Baza je ažurirana 02.05.2024. 

zaključno sa NN 49/24

Objavljeno u NN 82/14 od 09.07.2014.:

 

MINISTARSTVO FINANCIJA

Na temelju članka 17. stavka 4. Zakona o carinskoj službi (»Narodne novine«, broj 68/2013 i 30/2014) ministar financija donosi

 

PRAVILNIK O ODORAMA OVLAŠTENIH CARINSKIH SLUŽBENIKA MINISTARSTVA FINANCIJA CARINSKE UPRAVE

I. OPĆE ODREDBE

Članak 1.

Ovim Pravilnikom propisuje se vrsta, izgled i dijelovi odore, radna mjesta na kojima ovlašteni carinski službenici moraju nositi odoru, trajanje i način uporabe odore, radna mjesta te poslovi koje carinski službenici mogu obavljati u civilnoj odjeći.

Članak 2.

(1) Pravo na odoru imaju ovlašteni carinski službenici koji su raspoređeni na radna mjesta na kojima postoji obveza nošenja odore.

(2) Popis radnih mjesta iz stavka 1. ovoga članka propisat će Odlukom ravnatelj Carinske uprave.

(3) Ovlašteni carinski službenici iz stavka 1. ovog članka dužni su za vrijeme obavljanja poslova i trajanja radnog vremena nositi radnu odoru.

(4) Neposredni rukovoditelj ovlaštenog carinskog službenika iz stavka 1. ovoga članka odgovoran je za pravilno i uredno nošenje odore.

(5) Iznimno, ovlašteni carinski službenici iz stavka 1. ovog članka, poslove mogu obavljati i u civilnoj odjeći.

(6) Popis poslova i radnih mjesta iz stavka 5. ovog članka propisat će Odlukom ravnatelj Carinske uprave.

II. VRSTE ODORE

Članak 3.

(1) Odora je svečana i radna.

(2) Za obavljanje određenih poslova u pojedinim ustrojstvenim jedinicama propisuju se i dodatni dijelovi radne odore.

(3) Sastavni dio odore su propisani službeni znak Carinske uprave, posebne carinske oznake te oznake carinskih zvanja.

III. IZGLED I DIJELOVI RADNE ODORE

Članak 4.

(1) Dijelovi radne odore su:

1. kapa sa šiltom (ljetna i zimska)

2. kapa vunena sa šiltom

3. potkapa

4. hlače ljetne (muške i ženske)

5. hlače zimske (muške i ženske)

6. suknja (zimska i ljetna)

7. majica dugih rukava (muška i ženska)

8. majica kratkih rukava (muška i ženska)

9. vesta

10. jakna zimska s kapuljačom vodonepropusna

11. jakna vjetronepropusna

12. čarape ljetne

13. čarape zimske

14. donje rublje zimsko (muško i žensko) – duge gaće

15. cipele visoke zimske

16. cipele ljetne (visoke i niske)

17. rukavice

18. rukavice taktičke

19. kišna kabanica

20. kombinezon

21. remen za hlače

22. komplet za nošenje oružja i opreme

23. komplet za prikriveno nošenje oružja

24. reflektirajući prsluk

25. futrola s lančićem za nošenje službene značke

26. čizme gumene

27. opasnica za službenog psa

28. posebna carinska oznaka

29. oznaka carinskih zvanja

(2) Pripadajući dio radne odore je i službena značka čiji je izgled propisan posebnim propisom.

(3) Dio radne odore iz stavka 1. točke 18., 22.i 23.. ovog članka zadužuju samo ovlašteni carinski službenici iz članka 54. stavka 1. Zakona o carinskoj službi.

(4) Dio radne odore iz stavka 1. točke 24. ovog članka zadužuju ovlašteni carinski službenici iz članka 54. stavka 1. Zakona o carinskoj službi i ovlašteni carinski službenici u zračnim lukama.

(4) Dio radne odore iz stavka 1. točke 26. i 27. ovog članka zadužuju samo ovlašteni carinski službenici vodiči službenog psa.

Izgled dijelova radne odore

Članak 5.

(1) Kapa sa šiltom je okruglog oblika antracit boje, s tkanim hrvatskim grbom na zrakastoj podlozi i lovorovu vijencu zlatne boje ispod kojega je natpis »CARINA«. Kapa sa šiltom – ljetna izrađena je od lakše tkanine.

(2) Kapa vunena sa šiltom je antracit boje, klasičnog okruglog oblika s presavijenim donjim dijelom u koji je ugrađen plastični šilt. S prednje strane ušiven je tkani hrvatski grb na zrakastoj podlozi i lovorov vijenac zlatne boje ispod kojeg je natpis »CARINA«.

(3) Potkapa antracit boje s prorezom za prednji dio lica, izrađena je od tkanine koja održava kožu suhom, a temperaturu tijela stalnom s antibakterijskim djelovanjem. Napravljena je tako da prekiva glavu i vrat.

(4) Hlače ljetne (muške) su antracit boje izrađene od laganije tkanine. S prednje strane su kosi džepovi. U struku je našivena pojasnica s po jednim naborom sa svake strane prednjeg dijela i s držačima za remen, a na bočnom dijelu je ugrađena elastična traka (guma). Na prednjim dijelovima nogavica našivena su pojačanja u predjelu koljena. Na bočnom dijelu u visini bedra našivena su dva kosa džepa s poklopcima. Na stražnjem dijelu u visini sjedala našiveno je ojačanje i dva urezana džepa s poklopcima. Duljina nogavica je porubljena prošivom.

(5) Hlače ljetne (ženske) iste su kao i muške hlače, ženskog kroja.

(6) Hlače zimske (muške) istog su izgleda i kroja kao i hlače ljetne muške, izrađene od deblje tkanine.

(7) Hlače zimske (ženske) istog su izgleda i kroja kao i hlače ljetne ženske, izrađene od deblje tkanine.

(8) Suknja (zimska) je antracit boje, ravnog kroja, dužine do koljena, prednji i stražnji dio su iz dva dijela. Na prednjem dijelu su dva kosa džepa. Kopča sa zatvaračem nalazi se na sredini prednjeg dijela. U struku je našivena pojasnica koja se kopča pomoću gumba, s našivenim držačima za remen. Na bočnom dijelu ugrađena je elastična traka (guma). Na stražnjem dijelu su dva našivena džepa.

(9) Suknja (ljetna) je istog izgleda i kroja kao i zimska suknja, izrađena od laganije tkanine.

(10) Majica kratkih rukava s ovratnikom (muška) izrađena je u svijetlosivoj boji. Rub na rukavu majice, ovratniku i rasporak kopčanja je antracit boje. Na leđima je apliciran reflektirajući natpis »CARINA« u svijetlosivoj (srebrnoj) boji. Na prednjici s lijeve strane postavljena je, na antracit podlozi, oznaka »CARINA« bijele boje. Za ovlaštene carinske službenike u Službi za mobilne jedinice na prednjici s lijeve strane postavljena je, na antracit podlozi, oznaka »CARINA-MOBILNA« bijele boje. Za ovlaštene carinske službenike u Sektoru za unutarnji nadzor i konrolu na prednjici s lijeve strane postavljena je, na antracit podlozi, oznaka »CARINA-SUNK« bijele boje. Iznad posebne carinske oznake postavljena je oznaka carinskih zvanja. Na rukavima je apliciran propisani službeni znak Carinske uprave.

(11) Majica kratkih rukava s ovratnikom (ženska) ista je kao i muška majica, ženskog kroja.

(12) Majica dugih rukava s ovratnikom je istog izgleda kao i majica kratkih rukava.

(13) Vesta pletena izrađena je u antracit boji. Na prednjoj strani ima zatvarač po cijeloj dužini. Ovratnik je izveden na način da kad je zatvarač otvoren tvori kragnu, a kad je zatvoren do kraja prekriva bradu. Na ramenima i laktovima je pojačanje od impregnirane tkanine. Rub veste i rukava završava renderom iste boje. Na leđima je na posebnoj tkanini apliciran reflektirajući natpis »CARINA« u svijetlosivoj (srebrnoj) boji i prišiven na vestu. Na prednjici s lijeve strane postavljena je, na antracit podlozi, oznaka »CARINA« bijele boje. Za ovlaštene carinske službenike u Službi za mobilne jedinice na prednjici s lijeve strane postavljena je, na antracit podlozi, oznaka »CARINA-MOBILNA« bijele boje. Za ovlaštene carinske službenike u Sektoru za unutarnji nadzor i konrolu na prednjici s lijeve strane postavljena je, na antracit podlozi, oznaka »CARINA-SUNK« bijele boje. Na ramenima su prišiveni držači za naramenice s oznakom carinskih zvanja. Na rukavima je utisnut izvezeni propisani službeni znak Carinske uprave.

(14) Jakna zimska s kapuljačom vodonepropusna izrađena je u antracit boji. Jakna se kopča patent zatvaračem i stiskačima. Na prednjoj strani našivena su četiri džepa s poklopcima koji se zatvaraju stiskačima. Na poklopcu gornjeg lijevog džepa dva su metalna prstena na koje se pričvršćuje carinska značka. Na leđima je apliciran reflektirajući natpis »CARINA« u svijetlosivoj (srebrnoj) boji. Na prednjici s lijeve strane postavljen je čičak na koji se pričvršćuje, na antracit podlozi, oznaka »CARINA« bijele boje. Za ovlaštene carinske službenike u Službi za mobilne jedinice na prednjici s lijeve strane postavljen je čičak na koji se pričvršćuje, na antracit podlozi, oznaka »CARINA-MOBILNA« bijele boje. Za ovlaštene carinske službenike u Sektoru za unutarnji nadzor i konrolu na prednjici s lijeve strane postavljen je čičak na koji se pričvršćuje, na antracit podlozi, oznaka » CARINA-SUNK« bijele boje. Na lijevoj i desnoj strani u bočnom šavu ušiveni su zatvarači koji služe za lakši pristup oružju. S prednje unutarnje lijeve i desne strane nalaze se po dva džepa. Na ramenima su prišiveni držači za naramenice s oznakom carinskih zvanja. Na rukavima su postavljene čičak podloge na koje se pričvršćuje propisani službeni znak Carinske uprave. Dužina jakne prekriva sjedalo.

(15) Jakna vjetronepropusna izrađena je u antracit boji koja se može nositi kao podjakna uz zimsku vodonepropusnu jaknu ili samostalno kao nosiva jakna. Jakna se kopča patent zatvaračem i stiskačima. Na prednjoj strani našivena su četiri džepa s poklopcima koji se zatvaraju stiskačima. Na poklopcu gornjeg lijevog džepa dva su metalna prstena na koje se pričvršćuje carinska značka. Na leđima je apliciran reflektirajući natpis »CARINA« u svijetlosivoj (srebrnoj) boji. Na prednjici s lijeve strane postavljen je čičak na koji se pričvršćuje, na antracit podlozi, oznaka »CARINA« bijele boje. Za ovlaštene carinske službenike u Službi za mobilne jedinice na prednjici s lijeve strane postavljen je čičak na koji se pričvršćuje, na antracit podlozi, oznaka »CARINA-MOBILNA« bijele boje. Za ovlaštene carinske službenike u Sektoru za unutarnji nadzor i konrolu na prednjici s lijeve strane postavljen je čičak na koji se pričvršćuje, na antracit podlozi, oznaka »CARINA-SUNK« bijele boje. Na lijevoj i desnoj strani u bočnom šavu ušiveni su zatvarači koji služe za lakši pristup oružju. S prednje unutarnje lijeve i desne strane nalaze se po dva džepa. Na ramenima su prišiveni držači za naramenice s oznakom carinskih zvanja. Na rukavima su postavljene čičak podloge na koje se pričvršćuje propisani službeni znak Carinske uprave. Dužina jakne je 10 cm ispod pojasa.

(16) Čarape ljetne su crne boje, sokne klasičnog izgleda.

(17) Čarape zimske su crne boje, izrađene iz češljane pređe. Sara je s ojačanjem u gležnju. Na sredini stopala nalazi se ojačanje za sprječavanje klizanja čarape.

(18) Donje rublje zimsko (muško i žensko) – gaće s dugim nogavicama su izrađene od pletiva koje omogućuje termoregulaciju, nose se ispod zimskih hlača.

(19) Cipele visoke zimske su crne boje. Gornjište je izrađeno tako da je cipela u potpunosti zatvorena, s povišenom sarom (iznad gležnja).

(20) Cipele ljetne su crne boje. Sara je niža u odnosu na cipele visoke zimske.

(21) Cipele niske ženske izrađene su od crne kože s niskom potpeticom bez vezanja, s elastičnim umecima s obje strane gornjišta.

(22) Cipele niske muške crne su boje, na vezanje, izrađene od hidrofobirane kože.

(23) Rukavice su crne boje, klasičnog oblika s prstima, izrađene su od vjetronepropusnog materijala koji štiti od hladnoće.

(24) Rukavice taktičke namijenjene su za rad u vrlo teškim uvjetima te rukovanje opremom. U predjelu dlana ojačane su posebnim materijalima. U predjelu zgloba zatvara šaku širokom elastikom i čičkom.

(25) Kišna kabanica antracit boje, izrađena od gumirane, nepromočive tkanine, prilagođena za nošenje povrh carinske odore. Na leđima je apliciran reflektirajući natpis »CARINA« u svijetlosivoj (srebrnoj) boji.

(26) Kombinezon je izrađen od tkanine antracit boje, uobičajene izvedbe s većim brojem džepova koji se kopčaju zatvaračima koji su ušiveni u otvor džepa ispod paspula. U visini struka nalazi se tunel s uvučenom gumom koja na krajevima ima mogućnost regulacije. Na nadlaktičnom dijelu oba rukava našiveni su džepovi. Na leđima je apliciran reflektirajući natpis »CARINA« u svijetlosivoj (srebrnoj) boji. Na prednjici s lijeve strane postavljen je čičak na koji se pričvršćuje, na antracit podlozi, oznaka »CARINA« bijele boje. Za ovlaštene carinske službenike u Službi za mobilne jedinice na prednjici s lijeve strane postavljen je čičak na koji se pričvršćuje, na antracit podlozi, oznaka »CARINA-MOBILNA« bijele boje. Za ovlaštene carinske službenike u Sektoru za unutarnji nadzor i konrolu na prednjici s lijeve strane postavljen je čičak na koji se pričvršćuje, na antracit podlozi, oznaka »CARINA-SUNK« bijele boje. Iznad posebne carinske oznake postavljen je čičak na koji se pričvršćuje oznaka carinskih zvanja. Na rukavima su postavljene čičak podloge na koje se pričvršćuje propisani službeni znak Carinske uprave.

(27) Remen za hlače (muški i ženski) crne boje, izrađen od kože. Na prednjem dijelu nalazi se metalna kopča s utisnutim oznakama »CHR«, u pravokutniku veličine 2,5x3,5 cm, obrubljena metalnom viticom. Kopča remena zakopčava se na način da se u predviđene otvore na remenu uloži metalni dio koji drži remen.

(28) Komplet za nošenje oružja i opreme sastoji se od opasača, remena, futrole za pištolj koja se može zaokrenuti, futrole za pričuvni nabojnik, futrole za sredstva za vezivanje, futrole za raspršivač s nadražujućom tvari i četiri držača. Izrađen je od sintetičkog materijala crne boje. Kopča se glatkom plastičnom kopčom crne boje s dodatnim osiguranjem protiv otkapčanja.

(29) Komplet za prikriveno nošenje oružja s mogućnošću nošenja ispod pazuha ili na remenu hlača, izrađen je od kože ili sintetičkog materijala, a pripadajući dio kompleta je i futrola za nošenje sredstava za vezivanje.

(30) Prsluk reflektirajući izrađen je od laganog materijala fluorescentno žute boje s našivenim reflektirajućim trakama bijele i srebrne boje s reflektirajućim natpisom »CARINA« na prednjem i stražnjem dijelu. Uzdužno našivene plastificirane retroreflektirajuće trake imaju uzorak šahovnice i našivene su od šava ramena do donjeg dijela oznake »CARINA«, i to po dvije s prednje i stražnje strane prsluka. Krojem je prilagođen za nošenje na carinsku odoru i odjeću.

(31) Čizme gumene su klasičnog izgleda visokih sara, crne boje.

(30) Opasnica za psa trapeznog je oblika, koja na bočnim stranama ima apliciran propisani službeni znak Carinske uprave. Iznad propisanog službenog znaka Carinske uprave apliciran je reflektirajući natpis »CARINA« u svijetlosivoj (srebrnoj) boji.

(32) Posebna carinska oznaka je pravokutnog oblika na antracit podlozi s natpisom bijele boje »CARINA«, »CARINA–MOBILNA« ili »CARINA-SUNK« u »ARIAL 11« formatu.

(33) Oznake carinskih zvanja pravokutnog je oblika na antracit podlozi sukladno odredbi čl. 12., stavka 5. ovog Pravilnika.

Dodatni dijelovi radne odore za članove posade službenih plovila

Članak 6.

(1) Osim dijelova radne odore iz članka 4. ovog Pravilnika ovlašteni carinski službenici, članovi posade službenih plovila zadužuju i dodatne dijelove radne odore.

(2) Dodatni dijelovi radne odore koju zadužuju ovlašteni carinski službenici, članovi posade službenih plovila su:

1. Hlače kombinirane

2. Cipele brodarice

3. Zaštitno kišno odijelo

4. Samonapuhavajući prsluk za spašavanje.

Izgled dodatnih dijelova radne odore za članove posade službenih plovila

Članak 7.

(1) Hlače kombinirane su antracit boje, na kojima se nogavice u duljini koljena odvajaju patent zatvaračem tako da se mogu nositi kao kratke hlače. Patent zatvarač prekriven je preklopom kako ne bi bio vidljiv kad se odvoje nogavice. S prednje strane su kosi džepovi. U struku je našivena pojasnica s po jednim naborom sa svake strane prednjeg dijela i s držačima za remen, a na bočnom je dijelu ugrađena elastična traka. Na bočnim stranama nogavica našivena su dva kosa džepa s poklopcima. Na stražnjem dijelu, u visini sjedala našiveno je ojačanje i dva urezana džepa s poklopcima.

(2) Cipele brodarice izrađene su od kože, s protukliznim đonom bijele boje.

(3) Zaštitno kišno odijelo je kišno odijelo uobičajene izvedbe, izrađeno od vodonepropusne tkanine, reflektirajuće boje. Sastoji se od jakne s kapuljačom i hlača s naramenicama. Na leđima je apliciran reflektirajući natpis »CARINA« u svijetlosivoj boji (srebrnoj). Na prednjici s lijeve strane postavljen je čičak na koji se pričvršćuje, na antracit podlozi, oznaka »CARINA-MOBILNA« bijele boje. Jakna se kopča zatvaračem i kopčama i steže trakom u struku i po duljini. S prednje strane u visini bokova nalaze se dva džepa s poklopcima. Na rukavima i ovratniku našivena je reflektirajuća traka bijele boje. Na rukavima su postavljene čičak podloge na koje se pričvršćuje propisani službeni znak Carinske uprave.

(4) Samonapuhavajući prsluk za spašavanje kompletan je sa sigurnosnim pojasom u skladu sa ISO 12401. Potisak 180 N (20% više od norme). U formi prilagođenoj tijelu s ovratnikom. Kopče moraju biti prilagođene za brzu regulaciju i otpuštanje. Pojas ima hidrostatski sistem za napuhavanje HAMMAR MA1 koji se aktivira samo hidrostatskim pritiskom uranjanjem najmanje 15 cm ispod vode i siguran radi izbjegavanja slučajnog napuhavanja.

IV. IZGLED I DIJELOVI SVEČANE ODORE

Članak 8.

Dijelovi svečane odore su:

1. kapa muška svečana

2. šešir ženski

3. sako (muški i ženski)

4. hlače muške

5. suknja

6. kaput (muški i ženski)

7. cipele (muške i ženske)

8. košulja kratkih rukava (muška i ženska)

9. košulja dugih rukava (muška i ženska)

10. kravata (muška i ženska)

11. čarape (muške i ženske)

12. remen (muški i ženski)

Izgled dijelova svečane odore

Članak 9.

(1) Kapa muška svečana izrađena je od tkanine sinje plave boje i ovalnog je oblika. Štitnik kape s gornje strane presvučen je osnovnom tkaninom na kojem je strojno izvezen hrvatski troplet s hrastovim lišćem i žirom, zlatnim/srebrnim koncem. Donji dio štitnika od umjetne je kože. Podbradnjak kape ispleten je srebrnim/zlatnim nitima te je na kraju spojen i za kapu pričvršćen s dva ukrasna zlatna/srebrna gumba sa stiliziranom oznakom »RH«. Pasica kape izrađena je od specijalnog materijala koji je otporan na savijanje i vlagu. Na pasicu s vanjske strane stavlja se ukrasna traka u crnoj boji. U obod kape s unutarnje strane dolazi čelična žica koja kapi daje pravilan oblik, a s vanjske strane ušiven je paspul srebrne/zlatne boje. Na prednjem dijelu kape postavljen je grb Republike Hrvatske.

(2) Šešir ženski je sinje plave boje klasičnog okruglog oblika s obodom. Stražnji dio oboda je visoko uzdignut. Na prednjoj strani šešira u sredini nalazi se strojno vezeni grb izvezen zlatnim/srebrnim koncem ispod kojeg se nalazi ukrasna traka izrađena od osnovne tkanine na koju je zlatnim ili srebrnim koncem izvezen hrvatski troplet s hrastovim lišćem i žirom.

(3) Sako muški je sinje plave boje, dvorednog kopčanja s reverima, kopča se s 3+3 gumba, sa stiliziranom oznakom »RH« u zlatnoj/srebrnoj mat boji i jednim unutarnjim gumbom na podstavi. Na prednjem dijelu su dva ušitka i dva donja urezana džepa s letvicom. Na leđnom dijelu je izrađen jedan rasporak. Na rukavima u gornjem dijelu našiven je propisani službeni znak Carinske uprave. Na rukavima našivene su ukrasne satenske vrpce koje prate oznaku rukovodećeg radnog mjesta. Na lijevoj strani sakoa, iznad džepa, nalazi se ušitak s dvije metalne rupice za službenu značku.

(4) Sako ženski je istog izgleda kao i muški sako, ali je ženskog kroja i strukiran pomoću ušitaka.

(5) Hlače muške su sinje plave boje, na prednjoj strani nogavica su dva kosa džepa. Na stražnjem desnom dijelu je ušiveni paspulirani džep s dva paspula, koji se kopča gumbom. Na prednjoj strani u pojasu hlače imaju po dva nabora sa svake strane. Rasporak se kopča s gumbima, a na pojasnici je produžetak u špic, rupica i gumb. S unutarnje strane pojasnice nalazi se metalna kopča i jedan unutarnji gumb koji se kopča pomoću ušivenog produžetka u desnoj strani rasporka. Na pojasnici su našiveni držači za remen. U šavu sa strane, cijelom dužinom hlača s vanjske strane, nalazi se traka crne mat boje.

(6) Suknja je ravnog kroja s povišenim strukom s unutarnjom pojasnicom i po dva ušitka u pojasu na prednjem i stražnjem dijelu suknje. Suknja je podstavljena. Ima rasporak na stražnjem dijelu. Kopča se plastičnim skrivenim zatvaračem, šlingicom i gumbom na unutarnjoj strani pojasnice. Na suknju u visini struka našiveni su držači remena.

(7) Kaput muški izrađen je od tkanine sinje plave boje. Kopčanje kaputa je dvoredno. Na prednjici kaputa ušiveni su kosi džepovi s lajsnom. Na rukavima u gornjem dijelu, našiven je propisani službeni znak Carinske uprave. Na rukavima našivene su ukrasne satenske vrpce koje prate oznaku rukovodećeg radnog mjesta. Na lijevoj strani kaputa nalazi se ušitak s dvije metalne rupice za službenu značku. S unutarnje strane kaputa s lijeve i desne strane nalaze se džepovi. Dužina kaputa prekriva 2/3 bedara.

(8) Kaput ženski je istog izgleda kao i muški, ali je ženskog kroja. Dužina kaputa prekriva dužinu suknje.

(9) Cipele svečane (muške) izrađene su od prirodne kože, crne boje, klasičnog izgleda.

(10) Cipele svečane (ženske) izrađene su od prirodne kože, crne boje, modela klasične salonke s nižom potpeticom.

(11) Košulja svečana kratkih rukava (muška) je nijanse sinje plave boje klasičnog kroja, s dva džepa s poklopcima i našivenim nosačem za značku iznad lijevog džepa. Na ramenima su prišiveni držači za naramenice s oznakom carinskih zvanja koji se kopčaju gumbom sa stiliziranom oznakom »CHR« zlatne boje. Na desnom rukavu prišiven je propisani službeni znak Carinske uprave.

(12) Košulja svečana kratkih rukava (ženska) je istog izgleda kao i muška, ali je ženskog kroja.

(13) Košulja svečana dugih rukava (muška) je nijansa sinje plave boje klasičnog kroja, s jednim džepom bez poklopca.

(14) Košulja svečana dugih rukava (ženska) je istog izgleda kao i muška, ali je ženskog kroja.

(15) Kravata svečana izrađena je od svilene tkanine na kojoj je isprepleten hrvatski pleter. Klasičnog je kroja s kopljastim donjim krajem. Odgovarajuće je dužine da osigurava propisno vezanje tzv windsorskim (duplim) čvorom. S donje strane ima horizontalnu traku za provlačenje donjeg (tanjeg) kraja. Kravata se održava kemijskim čišćenjem, ne pere se i ne glača. Materijal za izradu kravate je finog tkanja, bez grube teksture na površini.

(16) Kravata svečana (ženska) uža je od muške, izrađena od istog materijala

(17) Čarape muške su klasične sokne, crne boje.

(18) Čarape ženske – najlon, antracit boje.

(19) Remen (muški i ženski) izrađen je od visokokvalitene prirodne kože, klasičnog oblika, visine 35 do 40 mm, s dvostrukim dekorativnim prošivom na gornjoj i donjoj strani. Kopča je izrađena od pravokutnog oblika s metalnim poklopcem s reljefno utisnutom oznakom »CHR« okruženom hrvatskim tropletom.

V. OZNAKE NA ODORI

1. Osnovne carinske oznake

Članak 10.

(1) Osnovnom carinskom oznakom u smislu ovog Pravilnika smatra se službeni znak Carinske uprave čiji je izgled propisan člankom 2. stavkom 3. Zakona o carinskoj službi.

(2) Na rukavima odore nalazi se propisani službeni znak Carinske uprave.

(3) Osnovne carinske oznake sastavni su dio svečane, radne i dodatnih dijelova radne odore.

2. Posebne carinske oznake

Članak 11.

(1) Uz osnovne carinske oznake iz članka 10. ovog Pravilnika sastavni dio radne odore su i posebne carinske oznake.

(2) Posebna carinska oznaka je pravokutnog oblika, koja se nosi na prednjici s lijeve strane radne odore, na antracit podlozi, na kojoj je koncem strojno izvezen natpis »CARINA« bijele boje. Ovlašteni carinski službenici raspoređeni u Službi za mobilne jedinice nose natpis »CARINA-MOBILNA« bijele boje, a ovlašteni carinski službenici raspoređeni u Sektoru za unutarnji nadzor i kontrolu nose natpis »CARINA-SUNK« bijele boje.

(3) Posebne carinske oznake na svečanoj odori su ukrasne satenske vrpce na rukavima i to:

– četiri satenske vrpce za radno mjesto ravnatelja Carinske uprave

– tri satenske vrpce za radno mjesto zamjenika ravnatelja Carinske uprave

– dvije satenske vrpce za radno mjesto pomoćnika ravnatelja Carinske uprave i pročelnika područnog carinskog ureda.

3. Oznake carinskih zvanja

Članak 12.

(1) Uz osnovne i posebne carinske oznake iz članka 10. i 11. ovog Pravilnika sastavni dio odore su i oznake carinskih zvanja.

(2) Oznake carinskih zvanja nose se na prednjici s lijeve strane iznad posebne carinske oznake ili na ramenima radne odore.

(3) Oznake carinskih zvanja su:

1. »Glavni carinski savjetnik« – u obliku je dva pravokutnika, razmaka 5 mm, širine 10 mm i dužine 48 mm iz hrvatskog tropleta žute boje i dvije u nizu poredane osmerokrake zvjezdice razmaka 10 mm zlatne boje.

2. »Viši carinski savjetnik« – u obliku je dva pravokutnika, razmaka 5 mm, širine 10 mm i dužine 48 mm iz hrvatskog tropleta žute boje i jedne osmerokrake zvjezdice zlatne boje.

3. »Samostalni carinski savjetnik« – u obliku je pravokutnika, širine 10 mm i dužine 48 mm iz hrvatskog tropleta žute boje i tri u nizu poredane osmerokrake zvjezdice, razmaka 10 mm; zlatne boje.

4. »Carinski savjetnik« – u obliku je pravokutnika, širine 10 mm i dužine 48 mm iz hrvatskog tropleta žute boje i dvije u nizu poredane osmerokrake zvjezdice, razmaka 10 mm zlatne boje.

5. »Mlađi carinski savjetnik« – u obliku je pravokutnika, širine 10 mm i dužine 48 mm iz hrvatskog tropleta žute boje i jedne osmerokrake zvjezdice zlatne boje.

6. »Viši carinski nadzornik « – u obliku je tri u nizu poredane osmerokrake zvjezdice, razmaka 10 mm zlatne boje.

7. »Samostalni carinski nadzornik« – u obliku je tri u nizu poredane osmerokrake zvjezdice, razmaka 10 mm zlatne boje.

8. »Carinski nadzornik«– u obliku je dvije u nizu poredane osmerokrake zvjezdice, razmaka 10 mm zlatne boje.

9. »Mlađi carinski nadzornik« – u obliku je jedne osmerokrake zvjezdice zlatne boje.

10. »Viši carinik« – u obliku je četiri u nizu poredane osmerokrake zvjezdice, razmaka 10 mm srebrne boje.

11. »Samostalni carinik« – u obliku je tri u nizu poredane osmerokrake zvjezdice, razmaka 10 mm srebrne boje.

12. »Carinik« – u obliku je dvije u nizu poredane,osmerokrake zvjezdice razmaka 10 mm srebrne boje.

13. »Mlađi carinik« – u obliku je jedne osmerokrake zvjezdice srebrne boje.

(4) Oznake vježbenika su:

1. Vježbenik za carinskog službenika sa završenim preddiplomskim i diplomskim sveučilišnim studijem ili integriranim preddiplomskim i diplomskim sveučilišnim studijem ili specijalističkim diplomskim stručnim studijem nosi oznaku »vježbenik« koja je u obliku pravokutnika, širine 10 mm i dužine 48 mm iz hrvatskog tropleta bijele boje i jednog pravokutnika širine 5 mm i dužine 48 mm međusobno razmaknutih 10 mm.

2. Vježbenik za carinskog službenika sa završenim preddiplomskim sveučilišnim studijem ili stručnim studijem u trajanju od najmanje tri godine nosi oznaku »vježbenik« koja je u obliku jednog pravokutnika, širine 10 mm i dužine 48 mm.

3. Vježbenik za carinskog službenika srednje stručne spreme nosi oznaku »vježbenik« koja je u obliku pravokutnika, širine 5 mm i dužine 48 mm, iz hrvatskog tropleta bijele boje.

(5) Izgled oznaka carinskih zvanja:

VI. ZADUŽENJE, ZAMJENA I RAZDUŽENJE RADNE I SVEČANE ODORE

Članak 13.

(1) Ovlašteni carinski službenici iz članka 2. stavka 1. ovog Pravilnika zadužuju radnu i dodatne dijelove radne odore prema Popisu dijelova odore s količinama za zaduženje i rokovima uporabe iz Priloga I. ovog Pravilnika.

(2) Ovlašteni carinski službenici zadužuju i razdužuju odoru u centralnom skladištu Središnjeg ureda ili skladištu područnog carinskog ureda.

(3) Za ovlaštenog carinskog službenika, prilikom prvog zaduživanja odore, otvara se osobni karton zaduženja u informacijskom sustavu materijalno-financijskog poslovanja, a svako zaduživanje, odnosno razduživanje odore ili dijela odore mora se zabilježiti.

(4) Pojam »jedno zaduženje« u smislu ovog Pravilnika znači da ovlašteni carinski službenik navedeni dio odore zadužuje jednom u radnom vijeku, a zanavljanje iste obavlja se sukladno odredbi članka 14. ovog Pravilnika.

(5) Dijelove odore koje više nisu funkcionalno upotrebljivi ovlašteni carinski službenik u obvezi je razdužiti.

(6) Osoba kojoj je prestao status ovlaštenog carinskog službenika dužna je razdužiti sve dijelove zadužene odore.

(7) Prilikom prelaska iz jedne ustrojstvene jedinice u drugu, koje koriste različite dijelove odore, ovlašteni carinski službenik dužan je razdužiti dijelove odore s oznakama koji nisu propisani za radno mjesto u drugoj ustrojstvenoj jedinici.

(8) Razduživanje iz stavka 6., 7. i 8. ovog članka ovlašteni carinski službenik u obvezi je izvršiti u roku od 15 dana od dana nastanka okolnosti koje su razlog za razduženje.

(9) U slučaju gubitka odore, odnosno dijela odore, ovlašteni carinski službenik dužan je o istom bez odgode obavijestiti neposrednog rukovoditelja i službu nadležnu za vođenje evidencije o odorama.

Članak 14.

(1) Dijelovi radne, dodatne radne i svečane odore koji su oštećeni ili uništeni u obavljanju službe ili povodom obavljanja službe, zamijenit će se u nadležnim skladištima na temelju pisanog zahtjeva ovlaštenog carinskog službenika uz pisanu suglasnost nadređenog rukovoditelja.

(2) Rok uporabe za zamijenjene dijelove počinje teći danom zaduženja zamijenjenog dijela odore.

Članak 15.

Ovlašteni carinski službenici – vodiči službenog psa radnu odoru iz članka 4. stavak 1. točke 4., 5., 7., 8., 9., 10., 11., 19. i 20. zadužuju u dvostrukim količinama.

Članak 16.

(1) Svečanu odoru zadužuju ovlašteni carinski službenici – rukovoditelji ustrojstvenih jedinica i to:

1. ravnatelj Carinske uprave

2. zamjenik ravnatelja

3. pomoćnik ravnatelja u Središnjem uredu i

4. pročelnik područnog carinskog ureda

(2) Ostali ovlašteni carinski službenici zadužuju svečanu odoru na temelju zahtjeva pomoćnika ravnatelja u Središnjem uredu, odnosno pročelnika područnog carinskog ureda, uz suglasnost ravnatelja Carinske uprave.

VI. VRIJEME I NAČIN NOŠENJA ODORE

Članak 17.

Razdoblje nošenja zimske i ljetne radne odore, ovisno o godišnjem dobu i vremenskim uvjetima, propisat će Odlukom ravnatelj Carinske uprave ili osoba koju on za to ovlasti.

Članak 18.

(1) Svečanu odoru ovlašteni carinski službenici mogu nositi u svečanim prigodama te u dane državnih praznika, blagdana i komemoracija.

(2) Nošenje svečane odore u drugim prilikama može naložiti ravnatelj Carinske uprave ili osoba koju on ovlasti.

Članak 19.

Ovlašteni carinski službenik ne smije nositi odoru ili dijelove odore izvan radnog vremena, odnosno van obavljanja poslova carinske službe, a osobito u slučaju:

1. kao sudionik mirnog okupljanja i javnog prosvjeda,

2. za vrijeme udaljenja od dužnosti,

3. za vrijeme korištenja bolovanja ili druge opravdane odsutnosti.

Članak 20.

Na radnoj i dodatnoj radnoj odori službena značka može se nositi na futroli predviđenoj za nošenje službene značke koja se stavlja na pojas ili na lančić.

VIII. PRIJELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Članak 21.

(1) Dijelovi radne odore koji nisu u skladu s odredbama ovog Pravilnika uskladit će se u roku od jedne godine od dana stupanja na snagu ovoga Pravilnika

(2) Detaljan opis, vrsta materijala, uvjeti i način isporuke radne, dodatnih dijelova radne i svečane odore propisane odredbama ovog Pravilnika uredit će se Propisnicima.

(3) Propisnici se ne objavljuju u »Narodnim novinama«.

Članak 22.

Danom stupanja na snagu ovoga Pravilnika prestaje važiti Pravilnik o službenim odorama djelatnika Carinske uprave Republike Hrvatske (»Narodne novine«, broj 56/94, 51/95, 38/97 i 41/97) i Pravilnik o radnoj odjeći službenika Ministarstva financija Carinske uprave (»Narodne novine«, broj 122/09 i 61/10).

Članak 23.

Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmoga dana od dana objave u »Narodnim novinama«.

Klasa: 011-02/14-02/27

Urbroj: 513-02-1820/3-14-4

Zagreb, 13. lipnja 2014.

Ministar financija mr. sc. Boris Lalovac, v. r.

PRILOG 1.

POPIS DIJELOVA ODORE S KOLIČINAMA ZA ZADUŽENJE I ROKOVIMA UPORABE

RB

NAZIV

Količina po carinskom službeniku

Rok uporabe

RADNA ODORA

1.

Kapa sa šiltom

2

2 godine

2.

Kapa vunena sa šiltom

1

3 godine

3.

Potkapa

1

Jedno zaduženje

4.

Hlače ljetne (muške i ženske)

2

2 godine

5.

Hlače zimske (muške i ženske)

2

2 godine

6.

Suknja (ljetna i zimska)

2

2 godine

7.

Majica dugih rukava

3

1 godina

8.

Majica kratkih rukava

3

1 godina

9.

Vesta

1

2 godine

10.

Jakna zimska s kapuljačom vodonepropusna

1

4 godine

11.

Jakna vjetronepropusna

1

4 godine

12.

Čarape ljetne

5

1 godina

13.

Čarape zimske

3

1 godina

14.

Donje rublje zimsko (muško i žensko)– duge gaće

2

2 godine

15.

Cipele visoke zimske

1

3 godine

16.

Cipele ljetne

1

2 godine

17.

Cipele niske ženske

1

1 godina

18.

Cipele niske muške

1

1 godina

19.

Rukavice zimske

1

5 godina

20.

Rukavice taktičke

1

3 godine

21.

Kišna kabanica

1

Jedno zaduženje

22.

Kombinezon

1

3 godine

23.

Remen za hlače

1

Jedno zaduženje

24.

Komplet za nošenje oružja i opreme

1

8 godina

25.

Komplet za prikriveno nošenje oružja

1

8 godina

26.

Reflektirajući prsluk

1

Jedno zaduženje

27.

Futrola s lančićem za nošenje službene značke

1

Jedno zaduženje

28.

Posebna carinska oznaka

1 komplet

Jedno zaduženje

29.

Oznaka carinskih zvanja

1 komplet

Jedno zaduženje

DODATNI DIJELOVI RADNE ODORE POSADE SLUŽBENIH PLOVILA

30.

Hlače kombinirane

2

1 godina

31.

Cipele brodarice

1

1 godina

32.

Zaštitno kišno odijelo

1

Jedno zaduženje

33.

Samonapuhavajući prsluk za spašavanje

1

Jedno zaduženje

DODATNA DIJELOVI RADNE ODORE VODIČA SLUŽBENOG PSA

34.

Gumene čizme

1

Jedno zaduženje

35.

Opasnica za službenog psa

1

Jedno zaduženje

SVEČANA ODORA

36.

Kapa muška

1

Jedno zaduženje

37.

Šešir ženski

1

Jedno zaduženje

38.

Sako (ženski i muški)

1

Jedno zaduženje

39.

Hlače

1

Jedno zaduženje

40.

Suknja

1

Jedno zaduženje

41.

Kaput (ženski i muški)

1

Jedno zaduženje

42.

Cipele (ženske i muške)

1

Jedno zaduženje

43.

Košulja kratkih rukava (ženska i muška)

1

Jedno zaduženje

44.

Košulja dugih rukava (ženska i muška)

1

Jedno zaduženje

45.

Kravata (ženska i muška)

1

Jedno zaduženje

46.

Čarape (ženske i muške)

2

1 godina

47.

Remen (ženski i muški)

1

Jedno zaduženje

 

 

 

Copyright © Ante Borić