MINISTARSTVO PRAVOSUĐA, UPRAVE I LOKALNE SAMOUPRAVE I MINISTARSTVO ZDRAVSTVA
Na temelju članka 78. stavka 5. Zakona o izvršavanju kazne zatvora (»Narodne novine«, broj 128/99., 55/00., 59/00., 129/00., 59/01. i 67/01.), ministrica pravosuđa, uprave i lokalne samouprave uz suglasnost ministra zdravstva donosi
I. OPĆA ODREDBA
Članak 1.
Ovim Pravilnikom propisuju se standardi smještaja i prehrane zatvorenika u kaznionicama i zatvorima Uprave za zatvorski sustav Ministarstva pravosuđa, uprave i lokalne samouprave (u daljnjem tekstu: kaznionice i zatvori).
II. SMJEŠTAJ ZATVORENIKA
Članak 2.
O smještaju zatvorenika na prijedlog stručnog tima kaznionice, odnosno zatvora odlučuje upravitelj.
O smještaju zatvorenika tjelesnog invalida, na prijedlog liječnika, odlučuje upravitelj.
U zajedničku sobu smještaju se najmanje tri zatvorenika.
Iz razloga sigurnosti ili iz zdravstvenih razloga zatvorenika se može premjestiti iz sobe u sobu.
Zatvorenika pušača, prema mogućnostima kaznionice, odnosno zatvora smjestit će se odvojeno od zatvorenika nepušača.
Prostor u kojem je pušenje dozvoljeno određuje upravitelj.
Članak 3.
Zatvoreniku se osigurava u sobi za smještaj ili izvan sobe mogućnost stalnog korištenja sanitarnog čvora i umivaonika, a tuša u skladu s njegovim potrebama i Kućnim redom kaznionice, odnosno zatvora.
Kaznionica, odnosno zatvor osigurava zatvoreniku brijanje i šišanje prema potrebama zatvorenika, potrebama održavanja higijene, odnosno zdravstvenim razlozima.
Kaznionica, odnosno zatvor osigurava zatvoreniku osnovni toaletni pribor u vrstama, količinama i s rokovima uporabe navedenim u popisu koji je sastavni dio ovoga Pravilnika.
Zatvoreniku koji želi raditi, a rad mu nije omogućen i zatvoreniku koji zbog bolesti ili starosti ne može raditi, osigurava se i dodatni toaletni pribor u vrstama, količinama i s rokovima uporabe navedenim u popisu koji je sastavni dio ovoga Pravilnika.
Članak 4.
Zatvoreniku se osigurava zasebna postelja, posteljina i ormar za osobne stvari.
Postelje moraju biti međusobno razmaknute najmanje 80 cm.
Postelja mora biti uredno složena, a osobne stvari uredno odložene u ormaru.
Zatvorenik može zadržati osobne stvari u količini koja se može uredno odložiti u ormar.
Članak 5.
Prostorije u kojima borave zatvorenici moraju se svakodnevno čistiti i uredno održavati.
Temperatura zraka u prostoriji u kojoj borave zatvorenici u tijeku sezone grijanja ne smije biti niža od 22°C danju i 15°C noću.
Članak 6.
Prostorija za dnevni boravak oprema se na način koji omogućava zatvorenicima mjesta za sjedenje, pisanje, čitanje tiska i knjiga, praćenje televizijskog i radijskog programa te igranje društvenih igara.
III. PREHRANA ZATVORENIKA
Članak 7.
Zatvorenicima se osiguravaju tri obroka hrane dnevno. Zatvorenicima koji rade poslužuje se i dopunski, topli ili hladni obrok prema Tablici 1. koja je prilog ovoga Pravilnika i njegov je sastavni dio.
Članak 8.
Dnevni obroci zatvorenika sadržavaju preporučene količine energije i prehrambenih tvari sukladno njihovim prehrambenim potrebama. Jelovnici za zatvorenike planiraju se na temelju prehrambenih standarda i preporučenim dnevnim količinama energije i prehrambenih tvari, te rasporedu dnevnih obroka iz Tablice 2. koja je prilog ovoga Pravilnika i njegov je sastavni dio.
Jelovnik utvrđuje upravitelj tjedno na prijedlog Povjerenstva za izradu jelovnika.
Povjerenstvo iz stavka 2. ovoga članka imenuje upravitelj, a čine ga liječnik ili drugi službenik zdravstvene struke, kuhar, predstavnik zajednice zatvorenika i službenik koji obavlja poslove nabave hrane.
Zatvorenicima se u istom tjednu neće pripremiti istovrsni obrok dva puta uzastopce.
Članak 9.
Zatvoreniku koji iz opravdanog razloga nije prisutan posluživanju obroka, osigurat će se obrok propisane energetske vrijednosti izvan vremena posluživanja.
Članak 10.
Obroci se poslužuju prema Kućnom redu.
Zatvorenici se koriste priborom za jelo, koji se sastoji od: posuđa i pribora za jelo izrađenog od rostfrei materijala.
Posuđe u kojem se poslužuju obroci sastoji se od: posude za varivo ili juhu Ř 18, posude za glavno jelo Ř 24, posude za salatu ili voće Ř 13 i šalice zapremnine 2,5 dl.
Pribor za jelo sastoji se od: žlice, vilice, noža i male žlice standardnih veličina.
Zatvoreniku kojem je iz sigurnosnih razloga oduzet dio pribora za jelo, poslužuje se usitnjena hrana.
IV. NADZOR NAD SMJEŠTAJEM I PREHRANOM
Članak 11.
Prije posluživanja obroka upravitelj ili službenik kojeg on ovlasti kušat će hranu i svoje primjedbe upisati u Knjigu nadzora prehrane.
Ako hrana nije odgovarajuće kakvoće, zabranit će se posluživanje, a zatvorenicima će se osigurati zamjenski obrok.
Članak 12.
Radi utvrđivanja higijenskih uvjeta kuhinje, skladišta prehrane, posuđa, pribora za jelo i higijene zaposlenika i zatvorenika raspoređenih na poslovima pripreme i posluživanja hrane, kao i valjanosti njihovih sanitarnih isprava, najmanje dva puta tjedno obavit će se pregled.
Zapažanja tijekom pregleda upisuju se u Knjigu nadzora čistoće i higijene.
Upravitelj će, bez odgode, poduzeti mjere radi uklanjanja nedostataka i nepravilnosti, sadržanih u zapažanjima, koja su upisana u Knjigu nadzora čistoće i higijene.
Članak 13.
Knjiga nadzora hrane i Knjiga nadzora čistoće i higijene moraju biti dostupne tijelima nadležnim za nadzor.
Članak 14.
Zaposlenici i zatvorenici, koji rade na pripremi i posluživanju hrane, podliježu sanitarnom pregledu prema općem propisu.
Članak 15.
Kaznionica, odnosno zatvor zatražit će analizu hrane od nadležnih tijela, utvrđenih posebnim propisima, najmanje dva puta godišnje.
V. PROSTOR ZA SKLADIŠTENJE PREHRAMBENIH PROIZVODA
Članak 16.
Prostor za skladištenje hrane odvojen je od prostora za odlaganje ostataka hrane.
Prostor za čišćenje povrća, priređivanje namirnica za kuhinju i odlaganje ostataka hrane odvojen je od kuhinje.
VI. ZAVRŠNE ODREDBE
Članak 17.
Odredbe ovoga Pravilnika primjenjuju se i na pritvorenike, ako nisu u suprotnosti s Pravilnikom o kućnom redu u zatvorima za izvršavanje pritvora (»Narodne novine«, broj 135/99.).
Članak 18.
Stupanjem na snagu ovoga Pravilnika prestaje važiti Pravilnik o prehrani osuđenih osoba koje se nalaze na izdržavanju kazne lišenja slobode (»Narodne novine«, broj 36/75.).
Članak 19.
Ovaj Pravilnik stupa na snagu osam dana od dana objave u »Narodnim novinama«.
Klasa: 011-01/01-01/20
Urbroj: 514-07-01-1
Zagreb, 28. lipnja 2002.
Ministrica pravosuđa, uprave i lokalne samouprave
Ingrid Antičević Marinović, v. r.
Klasa: 011-01/02-01/0097
Urbroj: 534-02-30-02-0006
Zagreb, 4. srpnja 2002.
Ministar zdravstva
mr. sc. Andro Vlahušić, dr. med., v. r.
POPIS OSNOVNOG HIGIJENSKOG PRIBORA
(članak 3. stavak 2. Pravilnika)
Red. |
Higijenski pribor |
Količina |
Rok uporabe |
br. |
|
|
|
1. |
Četkica za zube |
1 |
6 mjeseci |
2. |
Pasta za zube 75 ml |
1 |
1 mjesec |
3. |
Sapun za ruke 125 g |
1 |
1 mjesec |
4. |
Pjena za brijanje 300 ml ili |
1 |
3 mjeseca |
|
pasta za brijanje 75 ml |
1 |
2 mjeseca |
5. |
Britvice za jednokratnu |
6 |
1 mjesec |
|
uporabu |
|
|
6. |
Šampon 15 g |
6 |
1 mjesec |
7. |
Češalj ženski |
1 |
9 mjeseci |
8. |
Češalj muški |
1 |
9 mjeseci |
9. |
WC papir (listići) |
4 paketa |
1 mjesec |
10. |
Sapun za pranje rublja |
1 |
3 mjeseca |
|
250 g ili prašak za rublje |
|
|
|
1 kg |
|
|
11. |
Higijenski ulošci |
3 paketa |
1 mjesec |
12. |
Plastična torbica |
1 |
1 godina |
POPIS DODATNOG HIGIJENSKOG PRIBORA
(članak 3. stavak 3. Pravilnika)
Red. |
Higijenski pribor |
Količina |
Rok uporabe |
br. |
|
|
|
1. |
Deodorans u krutom stanju |
1 |
2 mjeseca |
2. |
Sjajilo za cipele |
1 |
4 mjeseca |
3. |
Krema za ruke i lice 150 ml |
1 |
3 mjeseca |
4. |
Grickalica za nokte |
1 |
1 godina |
PREHRAMBENI STANDARD ZA PLANIRANJE DNEVNIH OBROKA ZATVORENIKA
|
PREPORUČENE |
PREPORUČENE |
|
|
DNEVNE KOLIČINE |
DNEVNE KOLIČINE |
PREPORUČENE |
SASTAV OBROKA |
ZA OSOBE KOJE NE |
ZA OSOBE KOJE |
DNEVNE KOLIČINE |
|
RADE ILI |
OBAVLJAJU |
ZA OSOBE KOJE |
|
OBAVLJAJU |
SREDNJE TEŠKE |
OBAVLJAJU |
|
LAGANE POSLOVE* |
POSLOVE I ZA |
TEŠKE POSLOVE |
|
|
MLADEŽ |
|
Energija: kcal |
2500 |
3000 |
3500 |
kJ |
10465 |
12558 |
14651 |
Bjelančevine, g |
70-90 |
80-105 |
95-122 |
% ukupne energije |
11-14 |
11-14 |
11-14 |
Masti, g |
83-97 |
100-117 |
117-135 |
% ukupne energije |
30-35 |
30-35 |
30-35 |
Ugljikohidrati, g |
315-345 |
375-471 |
438-480 |
% ukupne energije |
50-55 |
50-55 |
50-55 |
Vitamin A, mcg RE |
700-900 |
900 |
900 |
Vitamin E, mg |
15 |
15 |
15 |
Vitamin B1, mg |
1,1-1,2 |
1,3 |
1,4 |
Vitamin B2, mg |
1,2-1,3 |
1,4 |
1,6 |
Niacin, mg |
14-16 |
16 |
18 |
Vitamin C, mg |
75-90 |
90 |
90 |
Kalcij, mg |
800-1000 |
800-1000 |
800-1000 |
Željezo, mg |
10-15 |
10-15 |
10-15 |
* spomenute količine mogu se koristiti kao prehrambeni standard za planiranje prehrane zatvorenica (kaznionice za žene)
RASPORED DNEVNIH OBROKA, % DNEVNIH POTREBA I ENERGETSKA VRIJEDNOST POJEDINIH OBROKA
VRSTA OBROKA |
ZA OSOBE KOJE NE RADE ILI OBAVLJAJU LAGANE POSLOVE* % dnevnih potreba = energija: kcal, kJ |
ZA OSOBE KOJE OBAVLJAJU SREDNJE TEŠKE I TEŠKE POSLOVE, ZA MLADEŽ % dnevnih potreba = energija: kcal, kJ |
|
Zajutrak |
25-30 = 625–750 |
20 |
= 600–700 |
Objed |
35-40 = 875–1000 |
30 |
= 900–1050 |
Večera |
30-35 = 750–875 |
30 |
= 900–1050 |
Dopunski obrok |
– |
20 |
= 600–700 |
Izvor: http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/309254.html