Baza je ažurirana 17.04.2024. 

zaključno sa NN 43/24

Poštovani,

Dobrodošli na Zakon.hr. Ovdje molimo pročitajte:

1. Upute za korištenje 

2. Uvjete korištenja

3. Politiku privatnosti

4. Posebno o kolačićima (cookies)

 

1. Upute za korištenje

 

Ovo su upute za korištenje koje molimo proučite kako biste dobili maksimum informacija iz naših sadržaja.

Objavili smo sve važeće zakone Republike Hrvatske (oko 870 komada) od kojih je oko 450 imalo izmjene pa smo objavili pročišćene tekstove. Objavili smo i ranije verzije zakona unatrag desetak godina što je važno za postupke u tijeku i praćenje slijeda promjena.

Objavili smo manje više sve podzakonske propise i pročistili većinu njih.

Objavljujemo izbor relevantne sudske prakse i sortiramo je po zakonskom redu i linkamo u tekstu zakona kod odnosnih članaka.

Objavljujemo registar EU propisa - linkovi na ažurirane direktive i uredbe EU

 

Razlikujemo sadržaje objavljene on-line od sadržaja koje preuzimate u obliku e-knjige.

zakon.hr on-line

Svi pročišćeni tekstovi zakona su besplatni svima za čitanje on-line!

Naslovnica

Klikom na logo Zakon.hr uvijek dolazite na naslovnicu portala.

U gornjem desnom uglu je podatak kada smo zadnji puta ažurirali bazu i koji broj Narodnih novina smo zadnje uzeli u obzir. Ovdje su istaknuti i gumbi za praćenje Zakon.hr odnosno naših objava na Facebook i X/Twitter.

Glavna tražilica daje četiri rezultata pretrage po vrsti sadržaja: zakoni, podzakonski propisi, sudska praksa i vijesti. 

Zakone smo na naslovnici sortirali po Abecedi, odnosno u Grane prava kao smislene grupe zakona koji uređuju određeno područje. Ovdje objavljujemo i zakone po vremenskom nizu njihovih objava odnosno izmjena. Ovo omogućava brzi pregled korisnicima što se objavilo odnosno promijenilo od njihova posljednjeg posjeta. 

KORISNO: kada želite kliknuti na neki link, pritisnite i držite na Vašoj tipkovnici tipku 'Ctrl' te istovremeno kliknite na željeni link - sadržaj će se otvoriti u novoj kartici Vašeg internet preglednika pa nećete odlutati sa osnovnog sadržaja koji ste proučavali + ovako možete lagano usporediti dva sadržaja 

Stranica pojedinog zakona npr. Zakon o radu

U gornjem desnom kutu je predviđeno i polje za unos Vaše e-mail adrese na koju ćemo Vam slati obavijesti o izmjenama konkretnog zakona kojeg upravo čitate.

Ispod samog naziva pojedinog zakona nalazi se popis brojeva Narodnih novina u kojima je objavljen taj zakon odnosno njegove izmjene i dopune. 

Ovdje objavljujemo trenutno važeći pročišćeni tekst zakona koji je svima besplatan za čitanje on-line.

U samom tekstu zakona, kraj pojedinog članka koji razrađuje, su nazivi podzakonskih propisa sa rednim brojem, koji su link prema popisu Podzakonskih propisa. Ovdje možete vidjeti da li je taj podzakonski propis imao izmjena, da li smo objavili pročišćenu verziju, ostale podzakonske propise donesene temeljem tog zakona.

U rubrici Povezani zakoni je popis zakona iz jedne ili više grana prava kojoj pripada ovaj zakon. U rubrici Zanimljivi linkovi i tekstovi upućujemo na popis Podzakonskih propisa, druge internet stranice nadležnih tijela, izvore informacija, poveznice na starije verzije zakona i slično.

 Zakon.hr na tabletima i pametnim telefonima

Prilagodili smo se tabletima i pametnim telefonima. Ovdje nema preuzimanja zakona već su Vam svi pročišćeni tekstovi zakona uvijek dostupni za čitanje on-line.

Tražilica kroz tekst zakona - razvili smo posebnu tražilicu koja pretražuje sam tekst zakona koji čitate. Ovo je vrlo praktično ako uzmemo u obzir koliki su pojedini zakoni, a posebno dolazi do izražaja na mobitelima i tabletima.

 

 

zakoni u obliku e-knjige

Pored tekstova zakona koje objavljujemo on-line, kao dodatnu uslugu omogućili smo preuzimanje zakona u obliku e-knjige - datoteke u Microsoft Word formatu.

Preuzimanje zakona u obliku e-knjige simbolično naplaćujemo pri čemu naplaćujemo samo zakone koji su imali više izmjena i dopuna jer smo se oko njih dodatno potrudili. Pojedini veći zakoni, koji su imali više izmjena se računaju kao dva obična, dok zakone bez izmjena možete preuzeti bez naknade.

Primijetite da smo Vam omogućili mikro plaćanje samo točno određenog zakona koji Vas zanima te Vam pristup sadržajima nismo uvjetovali godišnjom pretplatom ili slično.

Molimo da poštujete naša autorska prava i ne prosljeđujete ove dokumente.

Sav ostvareni prihod je namijenjen za održavanje i razvoj pa Vam zahvaljujemo na podršci i sudjelovanju u ovom projektu.  

Svaki zakon ima:

- aktivni sadržaj - kada mišem dođete iznad određene stavke sadržaja, pritisnite i držite tipku 'Ctrl' i istovremeno kliknite lijevi gumb na mišu - prebacit će Vas na željeni dio dokumenta

- u gornjem desnom uglu naznaku kada je zakon ispisan na papir

- u podnožju na svakoj stranici naziv zakona i broj Narodnih novina koje su uzete u obzir - praktično jer nije potrebno ispisivati uvijek cijeli zakona već samo pojedine stranice

- eko e-oblik - molimo Vas da mislite na okoliš i šume te da zakone što manje ispisujete na papir. Praktičnije ih je uredno pohraniti na računalu u elektronskom obliku što Vam omogućuje pretraživanje i kopiranje pojedinih dijelova. 

Zadnji savjet: nakon što ste preuzeli zakon u obliku e-knjige i pohranili ga računalo ili ispisali, savjetujemo da prije nego primijenite taj zakon provjerite na Zakon.hr da li je taj zakon imao kakvih izmjena ili dopuna.

Uživajte...

 

2. UVJETI KORIŠTENJA

Nositelj ovog projekta je društvo Val savjetovanje d.o.o. OIB: 18603084012. Mi smo privatna nakladnička organizacija (nismo javnopravno tijelo), a financiramo se od prodaje pretplate za pristup sadržajima odnosno od oglašavanja.

Pristupom na Zakon.hr pristajete na ove uvjete korištenja. Ukoliko Vam ovi uvjeti nisu prihvatljivi, molimo kliknite ovjde.

Pročišćene tekstove zakona izdaje u službenom obliku samo nadležno tijelo Sabora. Iako smo se potrudili i radimo u dobroj vjeri, molimo Vas da naše zakone shvatite samo kao pomoćno, orijentacijsko sredstvo te da sve još jednom provjerite u Narodnim novinama obzirom da mi ne odgovaramo za ikakvu štetu nastalu korištenjem Zakon.hr.

Sva autorska prava društva su zadržana.

Tekstovi zakona odnosno autorski doprinos u pročišćavanju, redakcijskom uređivanju i prijelomu teksta čini intelektualno vlasništvo, što zajedno sa ostalim objavljenim sadržajima predstavlja zaštićenu bazu podataka društva Val Savjetovanje d.o.o. koje se putem internet stranice www.zakon.hr daje neograničenom broju osoba ali samo za privatno korištenje.

Svaki drugi oblik korištenja sadržaja ponuđenih na internet stranici www.zakon.hr (distribucija, objavljivanje, reprodukcija) su dopušteni uz naknadu od 20,00 € po reproduciranom (tiskom, elektronskom kopijom,..) primjerku zakona, a ukoliko nije moguće bez teškoća odrediti broj tih kopija, za naknadu će se uzeti paušalni iznos od 200,00 € po zakonu za svaki mjesec (ukoliko se ne dokaže drugačije uzet će se razdoblje od 6 mjeseci) korištenja (nuđenje trećim osobama u bilo kojem obliku, objavljivanje na drugim internet stranicama ili drugim medijima) bez obzira da li je osoba koja se na taj način koristila intelektualnim vlasništvom Val Savjetovanja d.o.o. tražila ili polučila ikakvu vrijednost iz tog korištenja. Nije dopuštena nikakva daljnja prerada tekstova zakona objavljenih na www.zakon.hr te će i korištenje prerađenih sadržaja s internet stranice www.zakon.hr podlijegati obvezi ovdje propisane naknade. Svako upućivanje na ovdje objavljene zakone na internet stranicu različitu od www.zakon.hr uzet će se kao objavljivanje u smislu ovih Uvjeta korištenja. Pored odredbi Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima i Zakona o obveznim odnosima, osobe koje posjete www.zakon.hr, samim posjetom internet stranice www.zakon.hr te surfanjem po istoj odnosno ikakvim povezivanjem s ovdje objavljenim sadržajem,  pristaju na ove uvjete korištenja te sadržaju internet stranice www.zakon.hr i njenom programskom kodu priznaju status autorskog djela.

zakon.hr je registrirani verbalni žig te nije dopuštena upotreba istog.

Dizajn (magic'marinac) i računalni program (Aplos d.o.o.) stranice Zakon.hr su zaštićeni autorskim pravom u cijelosti.

Naplata

Preuzimanje pročišćenih verzija zakona odnosno pristupanje drugim naplatnim sadržajima moguće je putem našeg Aktivacijskog Koda, pri čemu imamo:

Kod za tjedni pristup po cijeni 0,82 € putem sms poruke - pomoću njega korisnik može pristupati svim sadržajima tjedan dana i preuzeti jedan dokument

Kod za godišnji pristup po cijeni 40,00 € - pomoću njega korisnik može pristupati svim (naplatnim) sadržajima i preuzeti sto dokumenata, unutar razdoblja od 365 dana 

Pristupom www.zakon.hr i plaćanjem aktivacijskog Koda za preuzimanje zakona korisnik pristaje na ispostavljanje i dostavu računa elektroničkim putem.

 

3. Politika privatnosti

Ova politika zaštite privatnosti i tajnosti podataka (dalje u tekstu: Politika) temeljni je dokument u kojem se opisuje kako Val savjetovanje d.o.o., (dalje u tekstu: Pružatelj usluge) prikuplja, koristi i upravlja osobnim podacima korisnika. Korisnikom se smatra svaka fizička ili pravna osoba koja pristupa ili koristi web aplikaciju (dalje u tekstu: Web aplikacija), bez obzira koristi li besplatne stranice ili stranice za koje je potrebna pretplata te prijava s aktivacijskim Kodom (dalje u tekstu: Korisnik).

Pružatelj usluge se obvezuje da će štititi privatnost Korisnika i koristiti samo one podatke koje Korisnik svojevoljno ustupi i samo u svrhe navedene u ovoj Politici.

Za sva pitanja i zahtjeve u vezi ove Politike pišite na [email protected].

     Prikupljamo sljedeće podatke:

1. Tehnički podaci tijekom posjeta - ovi podaci se odnose na tehničke podatke o pristupu koje Internet preglednik automatski prenosi web poslužitelju (serveru) prilikom pregledavanja mrežnih stranica, a to mogu biti:

- vrijeme i datum pristupa

- adresa mrežne stranice kojoj se pristupa

- sadržaj zahtjeva (adrese i nazivi traženih datoteka)

- informacije o korištenom pregledniku i operativnom sustavu (verzije, postavke jezika)

- online identifikacijski podaci (npr. IP adresa, identifikacija uređaja, ID-ovi sesija)

- poruke o pogreškama, gdje je to primjenjivo (ako se traženi sadržaj ne može prikazati)

- clickstream dolaska i odlaska s mrežne stranice

Ovi podaci su anonimizirani te se prikupljaju i obrađuju putem kolačića treće strane - Google Analytics.

2. Registracijski podaci – prilikom kupnje Koda ili drugog sadržaja:

- putem sms poruke dobivamo Vaš mobitel (ovo se prikuplja i obrađuje putem treće strane  - It jedan d.o.o.), i taj podatak se koristi isključivo radi dostave traženog Koda i u računovodstvene svrhe te se u druge svrhe neće koristiti, obrađivati niti ikome prosljeđivati,

- putem virmanske uplate dobivamo Vaše Ime i prezime odnosno naziv, adresu, OIB i e-mail, a te podatke koristimo isključivo za dostavu traženog Koda Koda i u računovodstvene svrhe te se u druge svrhe neće koristiti, obrađivati niti ikome prosljeđivati.

Ti podaci koristiti će se isključivo za realizaciju usluge.

3. E-mail korisnika – korisnici mogu ostaviti svoj e-mail kod pojedinog zakona za obavijesti o promjenama toga zakona i ti e-mailovi će biti korišteni isključivo u tu svrhu. Korisnici se mogu prijaviti za newsletter i ti e-mailovi će biti korišteni isključivo u tu svrhu, a prilikom ostavljanja tog e-maila ćemo još jednom zatražiti Vašu privolu za slanje e-maila.

Kontakt podaci se odnose na komunikacijske podatke koje Korisnik unosi putem obrasca za kontakt na mrežnim stranicama, putem e-maila ili na drugi način. Ovisno o kanalu komunikacije, to može obuhvaćati npr. podatke za kontakt (npr. e-mail adresu ili telefonski broj) i sadržaj poruke. Telefonski razgovori između Pružatelja usluge i Korisnika se ne snimaju.

     Obrada i sigurnost podataka  

Obrada podataka obuhvaća bilo koju radnju izvršenu na osobnim podacima, poput primjerice prikupljanja, pohrane, upotrebe, uvida i prijenosa osobnih podataka. Osobni podaci se obrađuju iz više razloga tehničke, administrativne i operativne naravi, primjerice:

- za potrebe vođenja Web aplikacije i poboljšanja funkcionalnosti

- za potrebe internih postupaka poput rješavanja tehničkih problema, analize podataka, testiranja, istraživanja, statistike i drugih uvida

- za potrebe ostvarivanja ugovornog odnosa s Korisnikom (npr. ostvarivanje pretplatničkog odnosa)

Osobni podaci se pohranjuju na poslužitelje kojima upravlja treća strana (uključujući cloud usluge treće strane). Pritom se primjenjuju odgovarajuće tehničke i organizacijske mjere kako bi se osobni podaci zaštitili i spriječio neovlašten pristup od strane bilo koje organizacije ili pojedinca.

Prijenos podataka putem interneta nije posve siguran. Pružatelj usluga poduzima maksimalne napore, ali ne može jamčiti sigurnost podataka koji se prenose na mrežnu stranicu; svaki takav prijenos Korisnik poduzima na vlastiti rizik.

Kako i kome se otkrivaju osobni podaci - Pružatelj usluge se obvezuje da neće prodavati osobne podatke Korisnika, nit će podatke učiniti dostupnim trećim osobama, osim u slučajevima kada je to određeno zakonom ili radi zaštite prava Pružatelja usluge u slučaju kršenja Uvjeta korištenja sukladno zakonskim propisima koji su na snazi. Iznimka su anonimizirani statistički podaci potrebni za funkcioniranje sustava oglašavanja Ad Sense (Google oglasi), sa čime je Korisnik upoznat i suglasan.

Koliko dugo se čuvaju osobni podaci  - osim ako ovdje nije drukčije navedeno, podaci Korisnika se pohranjuju samo onoliko dugo koliko je potrebno za ispunjavanje ugovornih ili zakonskih obveza Pružatelja usluge ili svrhe za koje su podaci izvorno prikupljeni. U svim ostalim slučajevima osobni podaci Korisnika bit će izbrisani, osim podataka koje se moraju zadržati u skladu sa zakonskim razdobljima čuvanja (računovodstvo).

     Prava Korisnika

Pravo na ispravak i ažuriranje osobnih podataka - Korisnik u bilo kojem trenutku ima mogućnost pristupa svojim podacima pohranjenim na mrežnim stranicama gdje ih može revidirati, mijenjati i brisati. Sve izmjene izvršene na internetskim stranicama bit će zabilježene i unutar samog poslovnog programa odmakom od 24 sata.

Pravo na zaborav - Korisnik ima pravo u bilo kojem trenutku zatražiti brisanje osobnih podataka. To može učiniti slanjem zahtjeva na e-adresu [email protected] i podaci će biti izbrisani bez odgađanja, osim u slučaju da postoji zakonska obveza čuvanja navedenih podataka, legitimni interes te osnova za ostvarenje zakonskih prava Korisnika.

Pravo na povlačenje suglasnosti (privole) - Korisnik ima pravo na povlačenje bilo kakve suglasnosti (privole) koju je prethodno dao. U tom slučaju Pružatelj usluge se obvezuje da u budućnosti više neće nastaviti obradu podataka koja se temeljila na pristanku Korisnika. Povlačenje pristanka neće utjecati na zakonitost obrade temeljem pristanka prije njegovog povlačenja.

Pravo na prigovor - Ukoliko unatoč svim poduzetim mjerama za zaštitu osobnih podataka Korisnik i dalje smatra da ima osnove za prigovor isti može podnijeti slanjem elektroničke pošte na e-adresu [email protected]. Prijava se može podnijeti i Agenciji za zaštitu osobnih podataka.

 

4. Posebno o kolačićima (cookies)

Internet stranica Zakon.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Kolačić (cookie) je skup podataka u obliku male tekstualne datoteke koju internetski preglednik čuva na računalu ili mobilnom uređaju korisnika u vremenskom razdoblju koje je odredio pružatelj kolačića.

Najčešće razlozi upotrebe kolačića su identifikacija korisnika, pamćenje preferencija korisnika (kao što su jezik, veličina fonta i sl.), pomoć pri unosu ili pregledu sadržaja koji je već unesen u prijašnjim posjetima, skupljanje podataka za analize i promotivne kampanje.

Većina preglednika dozvoljava upotrebu kolačića, no kolačići mogu biti spremljeni jedino ako to korisnik omogući. Isto tako korisnik može u svakom trenutku kolačiće obrisati ili postaviti u pregledniku zabranu upotrebe kolačića.

Internet stranica Zakon.hr koristi sljedeće kolačiće:

- privremene (sesijske) kolačiće koji traju samo za vrijeme trajanja posjeta i automatski istječu kada korisnik zatvori svoj internetski preglednik

- analitičke kolačiće od kompanije Google Google Analytics koji omogućavaju praćenje i statističku analizu posjećenosti i korištenja aplikacije s ciljem daljnjeg unapređenja i poboljšanja proizvoda 

- identifikacijske kolačiće koji nam omogućavaju da prepoznamo pretplatnika i omogućili mu uvid u tražene sadržaje

- oglašivačke kolačiće od kompanije Google za prikaz Google oglasa (ovo ima gotovo svaki komercijalni internet portal).

Važno je spomenuti da su podaci koje mi na ovaj način dobivamo anonimizirani i samo strojno čitljivi te nam služe samo za ostvarenje određene tehničke svrhe. 

Korisnik Internet stranice može samostalno kontrolirati i regulirati spremanje kolačića putem postavki svog internetskog preglednika. Dodatne informacije oko isključivanja pohranjivanja kolačića mogu se naći na:

https://www.youronlinechoices.com/hr/

http://www.allaboutcookies.org/

Korištenjem Zakon.hr smatra se da je Korisnik u svakom trenutku upoznat i suglasan s mogućnostima u vezi s kolačićima.

 

Ove Upute, Uvjeti korištenja i Politika privatnosti su na snazi od 01.01.2023.

Ukoliko Vam ovi uvjeti nisu prihvatljivi, molimo kliknite ovdje.

 

Za sve informacije, pohvale, primjedbe i zahtjeve pišite na [email protected]!

 

Copyright © Ante Borić