Baza je ažurirana 14.05.2024. 

zaključno sa NN 55/24

Objavljeno u NN 134/13 od 09.11.2013.:

 

MINISTARSTVO FINANCIJA

Na temelju članka 41. stavka 2. Zakona o carinskoj službi (»Narodne novine«, broj 68/2013) ministar financija donosi

 

PRAVILNIK O IZDAVANJU UPOZORENJA I NAREDBI OVLAŠTENOG CARINSKOG SLUŽBENIKA

DIO I. TEMELJNE ODREDBE

Članak 1.

Ovim Pravilnikom se propisuju uvjeti i način te provedba carinske ovlasti izdavanja upozorenja i naredbi od strane ovlaštenog carinskog službenika Ministarstva financija Carinske uprave (u daljnjem tekstu: ovlašteni carinski službenik) prilikom obavljanja nadzora iz članka 3. točke 2. Zakona o carinskoj službi (»Narodne novine«, broj 68/2013; u daljnjem tekstu: Zakon).

Članak 2.

(1) Odredbe ovoga Pravilnika odgovarajuće se primjenjuju i u slučajevima kada je izdavanje upozorenja i naredbi za određene slučajeve propisano:

1. Zakonom,

2. drugim podzakonskim aktima donesenim temeljem Zakona,

3. posebnim propisima.

(2) Odredbe ovoga Pravilnika odgovarajuće se primjenjuju i u slučajevima kada ovlašteni carinski službenik provodi upravne i druge mjere (pečaćenje, zabrana obavljanja određenih djelatnosti ili poslova i slično) propisane posebnim propisima, ako tim propisima nisu uređeni način i druge posebnosti provedbe odnosne mjere.

DIO II. SVRHA I NAČIN IZDAVANJA UPOZORENJA I NAREDBI

GLAVA I. SVRHA IZDAVANJA UPOZORENJA I NAREDBI

Članak 3.

(1) Upozorenje je radnja kojom ovlašteni carinski službenik tijekom provođenja nadzora ukazuje osobi da svojim ponašanjem, djelovanjem ili propuštanjem određene radnje:

1. može dovesti u opasnost svoju sigurnost ili sigurnost druge osobe, ili

2. bi mogla prema opravdanom očekivanju počiniti ili izazvati drugu osobu da počini kažnjivu radnju.

(2) Upozorenje iz stavka 1. točke 1. ovoga članka (u daljnjem tekstu: upozorenje) odgovarajuće se primjenjuje i u slučajevima kada se ugrožava roba koja se nalazi na mjestu nadzora.

(3) Ovlašteni carinski službenik izdavanjem upozorenja ukazat će i na postojanje drugih izvora opasnosti na mjestu nadzora.

Članak 4.

Naredba je radnja kojom ovlašteni carinski službenik tijekom provođenja nadzora obvezuje osobu na određeno ponašanje, djelovanje, zabranu ili propuštanje određenog postupanja u slučajevima propisanim Zakonom i/ili drugim propisima za primjenu ove carinske ovlasti (u daljnjem tekstu: naredba).

Članak 5.

Ocjena opasnosti kao uvjet propisan člancima 38. i 39. Zakona za izdavanje upozorenja i naredbe je ocjena postojanja stanja bliske i izravne mogućnosti nastupanja štete u odnosu na navedene osobe i/ili robu.

GLAVA II. NAČIN IZDAVANJA UPOZORENJA I NAREDBI

Članak 6.

Upozorenje i naredba mogu se izreći osobi:

1. nad kojom se provodi nadzor,

2. koja se nalazi na mjestu nadzora.

Članak 7.

(1) Upozorenje i naredba moraju biti razumljivi, nedvosmisleni, jasni i provedivi.

(2) Upozorenje sadrži razlog izdavanja i navod o očekivanom ponašanju nakon izdavanja odnosnog upozorenja.

(3) Naredba sadrži konkretan zahtjev u odnosu na konkretnu situaciju.

(4) Ovlašteni carinski službenik može narediti samo ono ponašanje, djelovanje, zabranu ili propuštanje određenog postupanja o kojima izravno ovisi izvršenje nadzora i to samo za vrijeme koje je nužno za obavljanje toga nadzora.

Članak 8.

Kada naredbu izdaje:

1. ovlašteni carinski službenik koji ima ovlasti uporabiti sredstva prisile temeljem članka 54. stavka 1. Zakona, naredba može sadržavati i upozorenje da će u slučaju odbijanja postupanja po naredbi uporabiti sredstvo prisile,

2. ovlašteni carinski službenik koji nije naveden u točki 1. ovoga članka, naredba može sadržavati i upozorenje da će u slučaju odbijanja postupanja po naredbi zatražiti pomoć ovlaštenog carinskog službenika koji ima ovlast uporabe sredstva prisile ili policije.

Članak 9.

Odredbe članaka 7. i 8. ovoga Pravilnika odgovarajuće se primjenjuju u slučajevima izdavanja upozorenja i naredbi većem broju osoba istovremeno.

Članak 10.

(1) Upozorenja i naredbe se daju usmeno, pisano ili na drugi odgovarajući način (svjetlosnim i zvučnim signalima, znakovima, rukom i na drugi način).

(2) Ovlašteni carinski službenik ovisno o okolnostima slučaja na odgovarajući način evidentira podatke o primjeni ovlasti izdavanja upozorenja i naredbe.

Članak 11.

(1) Naredba traje do uklanjanja razloga radi kojeg je izdana.

(2) Za primjenu naredbi iz članka 40. Zakona, posebnosti trajanja propisane su stavkom 4. navedenog članka i člankom 39. ovoga Pravilnika.

GLAVA III. POSEBNOSTI IZDAVANJA POJEDINIH NAREDBI

POGLAVLJE I. Naredbe iz članka 39. Zakona

Članak 12.

Ovlašteni carinski službenik za primjenu naredbi iz članka 39. Zakona ocjenjuje nastup propisanih okolnosti koje su uvjetovane određenim ponašanjem, djelovanjem ili propuštanjem postupanja odnosne osobe, kao i okolnosti koje su od utjecaja na primjenu pravila provođenja nadzora.

POGLAVLJE II. Naredba o privremenom ograničenju ili privremenoj zabrani obavljanja djelatnosti

Članak 13.

(1) Ovlašteni carinski službenik u provedbi članka 40. stavka 1. Zakona ocjenjuje zahtijevaju li i opravdavaju okolnosti slučaja potrebu da se, radi onemogućavanja daljnjeg nezakonitog postupanja, naredbom privremeno ograniči ili privremeno zabrani obavljanje djelatnosti pečaćenjem poslovnih prostorija, skladišta, pogona, dijela pogona (u daljnjem tekstu ovoga naslova: prostor), postrojenja, opreme ili drugih prostorija te onemogućavanjem korištenja postrojenja, uređaja i druge opreme za rad (u daljnjem tekstu: oprema), odnosno na drugi pogodan način (u daljnjem tekstu: naredba o pečaćenju).

(2) Druga oprema za rad iz stavka 1. ovoga članka je i svaka oprema koja se na izravan ili neizravan način koristi u obavljanju djelatnosti, što uključuje tehničko-tehnološke instalacije i čvorišta te sva pokretna sredstva (prometna sredstva, strojevi, šatori i slično).

(3) Opravdane okolnosti iz stavka 1. ovoga članka su one okolnosti koje ukazuju da se na mjestu nadzora nalazi roba koja je povezana s nezakonitim postupanjem.

(4) Robom u smislu stavka 3. ovoga članka se smatra sva roba iz članka 3. stavka 1. točke 6. Zakona, a obuhvaća predmete i sredstva koji su namijenjeni ili uporabljeni za nezakonito postupanje te predmete koji su nastali kao posljedica nezakonitog postupanja.

Članak 14.

Radnjom pečaćenja onemogućuje se korištenje prostora i opreme kako u odnosu na osobu kojoj je izdana naredba o pečaćenju tako i u odnosu na sve druge osobe.

Članak 15.

(1) Radi primjene članka 6. ovoga Pravilnika naredba o pečaćenju iz članka 40. stavka 1. Zakona izdaje se neposredno:

1. za pravnu osobu zakonskom zastupniku ili osobi koja vodi određene poslove iz područja djelovanja pravne osobe,

2. fizičkoj osobi obrtniku ili osobi koja obavlja drugu samostalnu djelatnost, uključivo nositelju obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva,

3. fizičkoj osobi koja nije osoba iz stavka 1. točke 2. ovoga članka, a obavlja djelatnost.

(2) Ako na mjestu nadzora nije zatečena osoba iz stavka 1. ovoga članka, naredba se izdaje osobi zatečenoj na mjestu nadzora za koju se može utvrditi da je u pravnoj ili stvarnoj vezi s predmetom pečaćenja (djelatnik, član obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva, član domaćinstva i slično).

Članak 16.

Na izdavanje naredbe ne utječe činjenica je li osoba iz članka 15. stavka 1. ovoga Pravilnika vlasnik predmeta pečaćenja, već je dovoljno utvrđenje da je u posjedu predmeta pečaćenja.

Članak 17.

Ovlašteni carinski službenik naredbu o pečaćenju izdaje na mjestu nadzora u pravilu usmeno.

Članak 18.

(1) Sredstva koja se koriste za izvršenje naredbe o pečaćenju (u daljnjem tekstu: sredstva za pečaćenje) su:

1. žig Ministarstva financija, Carinske uprave (u daljnjem tekstu: carinski žig),

2. hladni pečatni vosak,

3. špaga (trobojna – jamstvenik ili obična),

4. traka s tekstom »CARINA ZAPEČAĆENO« (u daljnjem tekstu: carinska traka za pečaćenje),

5. žica s carinskom plombom,

6. carinska kliješta,

7. carinski pečat,

8. druga pogodna sredstva (lokot, užad od različitih materijala postojanih na vremenske uvjete i slično).

(2) Sadržaj i izgled carinske plombe, carinskih kliješta i carinskog pečata propisani su pravilnikom donesenim temeljem ovlaštenja iz članka 2. stavka 5. Zakona.

Članak 19.

(1) Carinski žig je okruglog oblika, od kovine, namijenjen utiskivanju u hladni pečatni vosak iz članka 18. stavka 1. točke 2. ovoga Pravilnika, promjera 38 mm i 18 mm.

(2) Sadržaj carinskog žiga je sljedeći:

1. tekst ispisan u koncentričnim krugovima oko grba Republike Hrvatske koji se nalazi u sredini carinskog žiga, s tim da je naziv »REPUBLIKA HRVATSKA« ispisan većim slovima od teksta ostalog sadržaja,

2. redni broj carinskog žiga koji se nalazi iznad grba Republike Hrvatske,

3. u koncentričnim krugovima oko grba Republike Hrvatske upisani tekst punog naziva i sjedišta ustrojstvene jedinice Ministarstva financija, Carinske uprave.

(3) Ministarstvo financija, Carinska uprava (u daljnjem tekstu: Carinska uprava) vodi evidenciju te koristi carinski žig sukladno općim propisima kojima je uređena primjena pečata i žigova s grbom Republike Hrvatske.

Članak 20.

(1) Carinska traka za pečaćenje je traka od različitih materijala postojanih na vremenske uvjete, obična ili samoljepljiva, širine 80 mm.

(2) Na carinskoj traci za pečaćenje nalazi se tekst iz članka 18. stavka 1. točke 4. ovoga Pravilnika. Tekst je ispisan u fontu IMPACT, visine slova 50 mm, centriranih po sredini trake. Tekst na traci prikazuje se u jednakim obrascima ponavljanja duž cijele trake, a uzorak teksta odvaja se vizualnim simbolom Carinske uprave (u daljnjem tekstu: simbol Carinske uprave) koji predstavlja stilizirana slova CU, čiji je slikovni prikaz Prilog 1 ovoga Pravilnika i njegov je sastavni dio. Razmak između teksta i simbola jednak je polovici duljine teksta. Simbol Carinske uprave se koristi u slučajevima i na način određen ovim Pravilnikom.

(3) Carinska traka za pečaćenje može biti presvučena reflektirajućom tvari, a izrađuje se u plavoj boji kao osnovi, sa sadržajem teksta i simbolom u žutoj boji.

Članak 21.

(1) Ovlašteni carinski službenik prema okolnostima konkretnog slučaja određuje koja će sredstva za pečaćenje primijeniti za izvršenje naredbe o pečaćenju.

(2) Ovlašteni carinski službenik radnju pečaćenja obavlja na najpogodniji način tako da:

1. predmet pečaćenja nije moguće koristiti, a da se prethodno ne povrijede sredstva pečaćenja koja je ovlašteni carinski službenik stavio radi izvršenja naredbe o pečaćenju,

2. ovisno o okolnostima slučaja vodi računa da se preostali dio prostora ili opreme koja nije predmet pečaćenja ne ošteti ili na bilo koji način dovede u pitanje njihova sigurnost.

(3) Primijenjena sredstva iz stavka 1. ovoga članka imaju obilježje znaka stavljenog od strane ovlaštene službene osobe radi osiguranja predmeta, prostorije ili prostora.

Članak 22.

(1) Za pečaćenje ulaza u prostor u pravilu se koristi carinski žig koji se utiskuje u hladni pečatni vosak sa špagom i na prikladni način postavljena carinska traka za pečaćenje.

(2) Za pečaćenje opreme mogu se koristiti:

1. sredstva iz stavka 1. ovoga članka,

2. žica s olovnom plombom i kliještima,

3. druga pogodna sredstva iz članka 18. stavka 1. točke 8. ovoga Pravilnika.

Članak 23.

(1) Ovlašteni carinski službenik prije pečaćenja osobi iz članka 15. ovoga Pravilnika određuje da:

1. isprazni prostor koji se pečati od sve robe koja bi se za vrijeme trajanja pečaćenja mogla pokvariti,

2. osigura da sve osobe napuste prostor koji se pečati,

3. poduzme i osigura sigurnosne i druge mjere u prostoru i na opremi kako ne bi došlo do štete ili štetnog utjecaja (isključi struju, plin, vodu, osigura protupožarne mjere i slično),

4. opremu koja se pečati premjesti na lokaciju određenu od strane ovlaštenog carinskog službenika, a na kojem se neće ometati promet ili poslovanje drugih poslovnih subjekata,

5. postupi na drugi način nužan za provođenje naredbe.

(2) Od primjene stavka 1. točke 1. ovoga članka izuzeti su predmeti iz članka 13. stavka 4. ovoga Pravilnika, sukladno izdanoj naredbi.

(3) Uz određenje postupanja iz stavka 1. ovoga članka, ovlašteni carinski službenik upozorit će odnosnu osobu da je obvezna brinuti se o sigurnosti zapečaćenog prostora odnosno opreme i da je odgovorna u slučaju nastanka bilo kakve štete dok su prostor odnosno oprema zapečaćeni.

Članak 24.

Ako je predmet pečaćenja prostor iz članka 49. stavka 2. Zakona, a koji se koristi i za stanovanje, ovlašteni carinski službenik neće pečatiti samo onaj dio prostora za koji je utvrdio da se nužno koristi za stanovanje.

Članak 25.

(1) Nakon obavljenog pečaćenja, ovlašteni carinski službenik će na vidnom mjestu ulaza u prostor odnosno na opremi, istaknuti obavijest o pečaćenju s upozorenjem da je:

1. skidanje i povreda sredstava za pečaćenje kazneno djelo prema odredbama Kaznenog zakona (uz poziv na odgovarajuću odredbu),

2. osoba kojoj je izdana naredba o pečaćenju obvezna:

– brinuti se o sigurnosti zapečaćenog prostora odnosno opreme,

– odgovorna u slučaju nastanka bilo kakve štete dok su prostor odnosno oprema zapečaćeni.

3. obvezujuća i ako se sukladno članku 40. stavku 4. Zakona o carinskoj službi odluči o provedbi daljnjih mjera.

(2) Obrazac obavijesti s upozorenjem iz stavka 1. ovoga članka se nalazi u Prilogu 2 ovoga Pravilnika koji je njegov sastavni dio.

Članak 26.

Ako osoba kojoj je izdana naredba o pečaćenju nije vlasnik prostora i opreme koja se pečati, obavijest o pečaćenju iz članka 25. ovoga Pravilnika, dostavlja se na znanje i vlasniku prostora odnosno opreme samo ako je u trenutku pečaćenja ovlašteni carinski službenik utvrdio tko je vlasnik prostora odnosno opreme.

Članak 27.

Zapečaćeni prostor i zapečaćena oprema obvezno se fotografiraju, o čemu se izrađuje fotodokumentacija (prikaz fotografija s činjeničnim opisom) koji je sastavni dio zapisnika iz članka 28. stavka 1. ovoga Pravilnika.

Članak 28.

(1) Sukladno članku 10. stavku 2. ovoga Pravilnika o naredbi pečaćenja ovlašteni carinski službenik unosi podatke u zapisnik koji sastavlja o provođenju nadzora.

(2) Podaci iz stavka 1. ovoga članka su osobito:

1. podaci o osobi iz članka 15. ovoga Pravilnika (ime i prezime, OIB, adresa, određenje svojstva u odnosu na predmet pečaćenja),

2. popis zapečaćenih prostora i zapečaćene opreme, s identifikacijskim podacima (adresa ili orijentacijska lokacija prostora, opis prostora, unutarnja lokacija prostorija u prostoru, marka i tip opreme, identifikacijski broj opreme, naznaka vrste i namjene i slično),

3. podaci o načinu pečaćenja i korištenim sredstvima za pečaćenje (članci 17., 18. i 21. ovoga Pravilnika),

4. podaci o primjeni članaka 23. i 24. ovoga Pravilnika,

5. podaci o ostavljenoj obavijesti s upozorenjem iz članka 25. i 26. ovoga Pravilnika,

6. fotodokumentacija iz članka 27. ovoga Pravilnika,

7. nadnevak, sat i minute izvršenja naredbe o pečaćenju.

Članak 29.

(1) Ako je iz osobito opravdanih razloga (hitne mjere, poduzimanje radnji radi sigurnosti i zaštite okoliša ili sprječavanja nastanka štete i slično) potrebno nakon pečaćenja prostora i pečaćenja opreme izvršiti uklanjanje sredstava za pečaćenje, ovlašteni carinski službenik može ukloniti sredstva za pečaćenje zbog navedenog razloga i po potrebi ponovo zapečatiti isti prostor i opremu.

(2) O radnjama iz stavka 1. ovoga članka ovlašteni carinski službenik sastavlja zapisnik.

Članak 30.

U Informacijskom sustavu Carinske uprave o izdanim naredbama o pečaćenju vodi se evidencija.

POGLAVLJE III. Naredba o drugim oblicima označavanja, fizičkog ograđivanja ili zaprečivanja pristupa

Članak 31.

(1) Ovlašteni carinski službenik u provedbi članka 40. stavka 2. Zakona može naredbom odrediti mjere kojima se onemogućava i sprječava nezakonito postupanje (u daljnjem tekstu: naredba o određivanju mjera) na:

1. mjestima koja su određena kao tržnice,

2. mjestima gdje se može prigodno trgovati (sajmovi, izložbe, priredbe i slično),

3. drugim mjestima.

(2) Drugim mjestima iz stavka 1. točke 3. ovoga članka se smatraju svi otvoreni ili zatvoreni prostori ili objekti koji nisu obuhvaćeni prostorima ili objektima iz stavka 1. točkama 1. i 2. ovoga članka, a koriste se za nezakonito postupanje (ceste, prilazi na ceste, površine uz ceste, parkirališta, kolodvori i druga prometna stajališta, lučki terminali, trgovi, parkovi, pješačke zone, prostori u sportskim objektima, prostori oko navedenih ili drugih objekata javne ili privatne namjene i slično).

Članak 32.

Mjere koje se mogu odrediti naredbom o određivanju mjera su:

1. označavanje te fizičko ograđivanje ili zaprečivanje pristupa prostoru,

2. stavljanje natpisa kojima se upozorava na nezakonito postupanje,

3. druge radnje kojima se postiže svrha onemogućavanja i sprječavanja nezakonitog postupanja.

Članak 33.

Sredstva koja se koriste za izvršenje naredbe o određivanju mjera (u daljnjem tekstu: sredstva za označavanje) su:

1. sredstva iz članka 18. stavka 1. točaka 1., 2., 3., 5., 6., 7. i 8. ovoga Pravilnika,

2. traka s tekstom »STOP CARINA« (u daljnjem tekstu: carinska traka za označavanje),

3. natpis na ploči s upozorenjem na nezakonito postupanje (u daljnjem tekstu: natpisna ploča),

4. druga pogodna sredstva (montažni ogradni elementi i slično).

Članak 34.

(1) Carinska traka za označavanje je traka od različitih materijala postojanih na vremenske uvjete, obična ili samoljepljiva, širine 80 mm.

(2) Na carinskoj traci za označavanje nalazi se tekst iz članka 33. točke 2. ovoga Pravilnika. Tekst je ispisan u fontu IMPACT, visine slova 50 mm, centriranih po sredini trake. Tekst na traci prikazuje se u jednakim obrascima ponavljanja duž cijele trake, a uzorak teksta odvaja se simbolom Carinske uprave. Razmak između teksta i simbola jednak je polovici duljine teksta.

(3) Carinska traka za označavanje može biti presvučena reflektirajućom tvari, a izrađuje se u plavoj boji kao osnovi, sa sadržajem teksta i simbolom u žutoj boji.

Članak 35.

(1) Natpisna ploča je ploča od različitih materijala postojanih na vremenske uvjete, u obliku pravokutnika, u pravilu duljine 400 mm i širine 300 mm.

(2) Na natpisnoj ploči se nalazi tekst raspoređen u četiri reda:

1. u prvom redu: »Ministarstvo financija«, na kojem su slova visine 22 mm,

2. u drugom redu: »Carinska uprava«, na kojem su slova visine 22 mm,

3. u trećem redu: »UPOZORENJE«, na kojem su slova visine 42 mm,

4. u četvrtom redu: »PROSTOR NEZAKONITOG POSTUPANJA«, na kojem su slova visine 22 mm.

(3) Natpisna ploča može biti presvučena reflektirajućom tvari, a izrađuje se u plavoj boji kao osnovi, sa sadržajem teksta u žutoj boji.

(4) Natpisna ploča može biti i u obliku naljepnice izrađena od trajnog samoljepljivog papira.

(5) Natpisna ploča može biti izrađena i u drugim dimenzijama.

Članak 36.

U skladu s naredbom o određivanju mjera uz osobe iz članka 6. ovoga Pravilnika dužne su postupati i fizičke i pravne osobe koje upravljaju poslovanjem tržnica i koje organiziraju prigodno trgovanje te nadležna tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, kao osobe koje upravljaju odnosnim prostorima ili objektima kao mjestima nadzora sukladno članku 31. ovoga Pravilnika.

Članak 37.

Na postupak izdavanja naredbe o određivanju mjera uz odredbe iz ovoga Poglavlja odgovarajuće se primjenjuju odredbe članka 13. stavci 3. i 4., članka 14., članka 15., članka 16., članka 17., članka 18. stavak 2., članka 19., članka 21., članka 23., članka 25., članka 26., članka 27., članka 28., članka 29. i članka 30. ovoga Pravilnika.

POGLAVLJE IV. Trajanje naredbe o pečaćenju i naredbe o određivanju mjera

Članak 38.

(1) Naredba o pečaćenju i naredba o određivanju mjera traje do uklanjanja razloga radi kojeg je izrečena, a najdulje 15 dana od dana izricanja.

(2) Nakon isteka roka iz stavka 1. ovoga članka rješenjem se odlučuje o uvjetima zakonitog obavljanja djelatnosti ili provedbi daljnjih mjera da bi se slučaj ispravno uredio.

(3) Rješenje iz stavka 2. ovoga članka je upravni akt.

(4) Žalba izjavljena protiv rješenja iz stavka 2. ovoga članka ne odgađa njegovo izvršenje.

(5) Za provedbu daljnjih mjera određenih rješenjem iz stavka 2. ovoga članka obvezuje obavijest s upozorenjem istaknuta sukladno člancima 25. i 37. ovoga Pravilnika.

POGLAVLJE V. Uklanjanje sredstava za pečaćenje i sredstava za označavanje

Članak 39.

(1) Ovlašteni carinski službenik će ukloniti sredstva za pečaćenje i sredstva za označavanje odmah po utvrđenju prestanka trajanja:

1. naredbe o pečaćenju,

2. naredbe o određivanju mjera,

3. daljnjih mjera utvrđenih rješenjem iz članka 38. ovoga Pravilnika.

(2) Ako se radnja iz stavka 1. ovoga članka ne može izvršiti odmah, izvršit će se prvi idući radni dan.

(3) Ovlašteni carinski službenik može odobriti da sredstva za pečaćenje odnosno sredstva za označavanje ukloni osoba kojoj je izdana naredba o pečaćenju ili naredba o određivanju mjera.

(4) Ovlašteni carinski službenik o provedenim radnjama iz ovoga članka sastavlja zapisnik.

DIO III. PRIJELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Članak 40.

Postupci započeti prije stupanja na snagu ovoga Pravilnika dovršit će se prema odredbama ovoga Pravilnika.

Članak 41.

Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmi dan od dana objave u »Narodnim novinama«.

Klasa: 011-02/13-02/98

Urbroj: 513-02-1972/6-13-1

Zagreb, 17. listopada 2013.

Ministar financija Slavko Linić, v. r.

PRILOG 1

SLIKOVNI PRIKAZ SIMBOLA CARINSKE UPRAVE

PRILOG 2

OBAVIJEST S UPOZORENJEM

1. Dana ____________ izvršena je naredba ________________, izdana temeljem članka ____ Zakona o carinskoj službi na lokaciji _________________________.

2. Osoba kojoj je izdana naredba:

– obvezna je brinuti se o sigurnosti zapečaćenog prostora odnosno zapečaćene opreme,

– odgovorna je u slučaju nastanka bilo kakve štete dok su prostor odnosno oprema zapečaćeni.

3. Ova obavijest s upozorenjem obvezuje i ako se sukladno članku 40. stavku 4. Zakona o carinskoj službi odluči o provedbi daljnjih mjera.

UPOZORENJE: Skidanje i povreda službenog pečata i znaka je kazneno djelo.

Članak 317. Kaznenog zakona:

(1) Tko skine ili povrijedi službeni pečat ili znak koji je ovlaštena službena osoba stavila radi osiguranja predmeta, prostorije ili prostora, ili tko bez skidanja ili povrede pečata ili znaka uđe u takav prostor ili prostoriju ili otvori osigurani predmet, kaznit će se kaznom zatvora do tri godine.

(2) Za pokušaj kaznenog djela iz stavka 1. ovoga članka počinitelj će se kazniti.

MINISTARSTVO FINANCIJA

CARINSKA UPRAVA

__________________________

__________________________    (naziv ustrojstvene jedinice)

KLASA: __________________

URBROJ: _________________

_________, ________________. M.P. ____________________________

(mjesto)      (dan, mjesec i godina)         (potpis ovlaštenog carinskog službenika)

 

 

 

Copyright © Ante Borić