanja nadzora za koje je nadležna Carinska uprava.

Članak 2.

(1) Ovlašteni carinski službenik ima pravo nositi kratko vatreno oružje i streljivo na cjelokupnom području Republike Hrvatske kada obavlja poslove nadzora.

(2) Ovlašteni carinski službenik kada obavlja nadzor ima pravo nositi vatreno oružje i streljivo dok obavlja poslove u odori.

(3) Iznimno, ovlašteni carinski službenik kada obavlja nadzor ima pravo nositi vatreno oružje i streljivo i dok obavlja poslove u civilnoj odjeći, po nalogu nadređene osobe ako za to postoje opravdani razlozi.

Članak 3.

(1) Ovlašteni carinski službenik mora biti osposobljen za nošenje i uporabu vatrenog oružja i streljiva, o čemu se izdaje uvjerenje sukladno Programu obuke iz članka 54. stavak 2. Zakona o carinskoj službi.

(2) Ovlašteni carinski službenik ima pravo nositi te rukovati samo onim vatrenim oružjem i streljivom za koje je ovlašten, stručno osposobljen i koje je zadužio.

(3) Ovlašteni carinski službenik dužan je obavijestiti svog nadređenog rukovoditelja ako iz bilo kojih razloga nije sposoban rukovati zaduženim vatrenim oružjem i streljivom.

Članak 4.

(1) Ovlašteni carinski službenik mora poštivati mjere sigurnosti dok rukuje sa zaduženim vatrenim oružjem i streljivom.

(2) Mjere sigurnosti iz stavka 1. ovoga članka propisuje uputom ravnatelj Carinske uprave.

Članak 5.

(1) Ovlašteni carinski službenik mora nositi vatreno oružje u propisanoj futroli na strani ruke kojom rukuje oružjem.

(2) Ovlašteni carinski službenik u obavljanju nadzora, obavezan je vatreno oružje sa spremnicima nositi u futroli na strani ruke kojom rukuje vatrenim oružjem i bez streljiva u cijevi, a spremnik u oružju i pričuvni spremnik napunjen do punog kapaciteta.

(3) Ovlašteni carinski službenik iz stavka 2. ovoga članka nosi pričuvni spremnik u koricama za pričuvni spremnik, na kompletu za nošenje oružja, na suprotnoj strani od futrole za oružje.

(4) Ovlašteni carinski službenik koji obavlja poslove nadzora u civilnoj odjeći vatreno oružje nosi prikriveno na remenu hlača ili ispod pazuha odnosno u posebnim pojasnim torbicama.

Članak 6.

(1) Ovlašteni carinski službenik ovlašten je upotrijebiti vatreno oružje samo u slučajevima ako tijekom provođenja nadzora ne može na drugi način zaštititi svoj život ili život drugih osoba, odnosno ne može na drugi način odbiti izravni napad na sebe ili na druge osobe.

(2) Ovlašteni carinski službenik prije uporabe vatrenog oružja mora upozoriti osobu i izdati usmenu naredbu osobi protiv koje će upotrijebiti vatreno oružje uzvikom »Stoj carina!«, nakon toga uzvikom »Stoj, pucat ću!«, a neposredno prije uporabe vatrenog oružja, ako to okolnosti dopuštaju, mora upozoriti osobu o namjeri uporabe vatrenog oružja ispaljivanjem upozoravajućeg pucnja u zrak.

(3) Ovlašteni carinski službenik neće uputiti upozorenje i usmenu naredbu iz stavka 2. ovoga članka ako je ugrožen njegov život ili život druge osobe.

(4) Ovlašteni carinski službenik čim prestane opasnost od napada vatreno oružje više ne smije upotrijebiti.

Članak 7.

(1) Ovlašteni carinski službenik ne smije upotrijebiti vatreno oružje ako bi tako doveo u opasnost život i sigurnost drugih osoba.

(2) Iznimno, od stavka 1. ovog članka ovlašteni carinski službenik smije upotrijebiti vatreno oružje ako je uporaba vatrenog oružja jedino sredstvo za obranu od izravnog napada i opasnosti.

(3) Ovlašteni carinski službenik bez odgode mora pružiti prvu pomoć i organizirati liječničku pomoć osobi protiv koje je vatreno oružje upotrijebljeno.

2. IZVJEŠĆE O UPORABI VATRENOG ORUŽJA

Članak 8.

(1) Ovlašteni carinski službenik koji je upotrijebio vatreno oružje dužan je o tome bez odlaganja usmeno obavijestiti neposredno nadređenog službenika i u najkraćem roku podnijeti i pisano izvješće.

(2) Pisano izvješće iz stavka 1. ovog članka mora sadržavati: vrijeme i mjesto uporabe vatrenog oružja, ime i osobne podatke osobe protiv koje je vatreno oružje upotrijebljeno, pravnu osnovu, opis događaja, eventualno nastale posljedice, ime i prezime ovlaštenog carinskog službenika koji je vatreno oružje upotrijebio i podatke o očevicima.

(3) Neposredno nadređeni službenik iz stavka 1. ovog članka po primitku pisanog izvješća dužan je odmah prikupiti potrebne obavijesti o okolnostima uporabe vatrenog oružja te ih zajedno s pisanim izvješćem i mišljenjem dostaviti na ocjenu pomoćniku ravnatelja nadležnog Sektora koji će o događaju izvijestiti nadležno Državno odvjetništvo ili policiju.

(4) Pomoćnik ravnatelja nadležnog Sektora, iz stavka 3. ovog članka, dužan je odmah o događaju, izvijestiti ravnatelja Carinske uprave, a najkasnije u roku od 24 sata od primitka pisanog izvješća podnijeti mu pisano izvješće o opravdanosti uporabe vatrenog oružja od strane ovlaštenog carinskog službenika te poduzetim mjerama.

3. ČUVANJE ORUŽJA I STRELJIVA

Članak 9.

(1) Oružje i streljivo moraju se čuvati tako da nisu dostupni osobama koje nisu ovlaštene posjedovati ga, zaključani i odvojeni u metalnom ormaru, sefu ili sličnom spremištu koje se ne može otvoriti alatom uobičajene uporabe.

(2) Oružje se čuva u prostorima ustrojstvene jedinice, a brigu o izdavanju i ispravnosti istog vodi ovlašteni službenik koji oružje duži.

Članak 10.

Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmoga dana od dana objave u »Narodnim novinama«.

Klasa: 011-02/13-02/95

Urbroj: 513-02-1972/6-13-2

Zagreb, 17. listopada 2013.

Ministar financija

Slavko Linić, v. r.

 

Copyright © Ante Borić